Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Okuliare

Test: Okuliare Oakley Jawbreaker

Hodnotenie: 4.5/5
202
Biker
Test: Okuliare Oakley Jawbreaker

Okuliare Oakley Jawbreaker snáď ani bližšie predstavovať netreba – na očiach ich majú mnohí z najznámejších jazdcov.

V tradične futuristicky tvarovanom plastovom ráme sa nachádzajú jedny z opticky najkvalitnejších skiel v ponuke s veľmi dobrou ochranou proti zahmleniu aj hydrofóbnou povrchovou úpravou, po ktorej ľahko stekajú kvapky dažďa.

Okuliare majú veľmi veľké pokrytie tváre, čo jednak zvyšuje ochranu a zároveň zabraňuje jeho podfukovaniu. Fanúšikovia bezrámových okuliarov si možno budú chvíľu zvykať na periférne viditeľný bočný aj spodný okraj.

Rám je však zároveň veľmi vysoký, čo pomáha pri jazde so sklonenou hlavou – napríklad na pretekárskom XC-čku či cesťáku. Hlavnou hviezdou je tu však sklo Prizm Trail Torch. Ide o novinku a akýsi medzistupeň medzi Prizm Trail a Prizm Road.

Ak teda jazdíte aj na cestnom biku či chodievate v okuliaroch behať, bude tou správnou voľbou. V lese sfarbuje hnedé mierne do červena a zelenú robí ešte zelenšou. Výsledkom je tak naozaj výrazný kontrast a jasne viditeľné prekážky.

Toto sklo pritom chráni pred slnkom, no nie je také tmavé, aby vás obmedzilo, keď sa začne stmievať. Aj vtedy dokáže trail rozjasniť. Systém jeho výmeny je pritom to, čo inšpirovalo názov Jawbreakerov.

Stačí odklopiť nosník a celý spodný rám okuliarov sa odklopí ako čeľusť (jaw) a sklo môžete pohodlne vybrať a vymeniť za iné zo širokej ponuky. Drážky, do ktorých zapadá sklo, majú dokonca malé gumové nárazníky, aby v nich sklo nehrkalo a nevŕzgalo.

Nastaviteľná je aj dĺžka nožičiek v troch rôznych stupňoch pomocou podobne uspokojivo fungujúceho mechanického systému. Sú drahé a ich cenu si mnohí odôvodnia dizajnom a faktom, že ich nosí veľmi veľa najznámejších jazdcov.

Zároveň však skutočne ponúkajú vynikajúcu optiku a kvalitne skonštruovaný rám. K okuliarom dostanete ešte jeden o niečo hrubší nosník, ak máte užší nos, rovnako ako vrecúško z mikrovlákna aj pekný tvrdý obal.

Na výber je viacero farebných kombinácií, hoci je trochu škoda, že každá z nich sa dá štandardne kúpiť len s jedným konkrétnym typom skla.

 

Aktuality

17:18 Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním.

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.

14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila piata. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

08:52 Detaily 2. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

150 km dlhá trasa má prevýšenie 2250 m, pričom väčšina stúpaní je v závere. V cieľovom stúpaní Santuario di Oropa očakávame zaujímavý súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu