Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Poradňa: 4 dôvody, prečo si cyklisti holia nohy

Pretože v skutočnosti to nie je iba o vzhľade a pekných, lesklých a klzkých nohách.
Martin Sarvaš
Poradňa: 4 dôvody, prečo si cyklisti holia nohy

Je mnoho dôvodov, prečo si cyklisti holia nohy. My sme vybrali štyri najčastejšie dôvody.

1. Aerodynamika

V súčasnej modernej dobe, kedy pri podávaní výkonov a najmä na pretekoch záleží na každej maličkosti, aj chlpy na nohách negatívne ovplyvňujú výkon cyklistov.

Viacero štúdií dokázalo, že klzké a čerstvo oholené nohy sú pri pretekoch rýchlejšie ako zarastené.

Specialized otestoval vo vzdušnom tuneli vplyv oholených nôh na výkon už pred piatimi rokmi a výsledky sú úplne jednoznačné.

Testovací jazdec ušetril s oholenými nohami na 40 kilometroch až 1:22 min. Najmenší vplyv, aký Specialized v teste nameral, bolo 50 sekúnd na 40 km. Z testovania vyplynulo, že jazdci v priemere ušetria 70 sekúnd na vzdialenosti 40 km.

2. Pohodlnejšie a príjemnejšie masáže

Ak chcete svojim svalom poskytnúť úľavu po dlhých a náročných jazdách, masáž je skvelým prostriedkom. Ak však nemáte oholené nohy, vo veľkom si uberáte na komforte či príjemnom uvoľnení počas masáže.

S oholenými nohami vás nebudú zbytočne pri masáži ťahať za chlpy a samozrejme, že aj masérovi je príjemnejšie, keď sa nemusí prehrabávať cez hustý porast.

3. Lepšie hojenie zranení

Takzvaný „cestný lišaj“ je najčastejším zranením cestných cyklistov pri páde. Odreniny sa však lepšie hoja, ak na pokožke nemáte chlpy a rovnako tým môžete predísť malým zápalom. Okrem toho je tiež omnoho príjemnejšia aj výmena náplastí, pri ktorej si nemusíte depilovať nohy.

Pri zlomenej kľúčnej kosti vám oholené nohy síce nepomôžu, ale v prípade odrenín ich určite oceníte.

4. Tradícia alebo pretože to robia všetci ostatní

Faktom je, že holenie nôh má už celkom dlhú tradíciu a robí sa už dobrých 100 rokov, za ktoré sa takmer vrylo do genofondu profesionálneho pelotónu. Oholené nohy sú u mnohých vyjadrením zapálenia pre cyklistiku.

V ankete na Majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v Dohe 2016 uvidli profesionálni cyklisti ako dôvody ochranu pred infekciami pri zraneniach, aerodynamiku či pohodlie pri masážach, ale viacero z nich tiež priznalo, že si holia nohy, „pretože to robia všetci ostatní“ či „pretože to dobre vyzerá“.

Do ktorej skupiny patríte vy? Holiť nohy či neholiť nohy?

Zobraziť výsledky hlasovania

Loading ... Loading ...

Vaše komentáre

Aktuality

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Zavrieť reklamu