Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prečo má Wout van Aert na pretekoch Miláno-San Remo jednoprevodník?

"Nebudem potrebovať vnútorný prevodník. Navyše je to rýchlejšie, aerodynamickejšie aj ľahšie," povedal víťaz Miláno-San Remo z roku 2020.
Martin Sarvaš

Wout van Aert si zvolil na prvý monument sezóny 2023, Miláno-San Remo, radenie SRAM Red eTap AXS s jednoprevodníkom.

Talianska klasika prezývaná La Primavera [Jar] je najdlhšími pretekmi v kalendári profesionálneho pelotónu. Vrátane neutrálnej zóny na začiatku má viac ako 300 km s prevýšením 2137 metrov.

Vo všeobecnosti ide o nielen veľmi dlhé, ale aj veľmi rýchle preteky s ostrým koncom v stúpaniach Cipressa a Poggio pred rýchlym zajzdom na Via Roma v San Reme. Posledné dva roky bola priemerná rýchlosť na 6 a pol-hodinových pretekoch cez 45 km/h.

Víťaz Miláno – San Remo 2020 Wout van Aert sa rozhodol, že mu stačí vpredu len jeden prevodník. Poďme sa pozrieť na niektoré z potenciálnych výhod, ktoré mohli viesť k tomuto rozhodnutiu.

Van Aert zverejnil na svojom instagrame fotky, na ktorých prezradil, že bude pretekať na aero modeli Cervélo S5, ale vzdá sa svojho typického radenia s dvojprevodníkom a namiesto toho bude mať vpredu len jeden prevod.

SRAM potvrdil, že ide o 52-zubový prevodník spárovaný s kazetou s rozsahom 10-28 zubov.

Pozrite si aj ďalšie bicykle profesionálnych cyklistov

Z fotiek je zreteľné, že nad prevodníkom má tiež namontované vodítko reťaze, aby predišiel spadnutiu reťaze.

„Nebudem potrebovať vnútorný prevodník. Navyše je to rýchlejšie a aerodynamickejšie. Aj ľahšie. Od tohto roku máme túto možnosť vďaka SRAM-u. Je to malá výhoda, ktorp chceme využiť,“ povedal Wout van Aert.

„Cyklokrosová výbava na najdlhšie preteky sezóny,“ zažartoval Van Aert.

Prečo na Miláno – San Remo?

52 zubov je síce veľký prevod, ale Miláno–San Remo sú mimoriadne rýchle preteky bez strmého či dlhého stúpania, a preto je nepravdepodobné, že by Van Aertovi chýbali ľahšie prevody z malého prevodníka.

La Primavera má profil, ktorý je vhodný pre jedonprevodník, najmä vzhľadom na skutočnosť, že najnovšie cestné prehadzovačky sú kompatibilné aj s kazetami so širokým rozsahom prevodov.

Miláno–San Remo sa niekedy opisuje ako opera, pretože napätie v pelotóne pomaly narastaná v priebehu pretekov s vyvrcholením na výstupe na Poggio na okraji San Rema.

Jazdci prechádzajú rovinami k úpätiu Passo del Turchino a nekonečnej falošnej roviny (mierne stúpanie) vedúcej k najvyššiemu bodu pretekov. Stúpanie Turchino je dlhé 25 kilometrov pri nízkom priemere 1,4 % a vrcholí vo výške 532 metrov nad morom.

Nasleduje sto kilometrov prevažne rovinatých ciest pred tromi malými stúpaniami Capo Mele, Cervo a Berta v rýchlom slede a preteky vstupujú do záverečných 50 km.

Jazdci sa presúvajú cez San Lorenzo al Mare, dedinu na úpätí Cipressy. Stúpanie je dlhé 5,5 kilometra a má priemerný sklon je 4,1 %. Na Cipresse sa väčšinou trápia šprintéri, a to najmä v 9-percentnom úseku v polovici stúpania.

Rozhodujúce stúpanie Poggio nasleduje o 9 kilometrov neskôr. Má 3,7 kilometra pri priemernom sklone 3,7 %, pričom čo najstrmší 8 % úsek prichádza 1 kilometer pred vrcholom. Potom nasleduje 3,3 kilometra zjazdu do San Rema a posledných 2,2 kilometra Miláno-San Remo bude rovina.

Poggio je stúpanie, ktoré sa jazdí vo veľmi vysokej rýchlosti, okolo 37-38 km/h, takže Van Aert a asi ani nikto iný nebude potrebovať prehadzovať na malý prevodník.

Poggio bolo v posledných šiestich vydaniach vždy rozhodujúce, či už útokom malej skupiny alebo sólo útokom. Vlani sa Matej Mohorič vzdialil svojim súperom pri zjazde a vyhral La Primaveru s náskokom 2 sekúnd.

Aké sú potenciálne výhody jednoporevodníku na Miláno – San Remo?

Už sme sa spomenuli, že jednoprevodník poskytuje dostatočný rozsah prevodov, ktorý jazdec ako van Aert potrebuje na pretekoch s profilom ako na Miláno-San Remo. Nie je to nastavenie, ktoré by vyhovovalo každému jazdcovi, ale Belgičan nepochybne vie, čo robí.

Teoreticky by jednoprevodník mohol byť tiež o niečo aerodynamickejší. Predné prehadzovačky SRAM eTap AXS sú relatívne veľké a vzhľadom na vysoké rýchlosti v pretekoch je teoreticky možná aj malá úspora energie.

Vodítko reťaze má zabezpečiť, aby mu nespadla reťaz, pričom vlani doplatil práve na toto Michael Valgren (EF Education–EasyPost), ktorému spadla reťaz na vrchole Poggia.

Van Aert sa tiež počas dlhých pretekov nemusí zaoberať tým, či bude radiť medzi prevodníkmi a znižuje pravdepodobnosť mechanických problémov.

Nakoniec je tu ešte malá úspora hmotnosti zo straty prednej prehadzovačky.

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu