Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské

Ako jazdí motor Bosch Performance Line SX?

V uplynulých dňoch prestavil nemecký výrobca Bosch svoj prvý ľahký motor určený pre elektrobicykle. Ten má maximálny výkon až 600 W a krútiaci moment dosahuje 55 Nm. Čo o ňom ešte vieme a ako sa správa v teréne?
Matúš Bušík
Ako jazdí motor Bosch Performance Line SX?

Zúčastnili sme sa predstavenia nového motora v Nemecku, kde sme s ním absolvovali neikoľko kilometrov na graveli a rovnako tak aj na horskom elektrobicykli. Tu je niekoľko základných informácií o motore:

Bosch predstavil svoj nový motor Performance Line SX s maximálnym výkonom 600 W a krútiacim momentom 55 Nm.

Performance Line SX je prvý ľahký motor nemeckej značky s nízkou hmotnosťou 2 kg.

Spolu s novým motorom Bosch uviedol na trh novú batériu CompactTube 400, o ktorej hovorí, že je najľahšou vo svojom rade s najvyššou hustotou energie, váži približne 2 kg a má kapacitu 400 Wh.

Prídavný akumulátor PowerMore 250

Foto: Adam Maršál

Veľkou novinkou v Bosch je prídavný akumulátor PowerMore 250, ktorý k základnej kapacite 400 Wh pridáva ďalšách 250 Wh, čo predstavuje necelých 60% prídavnej kapacity batérie.

Ak sa teda chystáte na dlhší výlet, bude tento akumulátor vaším verným spoločníkom. Má zhruba tvar a veľkosť cyklistického bidonu a viete ho na toto miesto aj umiestniť.

Aktuálne v Boschi dolaďujú posledné detaily. Podľa uvádzaných informácií je ideálne používať akumulátor od začiatku výjazdu a nie až po vybití batérie, čo má optimalizovať výkon a predĺžiť dojazd na maximum.

Všetky akumulátory dostupné pre tento typ motoru budú kompatibilné s PowerMore 250 a zabezpečia tým skvelú kombinovateľnosť a prispôsobivosť pre konkrétneho užívateľa.

Bosch PowerMore 250 bude oficiálne dostupný na jeseň roku 2023.

Prispôsobenie motora svojím preferenciám

Foto: Adam Maršál

Po novom máte možnosť motor prispôsobiť terénu, vášmu jazdnému štýlu alebo preferenciám. Alebo využiť túto funkciu v prípade, že elektrobicykel využíva viacero osôb a každá má iný jazdecký štýl a očakávania.

Po stiahnutí aplikácie eBike Flow od Boschu a spárovaní s vašim bicyklom, môžete rôzne nastavovať a dolaďovať detaily elektrobicykla. Ak máte na bicykli displej, viete tam radiť a prispôsobovať jednotlivé obrazovky.

Viete si tam nahrať aj trasu, na základe ktorej vás bude displej navigovať.

No a čo je najlepšie, je to že viete meniť vlastnosti motora podľa svojich osobných preferencií. Sami sa tak rozjodnete aký výsledný prejav bude váš motor poskytovať.

Konkrétne ide o nastavenie podpory, ktorú vám motor bude poskytovať, ale aj dynamiky s akou bude táto podpora dávkovaná. Okrem toho viete naladiť aj maximmálny krútiaci moment a tiež rýchlosť, do ktorej vám motor bude pomáhať. Samozrejme do rýchlosti 25 km/h.

Reálne skúsenosti a jazda v teréne

Foto: Adam Maršál

Motor sme testovali na bicykli typu gravel, ale aj na horskom bicykli a pre lepšiu demonštráciu toho, ako sa správal a v čom spočívajú jeho výhody vám to popíšem na horskom bicykli.

Išlo o trailový bicykel s nižším zdvihom bez konkrétnej značky s elektronicykým radením a odpružením DT Swiss. Bicykel mal aj ABS brzdy TRP, ktoré boli vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou Bosch.

Na testovanom bicykli sa nenchádzal informačný displej, ale iba mini displej na hornej trubke, ktorý indikoval úroveň nabitia batérie a zvolený režim jazdy.

Na výber máte zo 4 módov – Eco (zelený), Tour (modrý), eMTB (fialový) a Turbo (červený). Medzi jednotlivými módmi je samozrejme badať rozdiel, aj keď medzi eMTB a Turbo je tento rozdiel minimálny a môj osobný pocit je, že sa prejavoval najmä v dynamike.

