Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Richard Varga o dopingu v profesionálnom triatlone: Prináša to množstvo otázok a nedôvery

Slovenský triatlonista sa nedostal na Olympiádu v Tokiu kvôli ruskému triatlonistovi, ktorý mal pozitívny test na zakázanú látku EPO.
Martin Sarvaš
Richard Varga o dopingu v profesionálnom triatlone: Prináša to množstvo otázok a nedôvery

Po priznaní jedného z najlepších triatlonistov na svete Collina Chartiera, že bral zakázanú látku EPO, napísal slovenský profesionálny triatlonista Richard Varga, že „je veľmi ťažké opísať ten pocit, ktorý som mal, keď som počul o ďalšom dopingovom škandále v triatlone.
Prináša to množstvo otázok a nedôvery.“

Collin Chartier mal v roku 2022 prelomovú sezónu – stal sa víťazom pretekov Ironman Mont Tremblant a po výhre US Open v septembri sa dostal do top 20 v svetovom rebríčku Organinzácie profesionálnych triatlonistov (PTO).

Keďže Chartier proti rozhodnutiu nebojoval a akceptoval rozhodnutie o zákaze činnosti, znížili mu trest zo štyroch na tri roky.

„V športe sa pohybujem viac ako 25 rokov, dávam zo seba všetko a ľudia okolo mňa obetujú svoje životy pre moje sny. So zraneniami bojujem 80 % svojej kariéry. Bojujem za to, aby som sa dostal na štartovú čiaru čo najlepšou verziou seba samého, a snažím sa to vrátiť ľuďom, ktorým na mne záleží, výsledkami pre seba.“

Prečítajte  si tiež

Miestenku na Olympiádu mu „ukradol“ dopujúci Rus

Na olympiádu v Tokiu sa Richard Varga nedostal a neskôr sa ukázalo, že to bolo na úkor ruského triatlonistu Igora Poľanského, ktorý mal pozitívny test na EPO a jeho výsledky mu anulovali.

„V 95 % prípadov sú výsledky neuspokojivé. Po tom, čo som sa nezúčastnil olympiády v Tokiu a zistil som, že moje miesto obsadil Polyianski, ktorého neskôr chytili za doping, priviedlo ma to do temných časov a bol som blízko k odchodu zo športu,“ píše Varga.

Poľanskij mal pozitívny test na EPO už pred olympijskými hrami počas tréningovému kempu vo Vladivostoku.

EPO stimuluje erytropoézu (tvorbu červených krviniek) a ide o krvný doping, ktorého cieľom je zvýšenie množstva červených krviniek, aby sa ku svalom dostalo čo najviac kyslíka. To spôsobí, že svaly podajú lepší a dlhší výkon.

Chartier sa vyjadril, že si myslí, že aj tí najlepší triatlonisti dopujú: „Naozaj som chcel tento rok vyhrať a poraziť tých najlepších. Nemám žiadne dôkazy o tom, že sú top pretekári dopujú, ale myslím si to a to ma viedlo k dopingu.“

„Nikoho nezaujíma, či vám miesto zaberie doper alebo nie“

„Niektorí sponzori ma opustili, podpora bola veľmi malá. Som viac než vďačný za tých, ktorí vo mňa stále veria. Mnoho spoločností v súčasnosti hľadá iba víťazov alebo influencerov. Nikoho nezaujíma, či vám miesto zaberie doper alebo nie. Nie ste tam a to je všetko.“

„Takže som sa nakoniec cítil, že mi zostala moja rodina a dve deti, ktoré musím živiť.“

„Je ťažké uvažovať o tom, že v tomto športe môže byť viac podvodníkov, ktorí nie sú prichytení, čo odvádza pozornosť od čistých a čestných športovcov.“

„Milujem tento šport a nikdy by som nezmenil svoj život, aj keby som to vedel. Preto je dôležité bojovať proti podvodníkom a zistiť, kto sú a kto im pomáha. Musíme vyčistiť náš krásny šport pre nás a pre naše deti,“ dodal Richard Varga.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Richard Varga (@varga_triathlon)

Aktuality

Včera 17:18 Julian Alaphilippe bol 130 km v úniku a po 11-kilometrovom sóle a neuveriteľnom výkone vyhral etapu na Giro d’Italia.

Dvojnásobný majster sveta predviedol na Gire jeden z najlepších výkonov v kariére a šéfovi tímu Soudal Quick-Step Patrickovi Lefevereovi, s ktorým mal v úvode sezóny viacero konfliktov, ukázal, že je v skvelej forme.

Včera 12:39 Fabio Jakobsen po páde na Gire končí. Tima Merliera rozhodcovia potrestali za nebezpečný šprint.

Tim Merlier výrazne zmenil dráhu šprintu v hromadnom dojazde 11. etapy Giro d’Italia, za čo ho rozhodcovia odsunuli z pôvodne druhého až na 89. miesto.

Včera 12:16 Detaily 12. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Kopcovitá etapa má 183 km, prevýšenie 2132 m a praje výbušným klasikárom, ale môže sa skončiť aj hromadným šprintom.

Včera 11:54 Video: Nahnevaný Jonathan Milan nadával jazdcovi UAE, lebo si nemohol zobrať tašku s jedlom.

Taliansky šprintér tímu Lidl-Trek si chcel zobrať tašku s jedlom 50 km po štarte jedenástej etapy Giro d’Italia, čo sa mu nepodarilo, keďže na kraji cesty išiel jeden z jazdcov tímu UAE Emirates.

Včera 10:56 Mathieu van der Poel sa chystá na Tour de France. Na Olympiáde pôjde na cestnom bicykli.

Van der Poel sa vyjadril, že logickou voľbou bude sústredenie sa na cestnú cyklistiku. Na Tour pôjde po etapách a bude pomáhať Jasperovi Philipsenovi v šprintoch.

Zavrieť reklamu