Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Specialized nečakane ukončil spoluprácu s viacerými ambasádormi po celom svete

Niekoľko dlhoročných zástupcov značky Specialized, ktorí boli platení za tvorbu obsahu, ako Sarah Swallow a Ty Hathaway, boli minulý týždeň prepustení.
Martin Sarvaš
Specialized nečakane ukončil spoluprácu s viacerými ambasádormi po celom svete

Sarah Swallow príde po ukočeí spolupráce o 75 percent svojho príjmu. Foto: Sarah Swallow

Ambasádori značky Specialized koncom minulého týždňa zistili, že im neobnovia a v niektorých prípadoch predčasne ukončia zmluvy o spolupráci, informuje portál Cycling Weekly.

Ide o zástupcov značky z celého sveta a z rôznych cyklistických disciplín, ktorí boli zodpovední za vytváranie obsahu (fotky, videá) a povedomia o značke, a nie za výsledky z pretekov.

Niektorí jazdci dostali odmenu vo forme produktov, iní dostávali od Specializedu aj plat.

„Siaha to až do októbra, keď sme sa pokúšali hovoriť o obnove [zmluvy]. Potom, čo nám dlho neodpisovali, nám bolo povedané, že vedenie [programu ambasádorov] preberá nový človek. A potom nás ten človek oklamal. Je to príliš komplikované,“ povedal pre Cycling Weekly jeden z asi 40 ambasádorov na celom svete.

„Spôsob, akým sa to riešilo, bol veľmi neprofesionálny. To bol najväčší trapas,“ dodal.

Ukončenie spoluprác prišlo vo veľmi zlom čase

Foto: Sarah Swallow

O ukončení spolupráce so Specializedom sa verejne vyjadrila bikepackerka Sarah Swallow:

„Koncom minulého týždňa spoločnosť [Specialized] ukončila všetky zmluvy s globálnymi ambasádormi značky, vrátane mojej. Predtým, než poviem niečo viac, chcem uznať, že mám veľkú výsadu robiť túto prácu a žiť týmto životným štýlom už osem rokov. Je to práca snov a nepovažujem to za samozrejmosť,“ píše Swallow na svojom Instagrame.

Prečítajte si tiež

„Hoci som vďačná za množstvo vzťahov a príležitostí, ktoré som získala vďaka partnerstvu so Specializedom, som sklamaná, že sa len málo alebo vôbec nezohľadnil vplyv tohto rozhodnutia na najvernejších a najvplyvnejších promotérov značky Specialized.“

„Nebolo žiadne oznámenie, zmluvy boli ukončené predčasne a načasovanie ukončenia nastalo prišlo neskoro v roku, že väčšina značiek už stanovila svoje rozpočty a zmluvné dohody na nasledujúci rok, takže ambasádorom zostáva len veľmi málo času na vývoj nových vzťahov a na náhradu strateného príjmu.“

Príde o 75 percent príjmu

Foto: Steve Fassbinder

Swallow sa tiež vyjadrila, že ukončením spolupráce so Specializedom príde o približne 75 percent svojho príjmu.

Nie je známe, s koľkými ľuďmi presne Specialized ukončil spoluprácu, no potvrdili to aj ďalší cyklisti, Steve Fassbinder a Ty Hathaway.

„Bolo mi povedané, že už nikto nebude môcť povedať, že je ambasádorom Specializedu. Od ľudí, ktorí dostali bicykel a vracali ho, až po ľudí ako my, ktorí majú plat za to, že sú dobrým zástupcom a poskytujú obsah,“ povedal Hathaway, ktorý mal dostávať mesačný plat 1500 dolárov.

Portál VeloNews oslovil niekoľko ľudí zo spoločnosti Specializedu o podrobnostiach o tom, ako boli ovplyvnené rôzne programy ambasádorov, a dostali nasledovné vyhlásenie:

„Náš program sociálnych ambasádorov sa naďalej mení podľa potrieb jazdca, ale rozhodne nekončí.“

Tvorbu obsahu majú prebrať pretekári

Sarah Swallow má na svojom instagrame 25,9-tisíc sledovateľov, Steve Fassbinder má 11,4-tisíc a Ty Hathawaya sleduje 16,6-tisíc ľudí. Tieto čísla už dnes vo svete sociálnych sietí nie sú až tak vysoké a tiež môžu byť dôvodom ukončenia spoluprác.

Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, pre VeloNews uviedol, že marketingové oddelenie značky plánuje preniesť tvorbu obsahu na svojich platených súťažných športovcov.

Dôvodom Specializedu na prepúšťanie ambasádorov môže byť ekonomická situácia. Po viac ako roku veľmi vysokého dopytu a často nízkej ponuky počas pandémie mnohé značky v posledných mesiacoch uviedli ekonomický protivietor (rekordná inflácia, potreba zotaviť sa z pandémie či konflikt na Ukrajine) ako dôvod na výrazné prepúšťanie.

Specialized však nie je jedinou outdoorovou spoločnosťou, ktorá sa mení s meniacim sa ekonomickým prostredím.

Za posledných šesť mesiacov prepustili veľké percento svojej pracovnej sily aj značky Wahoo, Strava, Pearl Izumi, The Pro’s Closet či Outside.

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu