Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Keď je firma a rodina to isté – Športservis je už 30 rokov na scéne

Pri príležitosti oslavy 30 rokov Športservisu v cyklistickom biznise sme sa porozprávali s predstaviteľmi spoločnosti.
Matúš Bušík
Keď je firma a rodina to isté – Športservis je už 30 rokov na scéne

Športservis vznikol ako rodinná firma už v 90. -tych v Podunajských Biskupiciach, kde obchod sídli dodnes. Majitelia si stále zakladajú na osobnom prístupe k zákazníkom a komunite. V tomto roku Športservis oslavuje 30 rokov na scéne a toto je ich pohľad na dnešnú dobu.

V rozhovore sa dočítate:

  • O začiatkoch Športservisu pred 30 rokmi
  • O tom aké je to viesť rodinný podnik
  • Aké sú hodnoty v Športservise
  • Pohľad Športservisu do budúcnosti

Športservis oslavuje 30-ročné jubileum. Ako sa hovorí, históriu si nekúpiš. Ako vlastne vznikol Športservis? 

Firmu Športservis založili v roku 1993 pán Janko Kociha st. s manželkou Ankou vo svojom rodinnom dome v Biskupiciach. Začali servisom bicyklov a získali si priazeň prvých zákazníkov. Neskôr vzrástol záujem o súčiastky, tak obetovali svoju obývačku, pristavili pred ňu ďalšiu miestnosť a otvorili prvú predajňu. Po tovar chodili pred svitaním na bicykli s káričkou, aby bolo o deviatej všetko pripravené na otvorenie. Pán Kociha je zásadový človek. Keď niečo zákazníkovi sľúbil, vždy slovo dodržal. Za pevné základy firma vďačí im a s filozofiou Pre zákazníka všetko pokračovali ich deti Nataška a Janko. Predajňa a servis potrebovali väčší priestor pre rast a pohodlie zákazníkov, preto sa rozhodli presťahovať o dve ulice ďalej na Trojičné námestie v Biskupiciach, kde je predajňa dodnes. Postupne sa priestor rozrastal a teraz máme k dispozícii vyše 1 000 m2. Vo firme pracoval aj Nataškin manžel Vilko a teraz je v rodinnom obchode už tretia generácia.

Je to teda rodinná firma. Ako to reálne funguje v rodine, nevznikajú doma konflikty?  

Okrem rodičov či súrodencov sú medzi nami aj manželia. Pri takých vzťahoch pre nás rodina a firma znamenajú to isté 🙂 Ale firma je rodinná aj vďaka vzťahom s kolegami. Keď pracujeme spolu viac ako 10 či 20 rokov, znamená to, že sa môžeme na seba navzájom spoľahnúť a dopĺňame sa. Kľúčové situácie riešime spoločne, aby bol každý vo firme stotožnený so smerovaním. Za to, kde sa dnes nachádzame, vďačíme našim kolegom, tým, ktorí sú stále s nami a aj tým, ktorí roky tvorili Športservis a venovali mu kus svojho života.

Pôvodná predajňa Športservis aj so zakladateľmi.

Oslavovať 30 rokov podnikania nie je také bežné. Čím to je, že Športservis napreduje a ako kamenná predajňa patrí k najväčším predajniam bicyklov na Slovensku? 

Je to niekoľko na seba nadväzujúcich vecí – prístup k zákazníkom, kvalita poskytovaných služieb, správny výber značiek a dodávateľov, dostupnosť tovaru a, samozrejme, neustále udržiavanie aktuálnych trendov v cyklistike. Možno to bude znieť ako fráza, ale pre nás je naozaj najdôležitejšia emócia, s ktorou odchádza zákazník. Stále platí, že najlepší marketing je ten, keď vám známy odporučí, kam si máte ísť kúpiť bicykel, pretože tam bol spokojný on. Na to potrebujete mať predajcov a mechanikov, ktorí cítia túto filozofiu rovnako. Majiteľ môže mať predstavu, ako by to malo fungovať, ale najdôležitejší sú kolegovia, ktorí majú kontakt so zákazníkmi. A dovolím si tvrdiť, že momentálne máme v tíme úplne všetkých na najvyššej úrovni. Kľúčové sú aj perfektné vzťahy v našom kolektíve. Takto fungujeme už 30 rokov a verím, že ďalších 30 máme pred sebou.

Teraz máme online dobu. Predávajú sa bicykle cez e-shop? 

Počas covidu a nedostatku bikov sme posielali denne niekoľko bicyklov a elektrobicyklov. Teraz, keď je bicyklov všade dostatok, ich posielame menej. Predávame hlavne v predajni. Vždy je lepšie, keď si zákazník bicykel vyskúša, pojazdí pred predajňou, my mu ho upravíme presne tak, ako potrebuje. Mať funkčný e-shop je v dnešnej dobe kľúčové. Osobne si však myslím, že ľudia prichádzajú o zážitok z osobného nákupu. Nikto z predchádzajúcich generácií našej rodinnej firmy sa nepamätá, aký bol obrat v určitom roku, ale zážitky a vzťahy so zákazníkmi nám zostanú navždy. Verím, že časy, keď poznáte svojho miestneho predajcu po mene, tu budú ešte dlho. Aspoň u nás sa o to posnažíme.

Máte nejaké novinky na sezónu 2023?

Máme ich hneď niekoľko. V zime sme nezaháľali a dali sme sa do prestavby predajne. Zo vstupnej miestnosti sme spravili oddychovú zónu, kde si zákazník môže posedieť, dať si kávu, porozprávať sa s predajcom, alebo si prečítať časopis Biker. Tiež sme vytvorili malý detský kútik, kde sa deti môžu zabaviť a rodičia si zatiaľ pokojne nakúpia, čo potrebujú.

Budú v Športservise aj nejaké nové značky? 

Jasné, podarilo sa nám získať exkluzívnu značku YETI a superľahké detské bicykle WOOM, z čoho sa veľmi tešíme. Už teraz máme v predajni modely Yeti SB 120, SB 140 a e-bike 160 E, ktoré prestavujeme ako testovacie modely. Spôsob predaja značky Yeti je úplne iný, než na aký sme zvyknutí. Bicykel si najprv otestujete priamo v teréne, kde budete jazdiť. Potom si na mieru vyberiete výbavu a farbu a výlučne váš bicykel priamo vyrobia v Colorade a pošlú ho k nám. Celý proces trvá iba 2 až 3 týždne a vysnívaný bicykel bude tu!

Kam bude smerovať Športservis? 

Pôjdeme svojou cestou spojenou s výnimočnými službami a prístupom ku každému zákazníkovi. Chceme predávať s ľudskou hodnotou. Myslím si, že máme ideálne poskladané značky bicyklov a elektrobicyklov pre ozaj širokú klientelu. V exkluzívnych značkách chceme mať silný výber. Na aktuálnu sezónu máme v ponuke značky bicyklov a elektrobicyklov Yeti, Santa Cruz, Scott, Giant, LIV, Focus, Superior, WOOM. Takisto sú pre nás veľmi dôležité slovenské značky CTM a Kellys. V oblečení máme pripravené nové kolekcie od značiek Castelli, Endura, Gore a mnohých iných. Pevne verím, že budeme napredovať, aby sme mohli naďalej zveľaďovať 30-ročnú históriu firmy.

Na záver by som sa chcel úprimne poďakovať všetkým zákazníkom, ktorí nám prejavujú dôveru. Len vďaka nim môžeme povedať, že Športservis je na trhu už 30 rokov.

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu