Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Desať dôvodov prečo milujeme cyklistiku v zime

Zima sa pomaly vracia do slovenských pohorí a tak budeme mať jedinečnú príležitosť vyraziť na cyklistické výlety v snehu. Čo robí zimné jazdenie unikátnym a čo si pri ňom najviac užiť?
Matúš Bušík
Desať dôvodov prečo milujeme cyklistiku v zime

Mrazivé rána, prázdne traily a čistá radosť z horúceho čaju po jazde v mraze sú len tri potešenia, ktoré získate pri jazde na bicykli v zimných mesiacoch.

Tu je 10 dôvodov, prečo milujeme zimnú cyklistiku.

Jasné a mrazivé rána

V prvom rade nie je nič ako jazda v perfektnom zimnom dni.

Je ťažké prekonať jazdu na bicykli po vidieku alebo v lese s lístím a stromami pokrytými srieňou, jasným slnečným žiarením, ktoré všetko osvetľuje a parou z dychu, takže to vyzerá ako vo filme Mrázik.

Neobvyklé stretnutia s divou zverou

Vzhľadom k tomu, že veľká časť vašich jázd sa pravdepodobne uskutoční v tme, vaše šance stretnúť sa tvárou v tvár s nočnou divočinou sú o to väčšie. Je ten hrozivý tmavý tieň pred vami krík alebo diviak?

Očakávajte, že sa vaše svetlá odrazia v žiarivých očiach rôznych zvierat a nad hlavou budete počuť zvláštne zvuky. To, čo by inak mohlo byť dosť krotkou cestou, pridáva trochu šmrncu nebezpečenstva a vzrušenia.

To znamená, že ak pravidelne jazdíte tam, kde je divoká zver, pravdepodobne stojí za to byť trochu opatrný v závislosti od toho, kedy a kam idete von.

Profesionálom v čistení bicykla

Jednou z nevýhod zimného jazdenia, bez ohľadu na to, aký typ cyklistiky robíte, je opotrebovanie, ktoré je vyššie pri jazde po prašných a blatistých cestách. To znamená, že je dôležité umyť si bicykel po každej jazde.

Očakávajte, že svoju rutinu po jazde prevediete do jemného umenia – zosadnúť z bicykla, rýchle spustenie hadice (bicykel a jazdec), mokré oblečenie hodiť do práčky, odstrániť zvyšky špiny z bickyla, zapnúť svetlá, naolejovať reťaz a môžete ísť znova.

Potreba ďalšieho vybavenia na zimné jazdenie

Baví vás riešiť novinky a nakupovať novú cyklistickú výbavu? Privítajte zimu a jazdenie v nej.

Môžete sa ponoriť do hľadanie toho najlepšieho oblečenia a topánok na jazdenie v zime. A ak nechcete drať svojho miláčika v zime, zrejme sa poobzeráte aj po novom bicykli.

To ticho!

Počasie a zima od bicyklovania odradí množstvo ľudí. Takže tí čo vytrvajú budú mať pravdepodobne cesty a traily takmer pre seba.

Žiadne hľadanie parkovacieho miesta v trail centrách, žiadne opakované volanie „napravo!“ pri pokuse o predbiehanie na trailoch, žiadny dlhý prúd cyklistov na ceste a žiadne rady na obvyklej zastávke v kaviarni. Dokonca ani na Bielom Kríži nie je 300 ľudí.

Spálite viac kalórií

Možno ste už počuli, že ľudia v zime spália viac kalórií a jedným z dôvodov je termogenéza bez triašky.

Je to jeden zo spôsobov, ako vaše telo pracuje na udržaní telesnej teploty na správnej prevádzkovej úrovni prostredníctvom chemických reakcií, ktoré spaľujú tukové tkanivo, na rozdiel od svalových kontrakcií – triaška. Tá nastáva pri výraznejšom znížení telesnej teploty.

To znamená, že pri cvičení vonku v chladnom počasí spálite viac kalórií, najmä preto, že je pravdepodobné, že chladu budete vystavení dlhší čas.

To však neznamená, že by ste mali vyraziť v drese s krátkym rukávom a šortkách, ak sa snažíte znížiť váhu, to by viedlo k podchladeniu.

Stanete sa odolnejšími

Jazda v chladnom a vlhkom počasí vás posilní dvoma spôsobmi.

Po prvé, mentálne. Ak sa dokážete motivovať, aby ste vyšli na jazdu, keď je zlé počasie a jazdili v daždi, chlade a snehu, žiadne nepriaznivé počasie v lete alebo počas pretekov nebude predstavovať prekážku.

Po druhé, posilní vás aj fyzicky. Okrem vyššie uvedených výhod pri spaľovaní kalórií niektoré výskumy ukázali, že ľudia, ktorí sú pravidelne vystavovaní nižším teplotám, následne nepociťujú toľko chladu a cítia sa pohodlnejšie v chladnejšom počasí.

Tiež sa toľko netrasú, čo je dobrá správa pre šetrenie energiou.

Oceníte teplú stravu

Teplé jedlo po jazde v zime nie je len dokonalé (najmä ak ide o polievku alebo horúcu čokoládu), ale je tiež plne opodstatnené. Koniec koncov, ako už bolo spomenuté, spálite viac kalórií.

A hoci je to skvelé, ak chcete zhodiť pár kíl navyše, zároveň sa chcete uistiť, že svojmu telu dodáte dostatok paliva a živín, aby mohlo efektívne fungovať a bojovať s chorobami.

Pokiaľ sa pustíte do zdravého jedla (možno aj príležitostnej maškrty) a budete venovať pozornosť tomu, ako sa cítite, dosiahnete správnu rovnováhu.

Zdvihnutie svojho ega

A:“Čo si robil cez víkend?“

B:“Vieš čo, len som si bol trochu zabicyklovať. Nič veľké, len 100 km po singletrailoch cez zasneženú horu.“

Áno, zima poskytuje ľuďom veľa príležitostí ako si zdvihnúť svoje ego, prípadne sa pochváliť s výkonmi, či už ide o zdolávanie vašich kolegov na bicykli, keď im meškajú vlaky, alebo o dodržiavanie vášho tréningového plánu, keď príde sneh, krupobitie alebo silný a studený dážď.

Ak už máte zimy dosť, vyrazte do tepla

Ak už máte zimného tréningu plné zuby, dajte si od neho chvíľu pauzu a vyrazte jazdiť niekam za slnkom a do tepla. Koniec koncov vitamín D je veľmi dôležitý pre zdravie a výkon.

Pre inšpiráciu prikladám jedno video, v ktorom uvidíte ako dobre jazdenie v zime môže vyzerať. Stačí si vybrať ten správny deň a správny trail.

 

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu