Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar prekonal dva historické rekordy pri neuveriteľnom výkone a výhre Strade Bianche

Pogačar zaútočil 81 km pred cieľom a svoje dvojhodinové sólo priviedol úspešne až do cieľa.
Martin Sarvaš
Strade Bianche 2024. Foto: Strade Bianche

Tadej Pogačar sa stal po druhýkrát v kariére víťazom legendárnej talianskej klasiky Strade Bianche po neuveriteľnom 81-kilometrovom sóle a útoku v štrkovom sektore Monte Sante Marie, takže posledné dve hodiny išiel na čele osamote.

25-ročný Slovinec svojim obdivuhodným výkonom, ktorý sa zapíše do histórie cyklistiky, tiež vytvoril dva rekordy.

Prvý v časovom rozdiele medzi prvým a druhým jazdcom na Strade Bianche, ktorý bol v tomto prípade 2:44 min a veľkým rozdielom tak prekonal doterajší historický rekord 42 sekúnd z roku 2012, kedy vyhral po 12-kilometrovom sóle Fabian Cancellara.

Druhý rekord vytvoril v dĺžke víťazného sóla, pričom v tomto prípade prekonal svoj vlastný rekord, keď v roku 2022 vyhral po takmer 50-kilometrovom sóle.

Pogačar tiež v budúcnosti môže vyrovnať a možno aj prekonať rekord v počte víťazstiev Strade Bianche. Momentálne má na konte dve výhry a najviac, trikrát, vyhral taliansku klasiku Fabian Cancellara.

Tohtoročná edícia Strade Bianche bola s 215 km dlhou trasou, vrátane 15 štrkových sektorov s dĺžkou 71 km, a prevýšením 3674 m, najnáročnejšou v histórii pretekov.

Pogačar zvíťazil s časom 5:19:45 hod a priemernou rýchlosťou 40,344 km/h takže išlo o druhé najrýchlejšie Strade Bianche v histórii.

 

Aktuality

17:47 Sam Bennett vyhral v šprinte druhú etapu Štyri dni Dunkerque.

Na druhom mieste skončil Paul Penhoët a tretí finišoval Sasha Weemaes. Po včerajšom etapovom víťazstve Valentina Paret-Peintrea na Giro d’Italia získal Bennett pre tím Decathlon AG2R La Mondiale už 16. výhru v sezóne 2024.

17:02 Jonathan Milan vyhral v hektickom šprinte ďalšiu etapu Giro d’Italia, záver poznačil hromadný pád.

Na druhom mieste skončil Tim Merlier a tretí finišoval Kaden Groves.

15:00 Cian Uijtdebroeks odstúpil z Giro d’Italia. Tímu Visma – Lease a Bike zostali už iba štyria jazdci.

Celkovo odstúpilo z Gira už 21 pretekárov, z ktorých sú až štyria jazdci z tímu Visma – Robert Gesink, Christophe Laporte, Olav Kooij a Cian Uijtdebroeks, ktorý bol lídrom klasifikácie do 25 rokov a v celkovom hodnotení bol piaty.

12:56 Agresívny vodič úmyselne zrazil cyklistu už po druhýkrát. Zostane opäť bez trestu?

„Tento psychopat, ktorý nemá problém zabiť človeka, si kľudne odišiel bez trestu z miesta nehody. Na aute a bez odobratia vodičského preukazu alebo pokuty. A ja sa potom pýtam, Polícia Slovenskej republiky, kde je spravodlivosť?,“ píše jeden z dvoch cyklistov, ktorého vodič zrazil.

11:10 Video: Pozrite sa do zákulisia tímu UAE Emirates na Giro d’Italia 2024.

Tri krátke zostrihy tímu UAE Emirates dokumentujú prvú polovicu Giro d’Italia 2024 a tri etapové triumfy Tadeja Pogačara.

Zavrieť reklamu