Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Slovenské turistické organizácie vyzývajú Národnú radu, aby neblokovali dôležitý zákon o turistických trasách

Najväčšie turistické organizácie na Slovensku verejnou výzvou apelujú na poslancov Národnej rady SR a žiadajú, aby neblokovali, ale schválili dlho očakávaný a dôležitý zákon o turistických trasách. Zákon je v poslednom čítaní a parlament by sa ním mal zaoberať na júnovej schôdzi.
Matúš Bušík
Slovenské turistické organizácie vyzývajú Národnú radu, aby neblokovali dôležitý zákon o turistických trasách

Neblokujte, ale podporte zákon o turistických trasách

  1. Je to mimoriadne dôležitý zákon pre rozvoj regiónov, pretože chráni turistické
    a cykloturistické trasy, ktoré sú základnou infraštruktúrou cestovného ruchu.
  2. Je vo verejnom záujme, v prospech ľudí a turistiky, ktorá je najdostupnejšou
    a najobľúbenejšou športovou a voľnočasovou aktivitou Slovákov.
  3. Rieši praktické problémy pri značení, údržbe a pri spravovaní značených
    turistických trás. Zároveň turistickým trasám a ich správcom poskytuje oporu
    v zákone.
  4. Vytvára lepšie podmienky pre financovanie turistiky, cestovného ruchu a prípadné
    kompenzácie pre vlastníkov dotknutých pozemkov zo strany štátu.
  5. Prináša nové možnosti pre vodáctvo, jazdeckú turistiku, prírodný turizmus
    a podporuje efektívnejšiu ochranu prírody a bezpečnejší pohyb v horách

Na Slovensku máme jedinečný systém turistického značenia a v teréne viac ako 30 000 km vyznačených turistických a cykloturistických trás. Je to najväčšia športová infraštruktúra s takmer 150-ročnou históriou.

Aj vďaka nej chodia ľudia veľmi radi a pomerne často do prírody a zlepšujú si tak svoje fyzické a psychické zdravie.

Je to zároveň kľúčový produkt cestovného ruchu, ktorý navštívia desiatky miliónov turistov a ktorý výraznou mierou
pomáha rozvoju a ekonomike regiónov. Sprístupňuje a prepája atraktívne prírodné a kultúrne zaujímavosti a stimuluje tým rozvoj služieb a zamestnanosti.

Paradoxne k ochrane, údržbe a ďalšiemu rozvoju turistického značenia na Slovensku neexistuje adekvátna turistická legislatíva. Turistické značenie u nás už 30 rokov funguje iba vďaka dobrovoľníckej práci, najmä Klubu slovenských turistov a Slovenskému cykloklubu.

Tento stav je dlhodobo zlý a neudržateľný. Riešením problému je návrh zákona o turistických trasách, ktorý je aktuálne v Národnej rade SR pripravený na schválenie. Je to dobrý, kompromisný a odborne spracovaný zákon.

Prosím, podporte ho a HLASUJTE ZA JEHO SCHVÁLENIE! Ďakujeme.

  • František Šiller za Klub slovenských turistov
  • Michal Hlatký za Slovenský cykloklub
  • Rastislav Mičaník za Asociáciu prírodného turizmu

Tlačová správa k verejnej výzve

Práve zákon o turistických trasách bol v závere májovej schôdze parlamentu predmetom opakovaných obštrukcií pri hlasovaní, čo znefunkčnilo a predčasne ukončilo túto schôdzu.

Iniciátorom blokovania tohto zákona bola strana Sme rodina. Poslanci viacerých strán (Sme rodina, Republika, ĽSNS, Hlas, Smer a Život) pri hlasovaní vytiahli kartičky z hlasovacích zariadení a parlament tým pádom nebol uznášaniaschopný.

Podľa vyjadrenia Rastislava Mičaníka z Asociácie prírodného turizmu strana Sme rodina svojím hlasovaním v parlamente dlhodobo vystupuje proti ochrane prírody.

“Systematicky blokujú dobré zákony v prospech prírody a naopak pretláčajú zákony, ktoré jej škodia a vyhovujú developerskej a drevárskej lobby. Blokovanie zákona o turistických trasách je až absurdné, protože tento zákon je v prospech cestovného ruchu a rozvoja regiónov,” skonštatoval Mičaník.

Zároveň dodal, že značenými turistickými trasami prúdia desiatky tisíc turistov aj na Donovaly a to by malo byť ekonomicky relevantný dôvod aj pre Borisa Kollára.

Prijatie zákona o turistických trasách aktívne podporuje aj Slovenský cykloklub, ktorý je najväčšou cykloturistickou organizáciou na Slovensku.

Podľa vyjadrenie jeho predsedu Michala Hlatkého je hanbou, že ani po 30 rokoch nemáme na Slovensku turistickú legislatívu. “Sieť značených trás, ktorá má aktuálne viac ako 30000 km, je základom slovenského cestovného ruchu a využívajú ju milióny návštevníkov. Prijatie zákona pomôže nielen nám ako správcom, ktorí sa o značenie trás staráme, ale aj obciam a mestám pri tvorbe regionálnych, náučných či tematických trás,” uviedol Hlatký.

Návrh na vydanie zákona o turistických trasách je poslaneckým návrhom a je vedený ako parlamentná tlač č. 1391.

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu