Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Viete, kto vyhral Tour de France? Nie, nie je to Chris Froome

Žltý dres pre víťaza celkového hodnotenia získal Geraint Thomas z tímu Sky. Pri svojej premiére na Tour v roku 2007 skončil predposledný a doteraz nebol nikdy na pretekoch Grand Tour ani v najlepšej desiatke. Najväčší favorit a víťaz z posledných troch rokov Chris Froome skončil tretí.
Martin Sarvaš
Skončil sa 105. ročník Tour de France. Pretekári absolvovali za 23 dní 21 etáp, prešli 3351 km a nastúpali 44 465 metrov.

Celkovým víťazom sa stal anglický pretekár tímu Sky Geraint Thomas, za ním skončil na druhom mieste Tom Dumoulin a tretí je Chris Froome. Thomas doteraz na Grand Tour nikdy nebol ani v najlepšej desiatke, takže jeho víťazstvo je celkom prekvapivé.

Thomas dostal za výhru celkového hodnotenia 500-tisíc eur, Sagan dostal za zelený dres 25-tisíc eur.

Thomas mal svoju premiéru na Tour ako 21-ročný v roku 2007, ale v tej dobe sa viac zameriaval na dráhové cyklistiku a napokon skončil na predposlednom 140. mieste.

Thomas má túto sezónu výbornú formu – vyhral preteky Critérium du Dauphiné a práve po tomto úspechu sa začalo špekulovať o jeho role lídra na Tour.

Bodovaciu súťaž vyhral Peter Sagan, najlepším vrchárom sa stal úplne jednoznačne Julian Alaphilippe, ktorý vyhral aj dve etapy. Biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov získal Pierre Roger Latour (24 rokov), najbojovnejším jazdcom sa stal Daniel Martin a najúspešnejší tím je Movistar.

Víťazi Tour de France 2018
Pretekár Tím
 Celkové hodnotenie  Geraint Thomas Team Sky
 Bodovacia súťaž Peter Sagan Bora-Hansgrohe
 Vrchárska súťaž Julian Alaphilippe Quick-Step Floors
 Do 25 rokov Pierre Roger Latour AG2R La Mondiale
 Najbojovnejší jazdec Daniel Martin UAE Team Emirates
 Tím Movistar Team
Dopingovú aféru Froomovi diváci neodpustili

Chris Froome bol jedným z najväčších favoritov na výhru Tour, keďže žltý dres získal už dokopy posledné tri ročníky za sebou a ešte aj v roku 2013.

Froome bol obvinený z dopingu a jeho tohtoročné víťazstvo na Giro d’Italia bolo podmienené jeho očistením. To prišlo iba pár dní pred začiatkom Tour de France, a tak napokon na francúzskom monumente pretekal. Diváci však naňho počas všetkých etáp bučali a dávali mu najavo, čo si myslia.

Jeden z fanúšikov dokonca postrčil Frooma v 17. etape:

https://www.youtube.com/watch?v=xiHrN6Rpais

Následky Froomovej dopingovej aféry museli znášať aj jeho tímoví kolegovia zo Sky. Publikum pískalo a bučalo na tím už na prezentácií tímov Tour de France.

Napriek tomu sa podarilo vyhrať celkové hodnotenie pretekárovi práve z tímu Sky, keď ukázali svoju silu najmä v kopcoch. Thomas vyhral dve ťažké alpské etapy a celkové hodnotenie vyhral s náskokom 1:51 min pred Dumoulinom.

Geraint Thomas je síce s tímu Sky, no medzi fanúšikmi bude určite omnoho obľúbenejším víťazom Tour ako Froome.

Bez etapovej výhry

Froomovi tohtoročná Tour však pravdepodobne asi nevyšla úplne podľa jeho predstáv. Nepodarilo sa mu vyhrať ani jednu etapu a napokon neuspel ani v časovke jednotlivcov, v ktorej mu ušlo prvé miesto o jednu sekundu.

Trápenie Chrisa Frooma bolo vidno v horských Pyrenejských etapách, kde v závere nevládal a trápil sa. Z tretieho miesta priebežného celkového poradia ho dokonca zosadil Primoz Roglič po výhre 19. etapy. Froome sa vrátil na pódiové umiestnenie po časovke jednotlivcov.

