Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Cervélo ZFS-5 bude dostupné so zdvihmi 100 mm alebo 120 mm

Výrobca označil bicykel ako "progresívny, ale dravý" a vidieť sme ho mohli na pretekoch svetového pohára v Novom Městě.
Matúš Bušík
Cervélo ZFS-5 bude dostupné so zdvihmi 100 mm alebo 120 mm

Zatiaľ čo konečné špecifikácie a ceny nie sú ešte známe, môžeme sa pozrieť na dizajn, geometriu a funkcie nového Cervélo ZFS-5.

Vydanie celoodpruženého pretekárskeho bicykla nasleduje po hardtaile Cervélo ZHT-5, ktorý bol vydaný v októbri 2022.

Progresívny, ale dravý

Cervélo opisuje ZFS-5 ako „progresívny, ale dravý“ a hovorí, že bol postavený pre moderné XCO trate, ktoré sa vyznačujú veľkými prekážkami, skokmi a dropmi.

Cervélo tvrdí, že XC bicykel poskytuje presnosť potrebnú na „šprinty od lakťa k lakťu“ a vzbudzuje dôveru na drsných tratiach.

Jednočapové odpruženie

Cervélo ZFS-5 má karbónový rámom s jednoduchým otočným čapom so systémom Flex-stay.

Zdá sa, že jednočap s Flex-Stay je voľbou pre mnoho najnovších celoodpružených XC bicyklov, napríklad Pinarello Dogma XC , Santa Cruz Blur a Wilier Urta Max SLR, ktoré poskytujú pohodlnú a laditeľnú jazdu, pri zachovaní nízkej hmotnosti.

BSA stred a SRAM UDH

Zatiaľ čo Cervélo neposkytlo veľa informácií o novom ZFS-5, jedna vec, ktorú vieme je, že má stredovú konzolu so závitom BSA.

Je to rovnaké ako u horského bicykla ZHT-5 hardtail, ako aj u cyklokrosového Cervélo R5-CX.

Prechod na stredovú konzolu so závitom na R5-CX bol pozoruhodný vzhľadom na to, že Cervélo dlho preferovalo press-fit stredové konzoly.

Z obrázkov môžeme tiež vyčítať, že – podobne ako Cervélo hardtail – aj ZFS-5 môže byť osadený univerzálnym držiakom prehadzovačky SRAM a následne prehadzovačkou SRAM Eagle T-Type.

Geometria Cervélo ZFS-5

Cervélo ZFS-5 bude k dispozícii v štyroch veľkostiach – S, M, L a XL.

Medzi 100 a 120 mm verziou sú drobné rozdiely v geometrii. Bicykel s vyšším zdvihom má uhol hlavovej trubky 66,6 stupňov v porovnaní so 67,8 stupňami pri 100 mm zdvihu.

Reťazové vzpery sú zdieľané v oboch konfiguráciách a rastú s každou veľkosťou, od 432 mm do 440 mm, čo zaisťuje konzistentný pocit z jazdy naprieč veľkosťami.

Kedy bude Cervélo ZFS-5 k dispozícii?

Podrobnosti o cenách a dostupnosti sú zahalené rúškom tajomstva a spoločnosť Cervélo uviedla leto 2023 ako termín vydania ZFS-5.

Medzitým bude nový bicykel v akcii pod vedením majsterky sveta v cyklokrose Fem van Empel a veterána XC pretekára Milana Vadera.

Aktuality

15:02 Skvelú formu v úvode sezóny potvrdil Denis Kohút, ktorý vyhral prvé kolo Slovenského pohára v zjazde na Košútke.

Prvý pretekársky víkend majú za sebou aj slovenskí zjazdári. V bikeparku Košútka neďaleko Hriňovej sa cez víkend odjazdilo prvé kolo slovenského pohára v zjazde. V ženskej kategórii bola najrýchlejšou pretekárkou Vanesa Petrovská.

12:37 Fotogaléria: Najlepšie zábery z prvého kola Svetového pohára v zjazde v škótskom Fort William.

Preteky vyhrali úradujúci víťazi svetového pohára z roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni.

12:19 Vali Höll a Loic Bruni zahájili sezónu svetového pohára v zjazde víťazstvom na trati vo Fort William.

Víťazi celkového hodnotenia svetového pohára v roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni vstúpili do zjazdovej sezóny víťazne na tradičnej trati v škótskom Fort William. Zatiaľ čo v ženskej elitnej kategórii to bol tesný súboj, Bruni deklasoval konkurenciu takmer o 2 sekundy.

10:33 Držať tempo s Tadejom Pogačarom sa nevyplatí. Ben O’Connor to skúsil a doplatil na to veľkou stratou.

Ben O’Connor bol jediný, kto sa pokúsil udržať tempo s Tadejom Pogačarom po jeho útoku v závere 2. etapy Giro d’Italia. Už po 300 metroch však zaostal a nakoniec prišiel do cieľa s minútovou stratou.

10:08 Tadej Pogačar vyhral etapu na Gire bez cyklopočítača: Musíte len viac počúvať svoje telo.

25-ročný Slovinec dostal defekt a spadol v úvode rozhodujúceho stúpania. Napriek tomu dokázal zvíťaziť a oblečie sa do ružového dresu lídra Giro d’Italia.

Zavrieť reklamu