Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Na Strade Bianche sa už o pár dní stretnú Van der Poel, Van Aert, Pidcock i Alaphilippe

Už v sobotu 4. marca je na pláne 17. ročník talianskej klasiky, ktorá je známa štrkovými sektormi a nespevnenými cestami, ktoré tvoria až tretinu celej dĺžky 184-kilometrovej trasy.
Martin Sarvaš
Na Strade Bianche sa už o pár dní stretnú Van der Poel, Van Aert, Pidcock i Alaphilippe

Mathieu van der Poel na Strade Bianche 2021. Foto: Strade Bianche

Talianska klasika Strade Bianche sa tento rok uskutoční 4. marca a stretnú sa na nej veľké mená svetovej cyklistiky.

Trasa Strade Bianche 2023

Pretekárov čaká rovnaká trať, ako v posledných štyroch ročníkoch. Začína sa aj končí v talianskom meste Siena, pričom má dĺžku 184 km a celkové prevýšenie cez 3100 metrov.

Až tretina trasy sa ide po štrkových resp. nespevnených cestách, ktoré sú pre tieto preteky neodmysliteľnou súčasťou. Strade Bianche znamená v preklade Biele cesty.

Na trati je rovnomerne rozmiestnených jedenásť sektorov mimo asfaltiek a jazdci strávia až 63 kilometrov na štrku. Prvý štrkový sektor Vidritta príde už po 17,8 kilometroch jazdy a posledný je len 12 km pred cieľom. Najdlhší, takmer 12 km dlhý sektor Lucignano d’Asso príde po 75,8 km pretekov.

Strade Bianche má cieľ v Siene a končí sa 500-metrovým stúpaním Via Santa Caterina s priemerným sklonom 12 %  s cieľom na ikonickom námestí Piazza del Campo.

Najväčší favoriti Strade Bianche 2023

Všetkých 18 mužských WorldTour tímov bude zastúpených na Strade Bianche 2023, plus sedem tímov s divokou kartou vrátane nedávno vyradených Israel-Premier Tech a Lotto Dstny. To znamená, že na štartovú čiaru ide celkovo 25 tímov, pričom v každom tíme bude sedem jazdcov.

Na štarte bude známa cyklokrosová trojica rivalov – Mathieu van der Poel, Wout van Aert a Tom Pidcock, zatiaľ čo z cestných špecialistov sú najväčšími favoritmi Julian Alaphilippe, Pello Bilbao, Alberto Bettiol, Quinn Simmons, Tiesj Benoot či Matej Mohorič.

Chýbať však bude minuloročný víťaz Tadej Pogačar, ktorý uprednostní súboj s Jonasom Vingegaardom na pretekoch Paríž-Nice.

Až piati víťazi Strade Bianche, ktorí vyhrali pred Pogačarom, budú na štarte – v roku 2021 vyhral Mathieu van der Poel a pred ním Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Tiesj Benoot a Michał Kwiatkowski, ktorý však bude pravdepodobne pracovať pre Pidcocka.

Najväčší favoriti

  • Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
  • Wout van Aert (Jumbo-Visma)
  • Julian Alaphilippe (Soudal – Quick Step)
  • Tom Pidcock (INEOS Grenadiers)
  • Tiesj Benoot (Jumbo-Visma)
  • Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost)
  • Pello Bilbao (Bahrain – Victorious)
  • Tim Wellens (UAE Emirates)
  • Quinn Simmons (Trek – Segafredo)
  • Aleksandr Vlasov (BORA – hansgrohe)
  • Matej Mohorič (Bahrain – Victorious)
  • Lorenzo Rota (Intermarché – Circus – Wanty)
  • Valentin Madouas (Groupama – FDJ)

Ako sledovať naživo Strade Bianche 2023

Strade Bianche 2023 môžete sledovať naživo v televízii na stanici Eurosport 2 alebo cez online platformy Eurosport alebo GCN+.

  • Strade Bianche 2023, ženy: priamy prenos 4. marca v čase 11:30-13:50 hod
  • Strade Bianche 2023, muži: priamy prenos 4. marca v čase 13:50-17:00 hod

Ak používate VPN (virtuálna privátna sieť), preteky môžete sledovať na streamoch rôznych zahraničných vysielateľov. V mnohých európskych krajinách majú televízie kúpené práva, pričom partnerom pretekov je talianska televízia RAI, ktorá bude preteky vysielať naživo.

Aktuality

17:38 Tadej Pogačar nedal šancu súperom už po tretíkrát a na Giro d’Italia dosiahol etapový hetrik.

Pogačar vyhral horskú ôsmu etapu pred Danielom Martinezom a Benom O’Connorom.

Včera 19:10 Tadej Pogačar suverénne vyhral prvú časovku na Giro d’Italia a zvýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie.

Na druhom mieste skončil Filippo Ganna a tretí najrýchlejší bol Magnus Sheffield.

Včera 10:37 Detaily 7. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

40-kilometrová individuálna časovka sa končí stúpaním a očakáva sa ďalší súboj favoritov celkovej klasifikácie, do ktorého sa však určite zapojí aj Filippo Ganna.

09.05.2024 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

09.05.2024 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

Zavrieť reklamu