Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Preteky Orlen Nations Grand Prix U23 štartujú dnes a budú prechádzať aj cez Slovensko

Preteky sú zaradené do svetového pohára v kategórii U23, pozostávajú z piatich etáp. Tretia etapa odštartuje v Levoči a cieľ bude mať na Štrbskom Plese.
Matúš Bušík
Preteky Orlen Nations Grand Prix U23 štartujú dnes a budú prechádzať aj cez Slovensko

Prvé z troch pretekov série UCI U23 Nations Cup naplánované od 24. do 28. mája sa po prvý raz uskutočnia v troch krajinách, s celkovým počtom päť etáp: v Maďarsku, na Slovensku a v Poľsku.

Pretekov sa zúčastní 25 cyklistických tímov z 22 krajín. Hlavným sponzorom podujatia je PKN ORLEN.

„ORLEN Wyścig Nations je stále mladý projekt a sme hrdí na to, ako sa toto podujatie, ktoré je celé venované mladým cyklistom, ktorí sú budúcnosťou tohto športu, vyvíja,“ vysvetľuje organizátor pretekov Czeslaw Lang.

„Pevne veríme, že nadobudnuté skúsenosti sú veľmi prospešné pre mladých cyklistov, ktorí budú musieť v budúcnosti súťažiť s profesionálnym pelotónom. Spolu s našim hlavným sponzorom PKN ORLEN sme si dali za cieľ ponúknuť podujatie na vysokej športovej úrovni. A dnes viem, že sa nám to podarilo,“ zhodnotil organizáciu pretekov Lang.

V pretekoch nás bude reprezentovaž tím v zložení: Samuel Kováč, Jakub Galovič, Filip Lohinský, Adam Gross, Ladislav Frolek.

Program pretekov

1. etapa: streda 24. mája: Kaposvár – Balatonföldvár |132 km | Maďarsko

Prvá etapa bude celá na maďarskom území. Kaposvár-Balatonföldvar s dĺžkou 132 km je vzrušujúca trasa najmä v druhej polovici, ktorá sa skončí krátkym, ale strmým stúpaním do cieľa na brehu Balatonu.

2. etapa: štvrtok 25. mája: Hatvan – Bükkszentkereszt |152 km | Maďarsko

Druhá etapa sa tiež uskutoční v Maďarsku, z Hatvanu do Bükkszentkerestu. 152 kilometrov s tromi ťažkými stúpaniami, z ktorých posledné sa skončí len pár stoviek metrov od cieľa. Toto je etapa prispôsobená vrchárom, ktorí budú formovať celkovú klasifikáciu.

3. etapa: piatok 26. mája: Levoča – Štrbské Pleso |124 km | Slovensko

Tretia etapa sa uskutoční na Slovensku, 124 kilometrov so štartom v Levoči a cieľom do kopca vo výške 1 347 metrov na Štrbskom Plese. Posledné stúpanie je najdlhšie a najťažšie na celej trase a bude perfektným útočným terénom pre tých, ktorí chcú vyzvať svojich súperov v boji o celkové prvenstvo.

4. etapa: sobota 27. mája: BUKOVINA Resort – Nowy Sącz |129 km | Poľsko

Na štvrtú etapu s dĺžkou 129 kilometrov z rezortu BUKOVINA do Nowy Sącz sa pelotón dostane do Poľska. Toto je jediná etapa s rovinatým cieľom, ale budú môcť šprintéri bojovať o víťazstvo v šprinte so záverečným stúpaním 10 km od cieľa?

5. etapa: nedeľa 28. mája: Sanok – Hotel Arłamów |145 km | Poľsko

Posledná a rozhodujúca etapa odštartuje zo Sanoku a bude mať 145 kilometrov, bez metra rovinatého terénu. Etapu zdobia prudké stúpania a klesania, až do cieľa vo výške 581 metrov v hoteli Arłamów. Práve tu, v lesoch tohto krásneho strediska, sa rozhodne o konečnej klasifikácii pretekov ORLEN Nations Race 2023.

Podrobné informácie o pretekoch nájdete na stránke www.orlenwyscignarodow.com.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu