Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Českí bikeri sa po zjazde z Mera Peak zhodli, že dobrovoľne riskovali svoje životy

Tomáš Zejda a Ondřej Novák sa vrátili z Nepálu, kde sa v uplynulých dňoch výrazným spôsobom zapísali do histórie svetového športu. Ako vôbec prvým na svete sa im podarilo zjazdiť na bicykloch nepálsku horu. Konkrétne Mera Peak (6 476 m.n.m.), ktorá je najvyššou turistickou horou, ktorú je možné zdolaž bez špeciálneho horolezeckého vybavenia.
Matúš Bušík
Českí bikeri sa po zjazde z Mera Peak zhodli, že dobrovoľne riskovali svoje životy

Bola to bezpochýb najťažšia výzva, ktorej sme sa v našich životoch postavili,“ priznal Tomáš Zejda, popredný český pretekár v disciplínach freestyle a slopestyle.

„Myšlienku zjazdiť na biku najvyššiu prístupnú nepálsku horu sme dostali v období po zdolaní Kilimandžára. Fakt, že to pred nami ešte nikto neskúsil, značil, že ide o dosť šialený nápad, kvôli ktorému sme sa dobrovolne rozhodli riskovať naše životy. Nakoniec to bol neuveriteľný zážitok plný adrenalínu, ktorý po úspešnom zjazde doplnili radosť, vnútorný kľud a pocity, ktoré sa dajú len ťažko opísať,“ uviedol český jazdec Tomáš Zejda.

S bicyklom na pleciach

Nepálska expedícia, ktorej vedúcim bol skúsený horolezec Jan Trávníček, trvala dokopy 21 dní. Pokusu o rekord predchádzala potrebná aklimatizácia a tiež niekoľkodenný výstup na vrch Mera Peak, behom ktorého sa jeho účastníci museli vysporiadať s nízkymi teplotami dosahujúcimi v noci až – 15 °C.

„So zimou a tmou sme mali skúsenosti už z výstupu na Kilimandžáro. Tentokrát nás však na ceste čakalo tiež niekoľko ľadovcových trhlín a zo všetkého najťažšie bolo, že sme museli viac než 100 km niesť bicykle na ramenách,“ popísal Ondřej Novák, ktorému sa nevyhli ani žalúdočné problémy spojené s prekonávaním nadmorskej výšky.

Utiekli hrobárovi z lopaty

Všetky nástrahy pri výstupe na Mera Peak sa však Zejdovi s Novákom a ostatnými členmi expedície podarilo prekonať a 21. deň expedície bol dňom D.

„Na jednu stranu sme sa tešili na dobrodružstvo, ktoré nás čaká, zároveň sme však mali veľký strach,“ priznal Novák s tým, že počas zjazdu bolo potrebné byť v strehu, pretože jediná cesta nadol viedla po chodníku širokom zhruba 30 centimetrov.

Pravá časť kopca bola navyše premrznutá a pozdĺž nej sa nachádzala tristometrová priepasť.

„V jednu chvíľu ma to pri zjazde vtiahlo práve na pravú stranu, našťastie sa mi podarilo vyrovnať smer a pokračovať do bezpečia. Keď už sme si mysleli, že to najnebezpečnejšie máme za sebou, zatiahlo sa a my sme boli radim že vidíme, kam máme ísť,“ povedal Novák.

Problémy sa nevyhli ani Tomášovi Zejdovi: „Omylom som nabehol na jednu z ľadovcových trhlín a prepadlo sa mi zadné koleso. Musel som rýchlo zoskočiť a popritom hrozilo, že spadnem do niekoľko metrovej diery. Našťastie som aj ja unikol hrobárovi z lopaty.“

Výkon oboch českých bikerov po návrate do Českej republiky ocenil okrem iných aj René Andrle, tréner reprezentácie v cestnej cyklistike a zástupca klubu L27, ktorý z pozície hlavného partner, spoločne s kryptoburzou BITmarkets podporili organizáciu nepálskej expedície.

„Obaja si zaslúžia veľké uznanie. To, že niečo takéto dokázali ako vôbec prví na svete hovorí za všetko. Ide o unikátny zápis do cyklistickej histórie a ja som rád, že sme ako klub L27 mohli byť pri tom.“

„Ako dlhoročný partner a podporovateľ českej cyklistiky sme nemohli chýbať pri zjazde českých bikerov z nepálskej hory Mera Peak, ktorým sa nezmazateľne zapísali do športovej histórie. Je skvelé podporovať unikátne športové udalosti a sledovať, kam až sa prostredníctvom športu dajú posúvať ľudské hranice,“ povedal Peter Sumer, výkonný riaditeľ BITmarkets.

Jesenná bodka na filmovom plátne

Neoddeliteľnou súčasťou výpravy boli aj Tomáš Koucký s Tomášom Dudkom, ktorí pomocou dronov a kamier mapovali priebeh celej nepálskej expedície. Práve na základe týchto záberov moemntálne vzniká v spolupráci Drive Film Factory so spoločnosťou Bontonfilm dokument, ktorý bude mať na jeseň tohto roku premiéru na Netflixe.

„Vytvárame inšpiratívne audiovizuálne dielo, v ktorom dôjde k prepojeniu ľudského rozmeru dokumentu s prírodnými krásami Nepálu, adrenlínovými zábermi z akčných kamier a zmapovaniu cesty k pokusu o niečo, čo nikto predtým nedokázal,“ dodal režisér dokumentu Matěj Pichler.

Partnermi expedície sú:

  • BITmarkets – globálna kryptoburza s obchodovaním v češtině a českou podporou 24/7
  • L27 – cyklistický lifestyle klub s predajňou špičkových bicyklov
  • Kellys bicycles – slovenský výrobca bicyklov
  • Perfect Knowledge – česká poradenská spoločnosť
  • Horsefeathers – česká značka lifestyle oblečenia
  • Pinguin – český výrobca outdoor vybavenia
  • Cébé – francúzsky výrobca slnečných a zimných okuliarov
  • Racer – francúzska športová firma

Aktuality

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

10:30 Giro d’Italia 2024: Detaily trasy & dĺžky, prevýšenia a profily všetkých etáp.

Trasa Giro d’Italia 2024 je výrazne ľahšia v porovnaní s predošlými rokmi, ale stále sa môžeme tešiť na legendárne stúpania Mortirolo či Stelvio.

09:31 Red Bull-Bora-Hansgrohe bude nový názov nemeckého tímu od Tour de France 2024.

„S príchodom Red Bullu máme veľké, veľké ciele a Tour de France nie je jediným cieľom,“ hovorí šéf tímu Ralph Denk, pričom cieľom je stať sa najlepším tímom na svete.

Zavrieť reklamu