Pretekári v dyme svetlíc pri stúpaní na L’Alpe-d’Huez

A post shared by Jered Gruber (@jeredgruber) on

Thomas dominoval

Naopak Geraint Thomas ukázal svoju silu a dominanciu. Aj v tých najnáročnejších kopcoch a stúpaniach pôsobil veľmi sebavedomo. Thomas dokonca vyhral dve ťažké alpské etapy za sebou, vrátane legendárnej etapy so záverom na L’Alpe-d’Huez.

32-ročný cyklista doteraz na Grand Tour nikdy nebol ani v najlepšej desiatke, o to je jeho výhra prekvapivejšia. Na Tour de France robil Thomas až do tohto roka domestika, takže primárne pomáhal vyhrávať Froomovi.

Thomas víťazí 12. etapu na L’Alpe-d’Huez:

V úvode pretekov bol samozrejme lídrom tímu Sky Chris Froome, ktorý má už štyri žlté dresy z Tour a dokázal vyhrať už všetky tri preteky Grand Tour.

V 11. etape sa však ukázalo, kto bude lídrom. Thomas bol silnejší ako Froome a postupne zvyšoval svoj náskok v celkovom hodnotení. Thomas potvrdil svoju dominanciu a pozíciu vedúceho pretekára v hodnotení i tíme Sky v 17. etape, keď v závere Froome nevládal a prišiel do cieľa 48 sekúnd za Thomasom. Frooma dokonca po 17. etape zhodil z bicykla policajt, ktorý si myslel, že je fanúšik, lebo mal na sebe šedú nepremokavú bundu.

Záver 17. etapy, v ktorej Froome zaostal:

Thomas napokon vyhral celkové hodnotenie s časom 83 hod 17 min 13 s. Na druhom mieste skončil Dumoulin so stratou 1 min 51s, trertí Froome so stratou 2 min 24 s.

Etapy Tour de France 2018
Etapa Profil Štart a cieľ Dĺžka Víťaz Sagan
1 Rovinatá Noirmoutier-en-l’Île – Fontenay-le-Comte 201 km Fernando Gaviria 2. miesto
2 Rovinatá Mouilleron-Saint-Germain – La Roche-sur-Yon 183 km Peter Sagan 1. miesto
3 Tím. časovka Cholet 35 km BMC Racing Team 80. miesto
4 Rovinatá La Baule-Escoublac – Sarzeau 195 km Fernando Gaviria 2. miesto
5 Kopcovitá Lorient – Quimper 203 km Peter Sagan 1. miesto
6 Kopcovitá Brest – Mûr-de-Bretagne 181 km Dan Martin 8. miesto
7 Rovinatá Fougères – Chartres 231 km Dylan Groenewegen 3. miesto
8 Rovinatá Dreux – Amiens 181 km Dylan Groenewegen 2. miesto
9 Rovinatá Arras – Roubaix 154 km John Degenkolb 5. miesto
10 Horská Annecy – Le Grand-Bornand 158,5 km Julian Alaphilippe 115. miesto
11 Horská Albertville – La Rosière 108,5 km Geraint Thomas 119. miesto
12 Horská Bourg-Saint-Maurice – L’Alpe-d’Huez 175,5 km Geraint Thomas 109. miesto
13 Rovinatá Le Bourg-d’Oisans – Valence 169,5 km Peter Sagan 1. miesto
14 Kopcovitá Saint-Paul-Trois-Châteaux – Mende 188 km Omar Fraile 4. miesto
15 Kopcovitá Millau – Carcassonne 181,5 km Magnus Cort Nielsen 74. miesto
16 Horská Carcassonne – Bagnères-de-Luchon 218 km Julian Alaphilippe 138. miesto
17 Horská Bagnères-de-Luchon – Saint-Lary-Soulan 65 km Nairo Quintana 134. miesto
18 Rovinatá Trie-sur-Baïse – Pau 171 km Arnaud Démare 8. miesto
19 Horská Lurdy – Laruns 200,5 km Primož Roglič 143. miesto
20 Ind. čas. Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette 31 km Tom Dumoulin 135. miesto
21 Rovinatá Houilles – Paríž-Champs-Élysées 116 km Alexander Kristoff 8. miesto

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu