Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Bikefest

Birell Bikefest 2023: Kto sú najväčšie hviezdy kálnického Bikefestu?

Preteky v disciplíne slopestyle pútajú na Bikefeste každoročne obrovskú pozornosť a sú zrejme najväčším lákadlom pre návštevníkov. Kto sa bude o vašu priazeň a o body rozhodcov uchádzať tento rok?
Matúš Bušík
Birell Bikefest 2023: Kto sú najväčšie hviezdy kálnického Bikefestu?

photo: Lukas Neasi

Preteky v slopestyle sú zaradené do svetovej série FMB ako silver event. To znamená 3. najvyššia kategória svetových pretekov – poradie je diamond, gold, silver, bronze.

Ak sa chcú jazdci zúčastňovať tých najprestížnejších podujatí z kategórie Gold a Diamond (je ich len 9 počas sezóny) musia mať dostatočný počet bodov v rebríčku, ktoré zbierajú práve na podujatiach nižších kategórií.

Vďaka tomu v Kálnici uvidíme naozaj nadupaných jazdcov, ktorí nás zas a znova odstrelia na Mars.

Harriet Burbidge-Smith

Azda najväčšou hviezdou je austrálska jazdkyňa Harriet Burbidge-Smith. Spoznáte ju vďaka Red Bull helme na hlave a kto sa pohybuje vo svete extrémnych športov, vie že to je veľká pocta.

Harriet sa na poslednom festivale Crankworx stala víťazkou v disciplínach dual slalom aj speed and style, takže ide o naozaj všestrannú jazdkyňu, ktorá nemá problém s rýchlosťou ani so štýlom a trikmi vo vzduchu.

Harriet má v pláne zúčastniť sa hneď niekoľkých pretekov. Konkrétne sú to dual pumptrack, whip-off contest, slopestyle a večerný dual slalom. Dúfajme, že bude mať dostatok energie a predstaví sa vo všetkých disciplínach.

Robin Goomes

Azda najväčšou konkurentkou Harriet v slopestyle bude Robin Goomes, ktorá je aktuálne v rebríčku FMB ešte vyššie od Austrálčanky.

Robin Goomes pochádza z Nového Zélandu a patrí k najlepším freeride a freestyle jazdkyniam súčasnosti. Presvedčila nás o tom aj na Darkfeste 2023, kde ako prvá prešla celú líniu.

Kristína Madarásová

Slovenská pretekárka je čerstvo kvalifikovanou na majstrovstvá sveta v disciplíne pumptrack. Na minuloročných majstrovstvách sveta sa umiestnila na 5. mieste.

Na BikeFeste sa predstaví v disciplíne pumptrack.

Michaela Hájková

photo: Lukas Neasi

Majsterka sveta v disciplíne 4X, ktorá sa začala venovať aj disciplíne slopestyle.

V minulom roku skončila v slopestyle pretekoch v Kálnici na 2. mieste. Vzhľadom k tomu, že deň pred pretekmi sa jej podarilo prejsť celú trať je to výborný úspech.

Uvidíme kam sa v jazdení posunula za jeden rok a ako dopadne v súťaži.

Špela Horvat

photo: Lukas Neasi

Slovinská jazdkyňa, freeriderka a zajzdárka. Špela sa BikeFestu zúčastnila aj pred rokom a vyhrala niekoľko disciplín.

Zúčastnila sa aj na whip-off conteste, kde púšťala ruky a predvádzala solídne whipy!

Ak sa nič nezmenilo, Špelu stretnete aj na party!

Jake Atkinson

Najvyššie postaveným jazdcom vo svetovom rebríčku FMB, ktorý sa predstaví na BikeFeste je Brit Jake Atkinson.

Jake v tomto roku vyhral už niekoľko pretekov a jeho forma je naozaj výborná. Budeme sa tešiť na to, čo Jake predvedie v Kálnici.

Ondra Šléz

Hneď za Jakeom sa aktuálne v rebríčku nachádza český jazdec Ondra Šléz.

Ondra skončil na minuloročnom BikeFeste na výbornom 5.mieste a uvidíme ako sa mu v nabitej konkurencii bude dariť v tomto roku.

Mike Ross

photo: Lukas Neasi

Mike Ross je ďalší jazdec z Austrálie. BikeFEstu sa zúčastnil aj minulý rok a odniesol si z neho zemiakovú medialu. Mike je jazdec tímu Trek a patrí k popredným svetovým jazdcom.

O úrovni kálnického BikeFestu svedčí to, že sa sem vracajú jazdci z Austrálie, aby si zajazdili na výbornej slopestyle trati a nazbierali do rebríčka ďalšie body.

Mike Ross je prvý jazdec na svete, ktorému sa podarilo ustáť trik Cashroll z dropu, uvidíme tento trik v jeho prevedení aj na Bikefeste?

Luke Parker

Ďalší z enklávy austrálskych jazdcov. Na BikeFeste sa objavil aj pred rokom, avšak v tréningu sa zranil. Napraví si tento rok chuť?

V minulom roku vyhral silver event Highline slopestyle, kde predviedol triky ako frontflip alebo double backflip.

Divoké karty, Slováci a Česi

O postup do finále si zabojujú aj ďalší známi slovenskí a čerskí jazdci.

Palo Hraško

Na minuloročnom BikeFeste sa umiestnil na 14. mieste a bol druhým najlepším slovenským jazdcom v slopestyle.

V prvom kole slovenského pohára vo freestyle cyklistike obsadil druhé miesto.

Teo Kováč

photo: Lukas Neasi

 

Známe meno na českej a slovenskej mtb scéne. Okrem toho, že je Teo naozaj všestranný jazdec, je jedným z moderátorov relácie Po trailech přes hory, ktorej tretia séria odštartuje už tento víkend na RTVS Šport.

Na poslednom BikeFeste si Teo vyjazdil 10. miesto.

Martin Matejovie

Martin je čerstvým víťazom 1. kola slovenského pohára vo freestyle, ktoré sa jazdilo vo Vajnoroch. Predviedol tam parádne triky a ich kombinácie. Highlightom bol backflip double barspin a bacflip tailwhip.

Skoky v Kálnici sú však ešte o niečo väčšie a uvidíme ako sa s nimi popasuje.

Aktuality

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

20.04.2024 43-ročný Alejandro Valverde suverénne vyhral gravelové preteky Svetového pohára La Indomable.

Valverde zvíťazil na 96-kilometrovej trati s prevýšením 2 400 m v španielskej provincii Almeria. Na druhom mieste skončil francúzsky jazdec Hugo Drechou (Groove Gravel) pred Portugalčanom Tiagom Ferreirom (Vouzela BH).

Zavrieť reklamu