Vo všetkých módoch ma však veľmi pozitívne prekvapilo, že bicykel sa správa predvídateľne a prirodzene. Netrhá s v ami ani v najsilnejšom móde a prenos energie a úroveň podpory je prirodzená.

To je presne to, čo od ľahkého elektrobicykla očakávam, chcem sa na ňom cítiť ako na normálnom bicykli so silnými nohami a to sa konštruktérom aj podarilo. Samozrejme v prípade, že máte vhodne zvolený prevod a nenechávate všetko na elektrobicykel.

Pri elektorbicykloch je dôležitá vaša energia, na základe ktorej sa odvíja aj úroveň pomoci, ktorú si zaslúžite od motora a toto funguje na motore Bosch Performance Line SX výborne.

Funkcia Extended Boost

Foto: Adam Maršál

Ďalšou skvelou vecou, ktorú si tento ľahký motor prevzal od svojho ťažšieho súrodenca je tzv. Extended Boost. Ten funguje iba v móde eMTB a je to veľmi inteligentná pomôcka, ktorá vám umožní prechádzať ťažké a technické miesta na výšľapoch.

Totiž, k tomu aby sa aktivovala podpora motora vám stačí naozaj jemné pohupnutie sa na pedáloch a nie je potrebné robiť pol otáčky alebo celú otáčku na kľukách. Následne vás táto funkcia podporí aj po ukončení pohybu na pedáloch. Ide síce iba o menší okamih, ale na prekonanie prekážky je to dostačujúce.

Ak vás vo výšľape čaká ťažké miesto postavíte sa zo sedla prednou nohou mierne zatlačíte do pedála a vrátite ho do pôvodnej polohy a takto to môžete opakovať do nekonečna. Motor presne vie, čo sa deje a ako na to má reagovať.

Túto funkciu zatiaľ nenájdete na motorch od iných značiek.

Ďalšie detaily a dojazd

V rámci testovacieho okruhu sme postupne zvyšovali náročnosť výšľapov a pred posledným najtechnickejším miestom som sa pohral s nastavením jazdného režimu a nastavil som najvyššiu možnú úroveň podpory a rovnako tak aj najvyššiu dynamiku.

V týchto technických miestach to však nebolo úplne ideálne riešenie. Bicykel sa stal nervóznejším a na podnety z pedálov reagoval promptne a netrpezlivo. Stávalo sa mi tak, že som zrazu bol o niečo vyššie alebo na inom mieste, než na akom som plánoval byť a musel som na poslednú chvíľu korigovať smer.

Foto: Adam Maršál

Preto odporúčam pohrať sa nastaveniami a ísť na to postupne a nie ako buran zo Slovenska s filozofiou viac je vždy viac. Možnosť prispôsobenia režimov však hodnotím veľmi pozitívne, či už pre jednotlivca alebo v prípade, že na bicykli jazdí viacero ľudí.

Po dosiahnutí limitu 25 km/h sa podpora vytráca, avšak deje sa to prirodzene. Nečakajte nič také, že po prekročení rýchlosti váš bicykel oťažie a trhne s vami smerom vpred. Dokonca som mal pocit, že pri rýchlostiach tesne nad 25 Km/h ma stále podporoval, aj keď iba minimálne.

Motor nepatrí k tým najtichším v porovnaní s konkurenčnými modelmi. Je to však daň za vysoký výkon a extended boost, ktorý ponúka. V konečnom dôsledku hlasitosť motora zrejme nebude rozhodujúca pri výbere vášho elektrobicykla.

Na bicykli sme prešli len kratší okruh s celkovým prevýšením okolo 200 m a z piatich paličiek indikujúcich stav batérie sa stratila iba jedna. Jazdil som prevažne v móde eMTB, ktorý som nakoniec upravil a dal ho na najvyššie hodnoty.

Reálne teda odhadujem, že na jedno nabitie dokážete atakovať hranicu 1 000 výškových metrov a s použitím prídavného akumulátora PowerMore 250 zvládnete zrejme viac než 1 500 výškových metrov a to už je veľmi slušné a stojí za zváženie.

Celkovo sme sa v rámci testujúcich zhodli na tom, že motor ponúka veľmi vysoký výkon v porovnaní s konkurenciou pri zachovaní podobného krútiaceho momentu.

Bosch Performance Line SX určite zamieša kartami na poli s ľahkými elektrobicyklami.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu