Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pumptracky na Slovensku – východné Slovensko

Pumptracky sú u širokej verejnosti čoraz obľúbenejšie. Či už ide o obľúbenú detskú zábavu, alebo o riadny tréning vhodný pre každého bikera.
Matúš Bušík
Pumptracky na Slovensku – východné Slovensko

Z teoretického hľadiska je pumptrack cyklistická dráha určená pre cyklistov všetkých úrovní, rovnako sa na ňom zabavia malé dieťa na odrážadle aj ostrieľaný zjazdový či enduro pretekár.

Svojím profilom pripomínajú pumptracky najviac bikrosovú dráhu, štýl jazdy na nich je veľmi podobný, avšak na pumptracku sa správne jazdí bez pedálovania.

Tým pádom musíte rýchlosť získavať a následne udržiavať zmenami ťažiska, odľahčovaním tela a bicykla a zatláčaním do rádiusov vĺn, ktoré sú na pumptrackoch hojne zastúpené.

Pre začiatočníkov predstavuje jazda na pumptrackoch skvelý tréning, v ktorom nadobudnú základné návyky práce s ťažiskom na bicykli a tí skúsenejší si techniku vyšperkujete do dokonalosti.

Okrem toho je jazdenie na pumptracku mimoriadne fyzicky náročné, takže tam môžete budovať kondíciu počas dlhých zimných mesiacov a do sezóny vstúpiť nielen s lepšou technikou, ale aj plní síl.

Prvé pumptracky sa začali objavovať v USA okolo roku 2004 a postupne si táto disciplína získava čoraz viac priaznivcov. Na Slovensku bol prvý pumptrack vybudovaný v Oslanoch v roku 2009.

Z hľadiska rozdelenia poznáme niekoľko druhov pumptrackov, ktoré sa navzájom odlišujú podkladom a typom výstavby.

Najpopulárnejší pumptrack je ten asfaltový, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Okrem bicyklov si na ňom zajazdíte napríklad aj na skejtbordoch, kolobežkách alebo kolieskových korčuliach. Ďalšie výhody sú jeho bezúdržbovosť, vyššia trakcia a odolnosť voči vandalizmu. Najväčšia nevýhoda je vysoká cena vstupnej investície, ktorá je však jednorazová.

Ďalší druh  je pumptrack so spevneným povrchom. Tie sú zložené len z prírodných materiálov a vrchná vrstva je často tvorená jemným štrkom alebo špeciálnou ílovitou hlinou. Výhodou sú nižšie obstarávacie náklady, ale cenou za to je nutnosť jeho pravidelnej údržby, či už s pomocou lokálnej komunity cyklistov, alebo externou firmou.

Kombináciou asfaltových a tých so spevneným podkladom vznikajú hybridné pumptracky, ktoré majú asfaltované zákruty a ostatné vlny a rovinky sú tvorené spevneným podkladom. Pri tých odpadá nutnosť údržby zákrut.

Posledným druhom sú modulárne pumptracky, ktoré je možné rozložiť a preniesť z miesta na miesto. Tie sa najčastejšie využívajú na rôznych akciách a na propagáciu jazdenia na pumptrackoch.

Pumptracky na východnom Slovensku

  • Spišská Belá
  • Kežmarok
  • Veľký Šariš
  • Kružlová
  • Bardejov
  • Humenné
  • Dirtpark Drábová Košice
  • Ždaňa
  • Krásna nad Hornádom
  • Lemešany – Záhrada pohybu
  • Modulárny pumptrack Family Gym Oáza Košice

6 vybraných pumptrackov na východe Slovenska

Pumptrack Spišská Belá

Asfaltový pumptrack, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 2018 a stojí za ním priekopník výstavby pumptrackov na Slovensku Roman Kaločay so svojou firmou BikeIng. Nachádza sa na ňom niekoľko väčších aj menších klopených zákrut. V roku 2022 sa tam odjazdilo jedno kolo pretekov v rámci série Pumpcup.

Pumptrack Veľký Šariš 

Ďalší asfaltový pumptrack v prešovskom kraji, ktorý si našiel miesto v obci Veľký Šariš. Je súčasťou „zábavného“, skôr voľnočasového parku na Dolinách v blízkosti rieky Torysa. Jeho súčasťou je aj pekný betónový skejtpark, takže freestyleri sa určite zabavia aj tam. Taktiež ponúka možnosť pre skejtbordistov jazdiť na pumptracku a prepájať komunitu ľudí.

Pumptrack Bardejov 

V rekreačnej zóne mesta na Toplianskej ulici vybudovali pumptrack v roku 2019. O rok skôr v Bardejove obnovili schátraný skejtpark a tak sa mesto teší z nových atrakcií. Bardejov si buduje cyklistickú kultúru, čoho dôkazom sú aj Liečivé singletracky, ktoré sa nachádzajú nad Bardejovskými Kúpeľmi.

Pumptrack Dirtpark Drábová Košice 

Ako už z názvu vyplýva, pumptrack je súčasťou dirtparku v Košiciach. Miestni jazdci tam teda majú o zábavu postarané. Tí menej skúsení sa zabavia na pumptracku a naozajstní freestyle jazdci si zaskáču na dirtoch väčších rozmerov. Za projektom stoja členovia združenia Enjoy the Ride, ktorí niekoľko pumptrackoch postavili. Na svedomí majú aj nový flow trail v rámci košických trailov Ke.Cy.

Lemešany Záhrada pohybu 

Menší, ale veľmi sympatický pumptrack so spevneným povrchom je súčasťou Záhrady pohybu v Lemešanoch. Záhrada pohybu je miesto vytvorené pre aktívny odpočinok nielen detí. Nachádza sa tam detské ihrisko, ale organizujú sa tiež pravidelné skupinové cvičenia pre dospelých. Perfektný projekt, ktorý si zaslúži pozornosť.

Family Gym Oáza Košice

 

Športový areál v Košiciach ponúka množstvo možností na športové vyžitie. Okrem modulárneho pumptracku sú tam detské ihrisko a množstvo športovísk od posilňovne cez squashové ihriská až po telocvičňu. Kým si dospelí zahrajú squash, dieťa sa môže zabávať na pumptracku. Alebo opačne?

Zlatý Bažant 0,0% je partnerom cyklistiky a Pumpcupu.

Aktuality

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Včera 09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

Včera 09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

17.04.2024 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu