Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: 4 tipy, ako jazdiť v zime na zasnežených a zamrznutých trailoch

Blato, vietor, dážď a sneh vedia spraviť jazdenie náročným a menej lákavým. Tu je niekoľko techník, ktoré vám pomôžu vyhrať nad nástrahami prírodných elementov.
Biker
Návod: 4 tipy, ako jazdiť v zime na zasnežených a zamrznutých trailoch

Ak sa cítite dobrodružne a snažíte sa zdolávať akékoľvek jazdné podmienky, berte na vedomie, že povrch a priľnavosť sa dramaticky a neustále menia. Tmavé tienisté zákutia budú pravdepodobné tvrdé a slnečné miesta naopak mäkšie.

Sneh bude v tieni sypkejší a na slnku môže zase zakrývať spodnú zľadovatenú vrstvu. Čerstvý sneh je prejazdný do určitej hĺbky, ale potom sa stáva nepriechodným. Nevydávajte sa na objavné jazdy v snehu, pretože navigácia jednoliatym terénom je frustrujúca.

Tvrdá zmrznutá hlina dokáže bicykel zrýchliť, no stále sa dá naraziť na ľadové miesta a pády bolia o to viac.

1. Skenujte

Asi vám príde náročné sledovať stopu, ktorá je zahalená vrstvou snehu, no tvary a tiene dokážu stále určiť, kde je okraj traverzu, zmena sklonu a technické miesta s prekážkami. Polarizačné a anti UV okuliare ochránia váš zrak pred agresívnym odrazom slnka.

2. Obmedzená rýchlosť

Brodenie snehom vás spomalí a zároveň oberie o možnosť efektívne zrýchľovať z dôvodu preklzávania kolesa. V miestach, kde sa to dá, teda zrýchľujte o to viac a už sa iba snažte svoj postup udržovať. Na zľadovatených plochách to platí ešte násobne viac, a to pri zrýchľovaní aj brzdení.

3. Pozícia

Nesnažte sa v snehu priveľmi pumpovať, aby ste sa v hlbších miestach nezaborili. Radšej jazdite ľahko, akoby po špičkách. Striedajte jazdu v pedáloch a v sedle podľa toho, či potrebujete viac priľnavosti vpredu alebo vzadu. Zmeny smeru robte oveľa menšie a plynulejšie.

4. Voľba stopy

Na toto neexistuje veľa pevných pravidiel. Naučíte sa to iba metódou pokus/omyl. Najväčším nepriateľom je opäť ľad, takže sa vyhýbajte lesklým a hladkým miestam. Pred podozrivým miestom s predstihom spomaľte a ak sa už na ľade ocitnete, snažte sa ho prejsť rovno bez zbytočných pohybov. Nohy majte pripravené na zachytenie pádu.

Vaše komentáre

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu