Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Víťazmi zjazdu na Crankworx Rotorua sú Jess Blewitt a Loic Bruni

Vanesa Petrovská po druhom najlepšom čase v kvalifikačnej jazde v kategórii U19 nakoniec v pretekoch neodštartovala.
Matúš Bušík
Víťazmi zjazdu na Crankworx Rotorua sú Jess Blewitt a Loic Bruni

Prvé podujatie Crankworx World Tour 2023 odštartovalo v nedeľu vo Whakarewarewa Forest v novozélandskej Rotorue. Na štarte stálo aj niekoľko top svetových zjazdárov a konkurencia bola obrovská.

Trať v Rotorue je známa svojimi žľabmi, plnými koreňov a vyjazdenými koľajami, ktoré môžu byť náročné v suchom dni, ale úplne hrozivé za mokra a po daždi dva dni pred finále trať vyschla do prašných podmienok s niekoľkými vyjazdenými úsekmi.

Päťnásobný majster sveta Loic Bruni bol najväčším favoritom a dokázal si udržať čistú hlavu aj v náročných podmienkach. Dosiahol najrýchlejší čas 3:00,348, čím tesne prekonal Švéda Olivera Zwara (3:00,692) a Američana Neko Mulally, ktorý skončil tretí s časom 3:01,287.

O svojom výkone sa Bruni vyjadril: „Moja jazda bola dosť neskoro v priebehu dňa, takže bolo ťažké zostať koncentrovaný, najmä keď v lese bolo šero. V horných častiach som si počínal celkom dobre, ale nedokázal som sa prispôsobiť trati. Urobil som niekoľko malých chýb, ale v cieli som sa cítil rýchly. Sezónu začínam tým najlepším spôsobom, takže som nadšený.“

Zdroj: Red Bull Content Pool

Domáca pretekárka Jess Blewitt získala svoju prvú zlatú medailu na Crankworx World Tour v kategórii Elite Women po víťazstve v juniorskej kategórii v roku 2020. Druhá bola jej krajanka Jenna Hastingsová (3:42,234) a tretia Shania Rawsonová (3:45,540).

Jess Blewitt po pretekoch povedala: „Moja jazda išla podľa plánu. Tým bolo mať na trati čo najviac gripu. Na niekoľkých miestach sa mi to úplne nepodarilo, ale celkovo som spokojná. Rotorua je ťažká v tom že nevieš, koľko môžeš naozaj tlačiť, ale myslím si, že to boli vydarené preteky.“

Zdroj: Red Bull Content Pool

Na Novom Zélande je aj Vanesa Petrovská, ktorá mala v pláne zúčastniť sa zjazdových pretekov v kategórii U19. V kvalifikačnom kole dosiahla druhý najlepší čas a na neskoršiu víťazku Sachu Earnest stratila 36 sekúnd.

Na svoju finálovú jazdu však nenastúpila.

Výsledky zjazdu na Crankworx Rotorua 2023:

Muži:

1. Loic Bruni: 3:00.348
2. Oliver Zwar: +0.344
3. Neko Mulally: +0.939
4. Mick Hannah: +1.857
5. Kye A’Hern: +2.942

Ženy:

1. Jess Blewitt: 3:35.792
2. Jenna Hastings: +6.442
3. Shania Rawson: +9.748
4. Siel Van Der Velden: +11.292
5. Ellie Smith: +24.463

Kompletné výsledky si môžete pozrieť na stránke www.crankworx.com.

Aktuality

Včera 15:34 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Včera 11:45 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Včera 11:24 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu