Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Richard Varga o dopingu v profesionálnom triatlone: Prináša to množstvo otázok a nedôvery

Slovenský triatlonista sa nedostal na Olympiádu v Tokiu kvôli ruskému triatlonistovi, ktorý mal pozitívny test na zakázanú látku EPO.
Martin Sarvaš
Richard Varga o dopingu v profesionálnom triatlone: Prináša to množstvo otázok a nedôvery

Po priznaní jedného z najlepších triatlonistov na svete Collina Chartiera, že bral zakázanú látku EPO, napísal slovenský profesionálny triatlonista Richard Varga, že „je veľmi ťažké opísať ten pocit, ktorý som mal, keď som počul o ďalšom dopingovom škandále v triatlone.
Prináša to množstvo otázok a nedôvery.“

Collin Chartier mal v roku 2022 prelomovú sezónu – stal sa víťazom pretekov Ironman Mont Tremblant a po výhre US Open v septembri sa dostal do top 20 v svetovom rebríčku Organinzácie profesionálnych triatlonistov (PTO).

Keďže Chartier proti rozhodnutiu nebojoval a akceptoval rozhodnutie o zákaze činnosti, znížili mu trest zo štyroch na tri roky.

„V športe sa pohybujem viac ako 25 rokov, dávam zo seba všetko a ľudia okolo mňa obetujú svoje životy pre moje sny. So zraneniami bojujem 80 % svojej kariéry. Bojujem za to, aby som sa dostal na štartovú čiaru čo najlepšou verziou seba samého, a snažím sa to vrátiť ľuďom, ktorým na mne záleží, výsledkami pre seba.“

Prečítajte  si tiež

Miestenku na Olympiádu mu „ukradol“ dopujúci Rus

Na olympiádu v Tokiu sa Richard Varga nedostal a neskôr sa ukázalo, že to bolo na úkor ruského triatlonistu Igora Poľanského, ktorý mal pozitívny test na EPO a jeho výsledky mu anulovali.

„V 95 % prípadov sú výsledky neuspokojivé. Po tom, čo som sa nezúčastnil olympiády v Tokiu a zistil som, že moje miesto obsadil Polyianski, ktorého neskôr chytili za doping, priviedlo ma to do temných časov a bol som blízko k odchodu zo športu,“ píše Varga.

Poľanskij mal pozitívny test na EPO už pred olympijskými hrami počas tréningovému kempu vo Vladivostoku.

EPO stimuluje erytropoézu (tvorbu červených krviniek) a ide o krvný doping, ktorého cieľom je zvýšenie množstva červených krviniek, aby sa ku svalom dostalo čo najviac kyslíka. To spôsobí, že svaly podajú lepší a dlhší výkon.

Chartier sa vyjadril, že si myslí, že aj tí najlepší triatlonisti dopujú: „Naozaj som chcel tento rok vyhrať a poraziť tých najlepších. Nemám žiadne dôkazy o tom, že sú top pretekári dopujú, ale myslím si to a to ma viedlo k dopingu.“

„Nikoho nezaujíma, či vám miesto zaberie doper alebo nie“

„Niektorí sponzori ma opustili, podpora bola veľmi malá. Som viac než vďačný za tých, ktorí vo mňa stále veria. Mnoho spoločností v súčasnosti hľadá iba víťazov alebo influencerov. Nikoho nezaujíma, či vám miesto zaberie doper alebo nie. Nie ste tam a to je všetko.“

„Takže som sa nakoniec cítil, že mi zostala moja rodina a dve deti, ktoré musím živiť.“

„Je ťažké uvažovať o tom, že v tomto športe môže byť viac podvodníkov, ktorí nie sú prichytení, čo odvádza pozornosť od čistých a čestných športovcov.“

„Milujem tento šport a nikdy by som nezmenil svoj život, aj keby som to vedel. Preto je dôležité bojovať proti podvodníkom a zistiť, kto sú a kto im pomáha. Musíme vyčistiť náš krásny šport pre nás a pre naše deti,“ dodal Richard Varga.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Richard Varga (@varga_triathlon)

Aktuality

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Zavrieť reklamu