Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Francúzska vláda schválila pokuty 30-tisíc eur za „načipované“ elektrobicykle

Zákon sa dotýka aj výrobcov a predajcov e-bikov, ktorí môžu dostať rovnakú pokutu a hrozí im aj dvojročné väzenie.
Martin Sarvaš
Francúzska vláda schválila pokuty 30-tisíc eur za „načipované“ elektrobicykle

Francúzska vláda oznámila, že jazdci, ktorých elektrobicykle budú nelegálne upravené a budú schopné rýchlosti (za využitia pohonu) nad európsky limit 25 km/h, môžu dostať pokutu 30-tisíc eur.

Zákon je súčasťou dopravného zákonu L317-1, do ktorého minulý týždeň zahrnuli aj elektrobicykle. Okrem pokuty dostane človek s načipovaným e-bikom aj 3 body na vodičský preukaz a „vozidlo bude zabavené až dokým nebude navrátené do pôvodného stavu, môžu dokonca čeliť ročnému väzeniu.“

Zákon zahŕňa nielen cyklistov, ale celý cyklistický priemysel. Výrobcovia, importéri či predajcovia, ktorí budú poskytovať elektrobicykle porušujúce zákon, môžu dostať tiež pokutu 30-tisíc eur a môžu čeliť až dvojročnému väzeniu, keďže ide o porušenie limitov Európskej únie.

Čipovanie elektrobicyklov sa stalo cieľom diskusie začalo sa riešiť po tom, ako muž na načipovanom elektrobicykli zrazil ženu, ktorá prechádzala cez cestu, ktorá na následky zomrela. Jeho e-bike bol načipovaný na maximálnu rýchlosť 48 km/h. Španielsko a Nemecko chystá tiež opatrenia proti takémuto konaniu.

Čipovanie, a teda posúvanie možného rýchlostného limitu, elektrobicyklov bolo doposiaľ veľmi jednoduché a vyžadovalo si v podstate iba jednoduché vygúglenie.

Firma Bosch však tento rok predstavila anti-tuning systém u všetkých modelov 2020. „Nový systém má senzor, ktorý dokáže zistiť, či bol pohon e-biku upravený. V takom prípade sa prepne jednotka pohonu do núdzového režimu a na displeji sa ukáže chybový kód, ktorý indikuje manipuláciu a podpora pohonu sa zníži. Ak sa chybový kód zobrazí trikrát, majiteľ e-biku bude musieť vziať bicykel na diagnostiku do servisu Bosch alebo k oficiálnemu predajcovi Boschu,“ vyjadril sa Claus Fleischer, výkonný riaditeľ Boschu.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

Včera 11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu