Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Commencal Meta Trail V4.2 Essential 650 b

Takmer neviditeľné vylepšenia posúvajú Metu do nových výšin.
Hodnotenie: 4.5/5
3 100
bikeradar

Plusy: Odolný, tuhý a moderný rám s dokonalou geometriou; Veľmi aktívne a pritom efektívne odpruženie; Všestranný bike, ktorý sa cíti rovnako dobre na celodenných výletoch ako na skákavom traile

Mínusy: Kvôli priamemu predaju si ho nebudete mať kde vyskúšať

Vylepšený model má po novom vzadu širokú Boost osku a zdvih narástol z niekdajších 120 na 130 mm. Kontroluje ho nový metrický tlmič RockShox Deluxe. Vpredu sa zase prestriedala 130 mm vidlica so 140 mm RockShox Pike RC a hlavový uhol si ľahol o celý stupeň dole.

Nikto by vám pritom nemal za zlé, keby ste si mysleli, že sa nič nezmenilo. Tlmič je stále zapustený do hornej rámovej trubky, stále ho stláča vahadlo v jednej rovine so vzperami zadnej stavby, a celý rám vyzerá až podozrivo rovnako. Čo najpriamejšie stláčanie pritom znamená potenciál na čo najhladší chod tlmiča vďaka minimalizácii bočných síl.

Napriek trakcii ktorá drží zadné koleso ako prikované k zemi stále reaguje na pedále efektívne a nadšene. Po páčke uzamykania na tlmiči tak budete musieť siahnuť len na tých najstrmších asfaltových výšľapoch.

Vzhľadom na celkom nízky 130 mm zdvih je až neuveriteľné, koľko toho dokáže za jazdy zožrať. Tlmič však má tendenciu zasadnúť si hlboko do zdvihu, a tí tvrdší jazdci možno hneď vložia dovnútra zopár podložiek na zvýšenie progresivity.

Jazdecká pozícia je na kategóriu zjazdovo ladených strednozdvihových bikov trafená dokonalo. Reach síce nie je tak dlhý ako na Whyte T130 RS, no predné koleso pri pohľade zo sedla predchádza rajdy o väčší kus, než na drvivej väčšine konkurenčných bikov. Dizajn predstavca s dierou za rajdami síce nepôsobí dvakrát bezpečne, no jeho 50 mm dĺžka spolu s naozaj širokými 780 mm rajdami ani nemôžu byť lepšie zvolené.

Rám je krásne tuhý, dlhý a nízky a nabáda k naháňaniu sa s bicyklami s oveľa vyšším zdvihom. V porovnaní so 170/160 mm modelom Meta AM váži takmer o celé kilo menej a zadné odpruženie je vyladené o niečo tvrdšie a živšie.

Pred jazdou na ňom si tak budete naťahovať kolenačky rovnako často, ako baliť jedlo na celodenný výlet. Tento andorrský rodák je jednoducho jeden vynikajúci bicykel.

Viac informácií na webe www.fdfbikeshop.cz

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Commencal
Značka
Meta Trail V4.2 Essential 650 b
Rok
2017
Materiál rámu
Triple-butted 6066 alloy
Vidla
RockShox Pike RC Boost 140mm
Kolesá
Mavic 424 rims on Formula hubs
Predný plášť
Maxxis DHR II Exo 27.5x2.3in
Zadný plášť
Maxxis Ardent Exo 27.5x2.25in
Tlmič
RockShox Deluxe RT 130mm
Váha kg
13.9
Testovaná veľkosť
L
Hlavový uhol
66.5
Uhol sedlovej rúrky
74

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu