Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Matej Mohorič vyhral Majstrovstvá sveta v graveli aj napriek pádu v závere pretekov

Druhý skončil Florian Vermeersch pred Connorom Swiftom a šprint o štvrté miesto vyhral 43-ročný Alejandro Valverde.
Martin Sarvaš
Majstrovstvá sveta v graveli, Veneto 2023. Foto: UCI

Matej Mohorič sa stal majstrom sveta v disciplíne gravel po viac ako 18 km sóle na 167 km dlhej trati v talianskom Venete s prevýšením cez 2100 metrov.

28-ročný Slovinec zvíťazil aj napriek pádu 3,5 km pred cieľom, po ktorom sa rýchlo postavil a prišiel do cieľa so 43-sekundovým náskokom pred Belgičanom Florianom Vermeerschom. Tretí skončil britský pretekár Connor Swift.

Skvelý výkon predviedol aj bývalý profesionálny cyklista Alejandro Valverde, ktorý porazil v šprinte o štvrté miesto špecialistu na gravel a MTB, Američana Keegana Swensona.

Mohorič si vytvoril rozhodujúci náskok po útoku v stúpaní Le Serre 18,6 km pred koncom a Vermeerschovi sa darilo držať tempo s menšou stratou na lídra, ale o štyri kilometre neskôr mu spadla reťaz, takže musel zastaviť a stratil ďalších desať sekúnd.

Matej Mohorič tak išiel do cieľa osamote a pripísal si ďalší titul majstra sveta k jeho titulom svetového šampióna v cestnej cyklistike v kategórii juniorov a U23.

„Pocity sú skvelé, dnešná trasa bola krásna. Mal som jeden z najlepších dní na bicykli a veľmi som si to užil,“ povedal Mohorič.

„Keď som bol malý, vždy som chcel začať s horskou cyklistikou a potom som sa začal venovať cestnej cyklistike, pretože to robili moji priatelia a dnes som si to naozaj užil. Boleli ma nohy, ale naozaj som si to užíval.“

„Gratulujem aj Florianovi [Vermeerschovi] a Connorovi [Swiftovi], pretože boli tiež veľmi silní, ale v stúpaniach som využil výhodu hmotnosti vo svoj prospech a som na tento úspech mimoriadne hrdý.“

„Vždy som veril od samého začiatku. Čím viac som sa predieral cez jazdcov, tým viac som cítil, že mám dobré nohy a finále som poznal podľa mojich odhadov na posledných 40 km,“ povedal Mohorič.

„Vedel som, že si ‚musím ublížiť‘ a budú trpieť aj ostatní a nakoniec sa mi to podarilo vydržať až do konca,“ dodal Matej Mohorič.

Výsledky Majstrovstiev sveta v graveli, Veneto 2023 – muži

Aktuality

17:33 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

17:16 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

15:58 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

12:37 Peter Sagan o výhre na Giro d’Italia: Celý deň sa deriem v úniku a teraz ma niekto predbehne tesne pred koncom? No to určite.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:58 Pomôžte Soni posadiť sa znovu na bicykel.

„Volám sa Soňa a v 15-tich rokoch som absolvovala takmer rutinnú operáciu chrbtice, následkom čoho som zostala ochrnutá od pol pása dolu s diagnózou spastická paraplégia spôsobená ischemickou léziou hrudnej miechy.“ Soňa Gabriš robí verejnú zbierku s cieľom vyzbierať peniaze na kúpu bicykla pre hendikepovaných.

Zavrieť reklamu