Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Vytrvalostné preteky Race through Slovkia vás prevedú najkrajšími miestami Slovenska

Nultý ročník Race through Slovakia sľubuje 1000 km naprieč Slovenskom bez podpory.
Matúš Bušík
Vytrvalostné preteky Race through Slovkia vás prevedú najkrajšími miestami Slovenska

Race through Slovakia sú vytrvalostné preteky, počas ktorých sa jazdci môžu spoliehať len na vlastnú silu, schopnosti a využívať len služby, ktoré sú prístupné všetkým účastníkom. Do pretekov sa môžu prihlasovať jednotlivci, ale aj dvojice.

Vďaka relatívne nízkemu počtu 1000 km, umožňuje Race through Slovakia nováčikom vo vytrvalostnej cyklistike ľahší vstup do tejto disciplíny.

Na cyklistky a cyklistov čaká šesť povinných úsekov. Medzi nimi si všetci tvoria vlastnú trasu a rozhodujú sa, kadiaľ pôjdu.

Zaujímavosťou je, že nultý ročník prebehne bez fixného registračného poplatku. Na organizáciu však môžete prispieť dobrovoľným príspevkom alebo kúpou merchu.

Propozície nultého ročníka Race through Slovakia

Termín: 6. – 11. máj 2023
Štart: Bratislava, TBA
Cieľ: Bratislava, TBA
Afterparty: 11. máj 2023 TBA

Spustenie registrácie: 1.1.2023
Registračný poplatok: dobrovoľný príspevok

Dĺžka trasy: ~1 000 km
Na cyklistky a cyklistov čaká šesť povinných úsekov. Medzi nimi si všetci tvoria vlastnú trasu a rozhodujú sa, kadiaľ pôjdu.

Povinné časti Race through Slovakia:

  • Bratislava – Stupava: Prvé kilometre si zajazdia všetci spolu až po neutralizovaný štart pod Červeným mostom. Na tomto mieste začína obľúbená bratislavská oddychová zóna a až do príjazdu do Borinky, sa jazdci a jazdkyne nestretnú s bežnou premávkou. Úvodné výškové metre prejdú po obľúbených cestách bratislavských cyklistiek a cyklistov. V Stupave začne pravá preteková atmosféra, keďže od tohto momentu si každý tvorí pretek pre seba a vydáva sa na vlastnú cestu.
  • Čičmany: Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry v Čičmanoch je len čerešničkou po jazde cez Strážovské vrchy. Stúpania nie sú strmé, automobilová doprava je mierna, asfalt je dobrý, príroda je nádherná.
  • Gubalowka: Gubalowka je poľskou turistickou pascou nad Zakopaným. Možno ani vy neodoláte a kúpite si pekný suvenír, ktorý vám bude pripomínať čas strávený v sedle. Dôležitým nie sú obchody so suvenírmi alebo s poľským fastfoodom, ale výhľad na Vysoké Tatry z poľskej strany, ktorý mnohí nikdy nevideli. Zastavte sa, dajte si koláč a kávu a vychutnajte si zasnežené tatranské štíty.
  • Kojšovská Hoľa: Tak ako Biely Kríž pozná každá bratislavská cyklistka a cyklista, tak poznajú Košičania Kojšovskú hoľu. Po viac ako 500 kilometroch to bude skúška, ktorá zabolí. Avšak kvalitný asfalt (až na posledný úsek pod vrcholom) a cesta bez premávky, prinesie zaslúženú odmenu.
  • Čierny Váh: Stúpanie zo Svarína bude bolieť každé unavené nohy. No výhľad z hornej nádrže Čierný Váh bude na nezaplatenie. Za dobrého počasia sa pred vami budú týžiť tatranské štíty, uvidíte legendárnu dedinu Hybe ale aj Východnú, preslávenú folklórnymi slávnosťami. V pozadí uvidíte aj vodnú nádrž Liptovská Mara.
  • Balog – Hriňová: Lom nad Rimavicou bude vytúženým miestom počas neľahkého stúpania. A keď sa už budete tešiť z konca kopca, tak vás cesta opäť raz schladí.Na skutočnom vrchole budete vedieť, že od tejto chvíle to už nie je tak strašne ďaleko do Bratislavy a že to stoj čo stoj dokončíte.

Pri príprave povinných úsekov sa organizátori zamerali na to, aby cyklistky a cyklistov zaviedli na výnimočné miesta Slovenska.

Veľkou odmenou pre každého, kto nimi prejde, bude výhľad na Vysoké Tatry z troch rozličných miest.

Všetky ďalšie potrebné informácie nájdete na stránke Race through Slovakia.

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu