Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mark Cavendish podpísal zmluvu s tímom Astana-Qazaqstan a zostáva vo WorldTour aj v roku 2023

Cavendish bude mať možnosť historický rekord v počte etapových víťazstiev na Tour de France, ktorý momentálne zdieľa s Eddym Merckxom - 34 víťazných etáp.
Martin Sarvaš
Mark Cavendish podpísal zmluvu s tímom Astana-Qazaqstan a zostáva vo WorldTour aj v roku 2023

Tím Astana-Qazaqstan potvrdil podpis zmluvy s britským šampiónom a slávnym šprintérom Markom Cavendishom. Na tímovom Twitteri zverejnili fotku Cavendisha v tímovom drese Astany s popisom „Stále čakáte?“.

37-ročný pretekár tak bude pokračovať vo WorldTour aj v roku 2023, kde bude jeho hlavným cieľom pravdepodobne prekonať historický rekord v počte víťazstiev v etapách Tour de France, ktorý momentálne zdieľa s Eddym Merckxom – 34 víťazných etáp.

Kazašský tím uvoľnil miesto vo svojom tíme minulý mesiac, keď nečakane ukončil zmluvu s kolumbijským vrchárom Miguelom Ángelom Lópezom s odvolaním sa na jeho „pravdepodobné spojenie“ s vyšetrovaným lekárom v dopingovom prípade.

Išlo však o kontroverzný krok na konci sezóny, keďže manažér tímu Alexandre Vinokourov sa najprv vyjadril, že majú už uzatvorenú súpisku pre rok 2023, no len pár dní po rozpade tímu B&B Hotels a uvoľnení Marka Cavendisha vyhodili Lópeza a začali rokovať o zmluve s Cavendishom.

Cavendish, ktorý už v júli vedel, že v tíme Quick-Step Alpha Vinyl mu nepredĺžia zmluvu, bol v posledných mesiacoch spájaný s množstvom tímov na najvyššej úrovni a pôvodne mal pretekať práve za B&B Hotels.

Mark Cavendish je už aj na oficiálnej súpiske tímu Astana-Qazaqstan portálu ProCyclingStats, kde sa uvádza, že podpísal zmluvu na jeden rok.

Cavendish pretekal v tímoch WorldTour od roku 2009: HTC-Columbia, Team Sky, Quick Step a Dimension Data. Počas svojej kariéry sa Brit zúčastnil na 21 pretekoch Grand Tour, na ktorých si pripísal viac ako 160 víťazstiev v kariére, vrátane majstrovstiev sveta na cestách v roku 2011.

Astana-Qazaqstan bude Cavendishovým šiestym tímom na najvyššej profesionálnej úrovni.

Cavendish: Astana bude skvelým miestom na úspech

„Som naozaj nadšený z tohto dobrodružstva. Dlhé roky som pretekal s Alexandrom Vinokurovom a teraz pretekám s jeho dvoma chlapcami! Pamätám si, keď boli deťmi v rovnakom veku ako moje vlastné, snívali o tom, že budú pretekármi,“ Cavendish povedal.

„Astana Qazaqstan bude skvelým miestom na úspech, so silným tímom na čele s Alexandrom, šampiónom na bicykli a gentlemanom mimo bicykla. Užil som si dlhú kariéru, ale radosť z jazdy na bicykli a hlad pokračovať vo víťazstvách sú rovnaké ako kedykoľvek predtým.“

„Teším sa teda, že budem súčasťou úspešného tímu, či už budem s tímom pracovať na víťazstvách, prekročím cieľ ako prvý sám, alebo budem fandiť svojim tímovým kolegom. Ako vždy bude cieľom, aby sme stáli na najvyššom stupni víťazov.“

Aktuality

11.05.2024 Tadej Pogačar nedal šancu súperom už po tretíkrát a na Giro d’Italia dosiahol etapový hetrik.

Pogačar vyhral horskú ôsmu etapu pred Danielom Martinezom a Benom O’Connorom.

10.05.2024 Tadej Pogačar suverénne vyhral prvú časovku na Giro d’Italia a zvýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie.

Na druhom mieste skončil Filippo Ganna a tretí najrýchlejší bol Magnus Sheffield.

10.05.2024 Detaily 7. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

40-kilometrová individuálna časovka sa končí stúpaním a očakáva sa ďalší súboj favoritov celkovej klasifikácie, do ktorého sa však určite zapojí aj Filippo Ganna.

09.05.2024 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

09.05.2024 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

Zavrieť reklamu