Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Jeden z najlepších triatlonistov na svete Collin Chartier mal pozitívny test na EPO, dostal 3-ročný zákaz činnosti

29-ročný Američan si myslí, že najlepší triatlonisti dopujú, chcel ich poraziť a to ho viedlo k užívaniu dopingu.
Martin Sarvaš
Jeden z najlepších triatlonistov na svete Collin Chartier mal pozitívny test na EPO, dostal 3-ročný zákaz činnosti

Americký triatlonista Collin Chartier mal pozitívny test zakázanú látku EPO a dostal trojročný zákaz činnosti.

29-ročný Chartier sa proti rozhodnutiu Medzinárodnej testovacej agentúry (ITA) neodvolal, naopak – priznal si, že bral doping a akceptoval trest.

Collin Chartier mal v roku 2022 prelomovú sezónu – stal sa víťazom pretekov Ironman Mont Tremblant a po výhre US Open v septembri sa dostal do top 20 v svetovom rebríčku Organinzácie profesionálnych triatlonistov (PTO).

Trest mu znížili zo štyroch rokov na tri

„ITA v mene súťaže Ironman týmto oznamuje, že americký atlét Collin Chartier sa dopustil porušenia antidopingových pravidiel (ADRV) podľa článku 2.1 antidopingových pravidiel Ironman (Ironman ADR) pre prítomnosť erytropoetínu (EPO) vo vzorke získanej mimo súťaže spoločnosťou Ironman 10. februára 2023,“ uvádza ITA.

EPO stimuluje erytropoézu (tvorbu červených krviniek) a ide o krvný doping, ktorého cieľom je zvýšenie množstva červených krviniek, aby sa ku svalom dostalo čo najviac kyslíka. To spôsobí, že svaly podajú lepší a dlhší výkon.

Prečítajte  si tiež

Keďže Chartier proti rozhodnutiu nebojoval a akceptoval rozhodnutie o zákaze činnosti, znížili mu trest zo štyroch na tri roky.

Chartier povedal, že vráti sponzorské peniaze, ktoré dostal za tento rok. Reagoval tiež na výzvy, aby mu vrátil peňažnú odmenu 100-tisíc dolárov, ktorú vyhral na septembrovom turnaji PTO U.S. Open, tvrdením, že jeho výkon bol v tom čase čistý.

Myslí si, že tí najlepší dopujú, preto začal s dopingom aj on

V podcaste How They Train sa Chartier vyjadril, že si myslí, že najlepší triatlonisti dopujú: „Naozaj som chcel tento rok vyhrať a poraziť tých najlepších.“

„Neverím, že sú čistí, a ak sa pokúsim vyhrať, nedokážem mať v sebe žiadne sebavedomie, ak verím, že top chlapci dopujú. Myslím, že je smutné, že som dospel k tomuto rozhodnutiu. Nemám žiadne dôkazy o tom, že sú top pretekári dopujú, ale myslím si to a to ma viedlo k dopingu.“

Hneď ako dostal správu o pozitívnom teste, Collin Chartier priznal, že užíval EPO, pričom tvrdil, že zakázanú látku začal sám užívať v novembri 2022.

„Začal som užívať EPO v novembri po tom, čo som mal pocit, že som v tomto športe stratil smer. V momente, keď som bol zranený a chorý a cítil som, že to musím urobiť, ak chcem dosiahnuť úspechy v roku 2023,“ napísal Chartier vo vyhlásení.

„Urobil som hrozné rozhodnutie a teraz budem čeliť následkom“

„Pocity silného tlaku a očakávania vyhrať najväčšie preteky v roku 2023 spolu s pocitom nespokojnosti s osobnými obeťami, ktoré som priniesol. V duchu som si myslel, že si musím odoprieť priateľstvá, šťastie, socializáciu a zábavu na tréningu, aby som bol najlepší, a stratil som lásku k tomuto športu.“

„Nebudem dávať sebe ani nikomu inému výhovorky ako že som mal pokazené burrito alebo som mal pokazenú vakcínu proti Covid-19. Urobil som hrozné rozhodnutie a teraz budem čeliť následkom a pôjdem ďalej.“

„Netúžim sa vrátiť, pretože tie obete, ktoré som podstúpil, neverím, že to stojí za to,“ dodal Chartier.

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu