Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI zakáže tímovým autám jazdiť v časovke blízko za jazdcom

Tímové autá teraz musia ísť za jazdcom vo vzdialenosti 15 metrov, pričom doposiaľ mohli byť o päť metrov bližšie.
Martin Sarvaš
UCI zakáže tímovým autám jazdiť v časovke blízko za jazdcom

Foto Fabio Ferrari - LaPresse 07 Marzo 2022 Lido di Camaiore (Italia) Sport Ciclismo 57a Tirreno-Adriatico Eolo 2022 - Tappa 1 - Lido di Camaiore TISSOT ITT. Nella foto: GANNA Filippo (INEOS GRENADIERS) Photo Fabio Ferrari - LaPresse March, 07 2022 Lido di Camaiore (Italy) Sport Cycling 57 th Tirreno-Adriatico Eolo 2022 - Stage 1 - Lido di Camaiore TISSOT ITT. In the pic: GANNA Filippo (INEOS GRENADIERS)

UCI ratifikovala nové pravidlo pre časovky, ktoré stanovuje že autá teraz budú musieť nasledovať jazdcov s 15.metrovým odstupom namiesto 10-merového, ako tomu bolo predtým.

Zmena, ktorú v utorok oznámil portál Het Nieuwsblad, prichádza po tom, čo si v sezóne 2022 počas časoviek všimli sériu vysokoprofilových jazdcov, za ktorými tesne nasledovali tímové autá s viacerými bicyklami na streche.

Autá mali na streche počas individuálnej časovky omnoho viac bicyklov, ako je v skutočnosti potrebné – ako napríklad v 20. etape tohtoročnej Tour de France, kde Jonasa Vingegaarda zatieňuje tímové auto Jumbo-Visma so šiestimi bicyklami na ňom. Skutočnosť, že väčšina z nich boli klasické cestné bicykle, ukazuje, aké sú zbytočné.

Táto taktika môže poskytnúť jazdcovi pred autom aero výhodu a počas sezóny využíval túto taktiku aj Filippo Ganna z Ineos Grenadiers na Tirreno-Adriatico a rovnako aj Remco Evenepoel z Quick-Step Alpha Vinyl.

Prečítajte si tiež

V dôsledku toho UCI rozhodla, že autá teraz musia dodržovať odstup od jazdca 15 metrov namiesto desiatich, hoci nie je známe, ako to budú komisári merať v pretekoch.

Začiatkom tohto roka portál Cyclingnews zisťoval aký to má reálny vyplv s odborníkom na aerodynamiku Richardom Kelsom, docentom na University of Adelaide. Kelso vysvetlil, že väčšia plocha tímového auta naskladaného bicyklami tlačí pred sebou viac vzduchu, čím sa zníži rýchlosť prúdenia vzduchu okolo jazdca. To zase znižuje odpor a umožňuje zvýšenie výkonu.

„Je to síce len málo, ale je to dosť na to, aby to malo vplyv na čas,“ povedal Kelson.

Nová vzdialenosť 15 metrov by túto výhodu prakticky úplne eliminovala.

Portál Cycling Tips v októbri informoval, že štúdia vykonaná Bertom Blockenom a Technologickou univerzitou v Eindhovene, ukázala, že výhoda auta, ktoré ide tesne za jazdcom, by mohla byť efektívna, a to konkrétne s aerodynamickou výhodou 3,7 %, 1,4 % a 0,2 % pre autá idúce za sebou vo vzdialenosti 3, 5 a 10 metrov. Štúdia hovorí, že počas 50 km dlhej časovky by tieto tri scenáre mohli jazdcovi ušetriť až 62,4 s, 24,1 s resp. 3,9 s oproti scenáru bez auta.

Okrem tohto pravidla UCI od nového roka zakazuje extrémne úzke riadidlá, povolila dlhšie predstavce a stanovila nové dĺžkové obmedzenia pre časovky a dokonca aj pre helmy.

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu