Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Španiel Olano aj napriek defektu porazil Pantaniho aj Induriana a vyhral Majstrovstvá sveta 1995 (+video)

Abraham Olano bol prvým Španielom, ktorý vyhral dúhový dres majstra sveta v cestnej cyklistike. A tiež prvým a posledným cyklistom, ktorý vyhral svetový šampionát na defekte.
Martin Sarvaš
Španiel Olano aj napriek defektu porazil Pantaniho aj Induriana a vyhral Majstrovstvá sveta 1995 (+video)

Cestné Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v Kolumbii v roku 1995 sa považovali za jeden z najťažších okruhov vôbec, so sériou ťažkých stúpaní, ktoré cyklistom „lámali“ nohy.

Trať mala dĺžku 265,5 km a prevýšenie šialených 5319 metrov. Jazdci sa však vôbec nešetrili a víťaz prešiel cieľom po viac ako siedmich hodinách s priemernou rýchlosťou 37 km/h.

Španiel a obrovská legenda cyklistiky Miguel Indurian, ktorý v tom roku vyhral Giro a Tour, chcel získať trojitú korunu, ktorú vyhrali iba skvelí Eddy Merckx a Stephen Roche.

Ale bol to napokon Indurianov tímový kolega Abraham Olano, ktorý v Duitame zvíťazil. A podarilo sa mu to na defekte.

Olano dostal defekt 2km pred cieľom:

Ako preteky postupovali, stále viac a viac jazdcov odstupovalo, takže v cieli bojovala veľmi elitná skupina jazdcov. Cyklisti vyšli na vrchol stúpania El Cogollo, ktoré ich vynieslo až do nadmorskej výšky 2850 m.

Cieľovou čiarou prešlo iba 20 pretekárov, pričom a štarte ich bolo 106.

Pozrite si tiež

V poslednom úniku dňa bola pätica jazdco Indurain, Olano, Marco Pantani, Pascal Richard a Mauro Gianetti.

Olano si po sólo útoku 17 km pred cieľom vytvoril náskok štyridsiatich sekúnd a zdalo sa, že víťazstvo je jeho. Ale keď do cieľa zostávali posledné dva kilometre, prišla katastrofa: Olano dostal defekt.

Španiel nemal čas riskovať výmenu kolesa. Namiesto toho jazdil s defektom na ráfiku cez zákruty, pričom dával pozor, aby nespadol alebo „nevyzul“ pneumatiku z ráfiku.

Je to neuveriteľné, ale podarilo sa mu zostať na čele a získať víťazstvo. O pol minúty neskôr predstihol Indurain v závre Pantaniho a Gianettiho a vytvoril tak španielsku dvojku na najvyšších stupňoch pódia. Tretí skončil napokon Pantani.

Abraham Olano dosiahol počas kariéry 44 profesionálnych víťazstiev, no v Kolumbii na defekte dosiahol svoje najväčšie víťazstvo v kariére.

A bolo to po prvý a pravdepodobne aj poslednýkrát, čo sa niekomu podarilo vyhrať majstrovstvá sveta na defekte.

Záznam Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike z roku 1996:

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu