Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

5 šialených momentov Paríž-Roubaix 2022: Pád mechanika, jazdca, zlomené kolesá i diskvalifikácia

"Peklo severu" nešetrilo pretekárov ani pretekárky.
Martin Sarvaš
5 šialených momentov Paríž-Roubaix 2022: Pád mechanika, jazdca, zlomené kolesá i diskvalifikácia

Monument „Peklo severu“ patrí vždy medzi najzaujímavejšie cyklistické preteky sezóny a tento rok neboli výnimkou. V ženách vyhrala Elisa Longo Borghini po 34km sólo úniku a muži odjazdili historicky najrýchlejšie Paríž-Roubaix a vyhral po 19km sólo úniku Dylan van Baarle.

Dlažobné kocky boli síce suché, ale jazdcov nešetrili. Preteky sprevádzalo mnoho defektov, pádov i zopár kontroverzných incidentov ako diskvalifikácia majsterky sveta či nepríjemný pád Yvesa Lampaerta, ktorý spôsobil fanúšik v úplnom závere pretekov.

1. Diskvalifikácia majsterky sveta za „sticky bottle“

Vtedajšiu majsterku sveta v cyklistike Elisu Balsamo diskvalifikovali po tom, ako sa príliš dlho držala fľašky, ktorú jej podávali z tímového auta Trek-Segafredo.

Talianka totiž dostala defekt v sektore dlažobných kociek Mons-en-Pévèle 48km pred cieľom a snažila sa dobehnúť najbližšiu skupinu.

Balsamo bola jednou z najväčších favoritiek Paríž-Roubaix po úspešnej sérii víťazstiev na jar na pretekoch Trofeo Alfredo Binda, Brugge-De Panne a Gent-Wevelgem.

2. Pád mechanika na dlažobných kockách

Výmena bicykla alebo oprava defektu v sektore dlažobných kociek je veľmi nepríjemná záležitosť, pretože tímové auto sa k jazdcovi väčšinou nemá ako dostať.

Jeden z pretekárov tímu Lotto-Soudal dostal defekt, a aby dostal náhradný bicykel čo najskôr, mechanik nasadol na bicykel a vyštartoval po kockách.

Tesne pred tým, ako sa dostal k jazdcovi, mechanik spadol pri zosadaní z bicykla. Ale svoju úlohu nakoniec splnil.

Pozrite si víťazné bicykle Paríž-Roubaix 2022

3. Zlomené koleso Van Aerta aj Chrisa Laporta

Christophe Laporte dostal defekt vo vysokej rýchlosti v sektore dlažobných kociek Saint-Python a skúsil prejsť čo najďalej na defekte, avšak koleso hrboľatý terén nezvládlo a zlomilo sa.

Keďže v sektore nebolo žiadne tímové auto ani servisné auto Shimana, Laporte začal utekať s bicyklom popri trati. Žiaľ, jeho snaha nevyšla a Laporte bol jediným jazdcom Jumbo-Visma, ktorý preteky nedokončil. Jeho tímový kolega Wout van Aert skončil na druhom mieste.

Koleso sa zlomilo aj jeho tímovému kolegovi Woutovi van Aertovi po tom, ako dostal v lese Arenberg defekt.

„Keď som vchádzal do lesa, jazdil som blízko čela skupiny, ale išiel som príliš do kraj cesty a narazil som na kameň. Išiel som rýchlosťou 50 až 60 km/h po tých dláždených kockách a poškodil som si koleso,“ povedal Van Aert.

4. Lampaert skončil na zemi kvôli nezodpovednému fanúšikovi

Yves Lampaert bol s Mohoričom v úniku 7km pred cieľom za vedúcim Van Baarlom a mohol bojovať o pódium na „Pekle severu“. Nezodpovedný fanúšik tlieskal prichádzajúcim jazdcom a rukami trafil do ruky Lampaerta, ktorý následne skončil na zemi.

Lampaert si musel po páde vziať náhradný bicykel zo servisného vozidla Shimana a napokon prišiel do cieľa na 10. mieste s 3-minútovou stratou na víťaza Dylana Van Baarla.

„Toto sú situácie, ktoré by sa na pretekoch nemali stávať. Ak o pretekoch nič neviete, zostaňte doma,“ odkázal Lampaert.

5. Víťazka Roubaix predviedla skvelé technické schopnosti

Na záver niečo pozitívne. Víťazka Paríž-Roubaix predviedla skvelé technické schopnosti, keď takmer spadla v zákrute na dlažobných kockách.

Elisa Longo Borghini išla osamote v úniku s 20-sekundovým náskokom, keď sa 19km pred cieľom pošmykla v zákrute na dlažobných kockách. Našťastie sa jej podarilo udržať rovnováhu, aj keď musela vyjsť do trávy mimo trate.

Pozrite si najlepšie fotografie Paríž-Roubaix 2022

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu