Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Plášte

Test: Michelin Rock´R2 Enduro TS 27,5” Gum-X a Magi-X

Vynikajúce plášte na ostrú jazdu v náročnom teréne a priam dokonalé plášte do skalnatého prostredia všetkých typov. Buďte však pripravení platiť daň v podobe vysokého valivého odporu.
Hodnotenie: 4.5/5
103,50
Biker
Test: Michelin Rock´R2 Enduro TS 27,5” Gum-X a Magi-X

Dezén so vzorkou Rock´R, resp. Rock´R2 je v ponuke Michelinu už dlhší čas, teraz sa nám ale dostala do rúk ich najnovšia verzia s polozjazdovou enduro konštrukciou a v kombinácii zmesí Gum-X (48,59 €) určenej dozadu a Magi-X (55,- €)dopredu.

Šírka 2,35” znie pri moderných 2.6” plášťoch málo, no váha 1 050 g prezrádza, že tieto plášte si so sebou nosia poriadny balík technológie. Plášte pri inštalácii na pätky ráfov naskočili a zatesnili sa aj pomocou ručnej pumpy a bez tmelu, čo je vždy dobrý prvý test pre úspešné osadenie bez duše.

Veľkosť 2,35” na ráfoch s vnútornou šírkou 29 mm vytvorila relatívne oblý profil a skutočnú šírku presne zodpovedajúcu tej papierovej. Že ide o niečo špeciálne, je očividné hneď od začiatku.

Predná guma vydáva lepkavé zvuky už pri dotyku prstami a prvé lenivé zošliapnutia ďalej potvrdzujú, na čo sú plášte určené. Ak je váš bicykel slabší šprintér alebo maratónec, Rock´R2 s týmito zmesami mu v tomto smere rozhodne nepomôže.

Logicky sme sa tiež obávali, že vysoké štuple sa na tvrdom letnom podklade budú deformovať a v rýchlosti vratko uhýbať zo stopy. Prekvapením bol presný opak, dezén sa ani na udupanej hline nepoddáva, mäkká guma dezénu je perfektne zladená s tuhou bočnicou a dohromady vytvárajú príjemne utlmenú, stabilnú a menej dramatickú jazdu.

Čo sa týka konštrukcie, kvalita jazdy je prvotriedna a obavy z preseknutia nám ani neprišli na myseľ. Či už pri výšľapoch, alebo v zjazde, v suchom prachu aj na vlhkých koreňoch, tieto plášte a ich magická gumová zmes držia a držia. A keď už konečne pustia, dajú o tom vedieť vopred, žiadne podrazy sa počas testovania nekonali.

Ako naznačuje názov, plášte by mali excelovať hlavne v kamenistom teréne. V „rockgardenoch“, kde sme zvyknutí zaťať zuby a dúfať, sme si naozaj zrazu mohli chladnokrvne vyberať stopu. Bohato drážkované výbežky dezénu sa aj napriek štedrým tlakom 27 a 23 psi zahryzávajú do hladkých skalných stien a prichytávajú ostrých hrán kameňov.

Pre široký kanál medzi stredným a bočným radom štupľov treba plášte poriadne nakláňať, čo z nich robí nepriateľov neodhodlaných a nepozorných jazdcov. V skúsených rukách však priľnavosť, stabilita a odolnosť proti prerazeniu dodávala väčší nadhľad a istotou, neoceniteľné vlastnosti na pretekanie naslepo alebo na horské prechody v alpskom teréne.

Tieto plášte robia svojim menám Rock´R2 a Enduro naozaj česť. Ak však jazdíte v bikeparkoch, chodíte na pohodovejšie výlety alebo za terénom dochádzate po asfaltových úsekoch, tvrdšie zmesi a menej agresívnejšia vzorka sú určite nutnosťou.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu