Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné

Elektrofyziologické vyšetrenie srdca Petra Sagana neukázalo žiadne abnormality

Elektrofyziologické vyšetrenie srdca je špecializovaná procedúra, ktorá sa používa na diagnostiku a liečbu abnormálnych srdcových rytmov. V prípade Petra Sagana sa vykonala iba diagnostika.
Martin Sarvaš
Peter Sagan na Tour de France 2023. Foto: TotalEnergies

Peter Sagan mal po minulovýkendových pretekoch XCO v Španielsku problémy s nezvyčajne vysokým tepom a jeho monitor srdcovej frekvencie opakovane zaznamenával hodnoty nad 200 úderov za minútu.

Potvrdil to aj Saganov tréner a povedal, že jeho maximálne hodnoty tepu sa vždy pohybovali okolo 190 bpm (tepov za minútu).

Po správe talianskeho denníku La Gazzetta dello Sport sa rýchlo rozšírili informácie aj do mnohých médií na Slovensku, že Peter Sagan podstúpil operáciu srdca.

Podľa Gazetty mal Peter Sagan podstúpiť zákrok s názvom katétrová ablácia, ktorým by odstránili tkanivo, ktoré arytmiu spôsobuje.

Podstúpil vyšetrenie, nie abláciu

Petra Sagana sme osobne kontaktovali a napísal nám, že „mu nič nerobili.“ Myslel tým, že samotná ablácia nebola vykonaná.

Trojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike však podstúpil elektrofyziologické vyšetrenie, ktoré neukázalo žiadne abnormality.

Pod kožu mu však preventívne implantovali senzor, ktorý neustále monitoruje jeho tep a v prípade, že by sa tachykardická epizóda zopakovala, tento senzor zaznamená EKG a na jeho základe by sa dala určiť presnejšia diagnóza.

Peter Sagan na svojom instagrame zverenil znenie lekárskej správy po vyšetrení: „Vykonalo sa interné elektrofyziologické vyšetrenie, ktoré vylúčilo akúkoľvek arytmiu patologického významu. Bol implantovaný podkožný záznamník udalostí, ktorý umožní budúce monitorovanie športovca.“

Čo je to elektrofyziologické vyšetrenie srdca?

Elektrofyziologické vyšetrenie srdca je špecializovaná procedúra, ktorá sa používa na diagnostiku a liečbu abnormálnych srdcových rytmov (arytmií).

Počas tohto vyšetrenia lekár (elektrofyziológ) vkladá tenké katétre do krvných ciev, ktoré vedú do srdca. Tieto katétre sa používajú na meranie elektrickej aktivity srdca a na mapovanie jeho elektrickej funkcie.

Toto vyšetrenie pomáha lekárom zistiť presnú príčinu arytmie a určiť, ktorá časť srdca ju spôsobuje. Umožňuje tiež presnejšie pozorovať elektrickú aktivitu srdca, než to dovoľujú bežné diagnostické metódy, ako je elektrokardiogram (EKG).

Na základe týchto informácií môžu lekári odporučiť najvhodnejšiu liečbu, ako je napríklad liečba liekmi implantácia kardiostimulátora alebo defibrilátora, či spomínaná katétrová ablácia – metóda, pri ktorej sa vysokošpecifickými zásahmi zničia malé oblasti srdcového tkaniva, ktoré spôsobujú arytmie

Pacienti sú počas procedúry obvykle pri vedomí, ale môžu dostávať lieky na uvoľnenie a minimalizáciu nepohodlia.

 

Aktuality

17:38 Tadej Pogačar nedal šancu súperom už po tretíkrát a na Giro d’Italia dosiahol etapový hetrik.

Pogačar vyhral horskú ôsmu etapu pred Danielom Martinezom a Benom O’Connorom.

Včera 19:10 Tadej Pogačar suverénne vyhral prvú časovku na Giro d’Italia a zvýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie.

Na druhom mieste skončil Filippo Ganna a tretí najrýchlejší bol Magnus Sheffield.

Včera 10:37 Detaily 7. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

40-kilometrová individuálna časovka sa končí stúpaním a očakáva sa ďalší súboj favoritov celkovej klasifikácie, do ktorého sa však určite zapojí aj Filippo Ganna.

09.05.2024 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

09.05.2024 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

Zavrieť reklamu