Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mathieu van der Poel suverénne porazil Van Aerta a Pidcocka na Svetovom pohári v Gavere

Trojica cyklokrosových rivalov si opäť rozdelila pódiové priečky.
Martin Sarvaš

Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) zvíťazil v súboji „veľkej trojky“ na cyklokrosovom Svetovom pohári v Gavere a získal tretie víťazstvo v sezóne 2022/23.

Holanďan porazil rivala Wouta van Aerta (Jumbo-Visma), pričom Belgičan obsadil druhé miesto so stratou 27 sekúnd. Majster sveta Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) doplnil pódium a do cieľa prišiel so stratou 54 sekúnd.

„Skutočne som chcel vyhrať. Ako som povedal v Mole [druhé miesto], nebol som naozaj spokojný. Bol som odhodlaný urobiť dnes dobrý výsledok,“ povedal Van der Poel po svojom víťazstve.

„Myslím si, že tu rozhodovalo veľa faktorov. Myslím si, že táto trať je naozaj ťažká a tiež technická. Aspoň pre mňa to boli celkom pekné preteky. Užil som si to, bolo tu veľa ľudí a som spokojný so svojím víťazstvom.“

Van der Poel sa dostal do čela pretekov spolu s Pidcockom počas prvých dvoch minút pretekov, no Van Aert zostal po štarte uviaznutý viac vzadu.

„Vlastne som sa nikdy necítil tak, že by som mal byť dnes na ceste k víťazstvu. Od začiatku som dobiehal. Nikdy som nebol v rytme, ktorý som chcel mať. Dnes musím byť spokojný s druhým miestom. Bolo to pre mňa najvyššie možné umiestnenie,“ priznal Van Aert.

„Stále to bol pekný deň. Bolo tam toľko ľudí a bola to atmosféra ako na majstrovstvách sveta. Aj keď nohy zo začiatku nereagovali, stále som bojoval kvôli fanúšikom a áno, boli to naozaj pekné ‚crossové preteky,“ dodal Wout van Aert.

Van der Poel a Pidcock sa v úvodnom kole dostali do vedenia a Van Aert sa prebojoval cez balík na tretie miesto. Na začiatku druhého kola sa ocitol Pidcock osamote na čele po tom, čo Van der Poel dostal defekt.

Brit mal v treťom kole 10-sekundový náskok, no Van der Poel a Van Aert spolupracovali v stíhacej jazde. Pidcock však doplatil na to, že v dlhom blatovom stúpaní nezišiel z bicykla, zatiaľ čo dvojica súperov ho behom v blate dobehla,

„Možno som trochu sklamaný. Boli to veľmi ťažké preteky. V posledných kolách som to naozaj cítil, najmä počas bežeckých úsekov. Potom som sa snažil zapadnúť späť,“ povedal Pidcock po pretekoch.

„Na bežeckých úsekoch bol môj bicykel každým kolom ťažší a ťažší. Cítil som sa, akoby som niesol na ramene auto. Prial by som si, aby môj bicykel mal motor ako auto. Posledných pár kôl mi trochu odpadli nohy,“ opísal Pidcock.

Netrvalo dlho a bývalý štvornásobný majster sveta  v cyklokrose Van der Poel bol opäť vpredu sám pred Van Aertom a Pidcockom.

Na začiatku štvrtého zo šiestich kôl mal Van der Poel náskok 15 sekúnd, aj keď sa stíhajúca dvojica dokázala priblížiť v priebehu niekoľkých sekúnd.

Van der Poel však v závere udržoval konštantne vysoké tempo, ktorým sa Pidcocka aj Van Aerta definitívne zbavil.

Neustále súboje vedúcej trojice spôsobil, že ostatným pretekárom absolútne nedali šancu a štvrtý Michael Vanthourenhout (Pawels Sauzen-Bingoal) prišiel do cieľa s takmer dvojminútovou stratou na víťaza.

Program Mathieu van der Poela, Wouta van Aerta a Toma Pidcocka v roku 2022

  • 27. december: Superprestige Heusden-Zolder
  • 28. december: Superprestige Diegem
  • 30. december: Exact Cross Loenhout

Výsledky – Svetový pohár v cyklokrose, Gavere 2022

Aktuality

Včera 17:18 Julian Alaphilippe bol 130 km v úniku a po 11-kilometrovom sóle a neuveriteľnom výkone vyhral etapu na Giro d’Italia.

Dvojnásobný majster sveta predviedol na Gire jeden z najlepších výkonov v kariére a šéfovi tímu Soudal Quick-Step Patrickovi Lefevereovi, s ktorým mal v úvode sezóny viacero konfliktov, ukázal, že je v skvelej forme.

Včera 12:39 Fabio Jakobsen po páde na Gire končí. Tima Merliera rozhodcovia potrestali za nebezpečný šprint.

Tim Merlier výrazne zmenil dráhu šprintu v hromadnom dojazde 11. etapy Giro d’Italia, za čo ho rozhodcovia odsunuli z pôvodne druhého až na 89. miesto.

Včera 12:16 Detaily 12. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Kopcovitá etapa má 183 km, prevýšenie 2132 m a praje výbušným klasikárom, ale môže sa skončiť aj hromadným šprintom.

Včera 11:54 Video: Nahnevaný Jonathan Milan nadával jazdcovi UAE, lebo si nemohol zobrať tašku s jedlom.

Taliansky šprintér tímu Lidl-Trek si chcel zobrať tašku s jedlom 50 km po štarte jedenástej etapy Giro d’Italia, čo sa mu nepodarilo, keďže na kraji cesty išiel jeden z jazdcov tímu UAE Emirates.

Včera 10:56 Mathieu van der Poel sa chystá na Tour de France. Na Olympiáde pôjde na cestnom bicykli.

Van der Poel sa vyjadril, že logickou voľbou bude sústredenie sa na cestnú cyklistiku. Na Tour pôjde po etapách a bude pomáhať Jasperovi Philipsenovi v šprintoch.

Zavrieť reklamu