Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Jackson Huntley Nash dostal doživotný zákaz činnosti od Americkej antidopingovej agentúry

Agentúra USADA oznámila, že americký cyklista dostal doživotný zákaz činnosti po tom, čo vyšetrovanie odhalilo dôkazy o viacerých porušeniach antidopingových pravidiel.
Martin Sarvaš
Jackson Huntley Nash dostal doživotný zákaz činnosti od Americkej antidopingovej agentúry

Americký cyklista Jackson „Huntley“ Nash dostal doživotný zákaz činnosti po tom, ako Americká antidopingová agentúra USADA oznámila, že vyšetrovanie odhalilo dôkazy o viacerých porušeniach antidopingových pravidiel.

USADA uviedla, že začala vyšetrovanie amerického cyklistu po prijatí informácií od informátora v decembri 2021.

„Toto je ďalší prípad, ktorý demonštruje silu vyšetrovania v spoločnom boji za ochranu športu a práv športovcov. Ako vždy dôkladne vyšetríme dôkazy o porušení dopingu a budeme konať na ich základe a veľmi si vážime pomoc tých, ktorí vystupujú v mene čistého športu,“ uviedol generálny riaditeľ USADA Travis T. Tygart.

Nash pretekal v USA už niekoľko rokov a v roku 2021 sa zúčastnil viac ako tucta pretekov Pro/Cat 1. Jeho poslednými veľkými pretekmi v auguste minulého roka boli Spartanburg Criterium a jeho najlepším výsledkom v tomto roku bolo šieste miesto na divízia Miami Prix Criterium Series Men Cat 1/2/3 v apríli 2021.

Prečítajte si tiež

USADA uviedla, že Nashov zákaz sa začal 30. júna 2022. Antidopingová agentúra dodala, že diskvalifikácia sa bude vzťahovať na akékoľvek výsledky od 15. decembra 2021 alebo neskôr, čo bol dátum, kedy boli zhromaždené dôkazy o jeho držaní zakázaných látok.

Agentúra uviedla, že jej vyšetrovanie prinieslo dôkazy a svedectvá preukazujúce, že Nash sa dopustil nižšie uvedených porušení antidopingových pravidiel:

  • Použitie alebo pokus o použitie zakázaných látok vrátane testosterónu, clenbuterolu, oxandrolonu a anastrozolu
  • Manipulácia alebo pokus o falšovanie akejkoľvek časti dopingovej kontroly zasahovaním do vyšetrovania USADA
  • Držanie zakázaných látok vrátane testosterónu, clenbuterolu, oxandrolonu a anastrozolu
  • Obchodovanie so zakázanými látkami clenbuterol a oxandrolon inému športovcovi alebo pokus o obchodovanie s nimi
  • Podanie alebo pokus o podanie zakázaných látok ľudského rastového hormónu, clenbuterolu a oxandrolonu inému športovcovi
  • Spoluúčasť alebo pokus o spoluúčasť nabádaním iného športovca na používanie zakázaných látok
  • Odveta podaním bezdôvodnej žiadosti o ochranný príkaz proti jednotlivcovi čiastočne na základe toho, že jednotlivec nahlásil USADA o porušení Nashových antidopingových pravidiel

Nash mal vraj zložitý vzťah s novozélandskou profesionálnou cyklistkou Oliviou Ray, pričom pojednávanie o rodinnom násilí na Najvyššom súde okresu Gwinnett údajne odhalilo podrobnosti o ich problémoch.

Minulý mesiac Ray – ktorá minulý rok profesionálne pretekala v Spojených štátoch a vo februári vyhrala cestné preteky na Novom Zélande – v pre NZ Herald rozhovore prezradila, že užívala látky zvyšujúce výkonnosť.

V súčasnosti čaká na výsledok vyšetrovania USADA proti nej, ktoré môže viesť až k štvorročnému zákazu činnosti. Ray bola prepustená jej tímom Human Powered Health v marci po údajnom porušení kódexu správania.

Aktuality

10:08 Tadej Pogačar vyhral etapu na Gire bez cyklopočítača: Musíte len viac počúvať svoje telo.

25-ročný Slovinec dostal defekt a spadol v úvode rozhodujúceho stúpania. Napriek tomu dokázal zvíťaziť a oblečie sa do ružového dresu lídra Giro d’Italia.

09:25 Detaily 3. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Prvá rovinatá etapa má 165 km, prevýšenie len 831 m a očakávame dojazd v hromadnom šprinte. Najväčší favoriti sú Tim Merlier a Olav Kooij.

Včera 17:18 Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním.

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.

Včera 14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila šiesta. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

Včera 08:52 Detaily 2. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

150 km dlhá trasa má prevýšenie 2250 m, pričom väčšina stúpaní je v závere. V cieľovom stúpaní Santuario di Oropa očakávame zaujímavý súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Zavrieť reklamu