Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Bianchi odstránilo „vzduchové deflektory“ z nového Oltre RC, aby ho UCI povolila

Bianchi sa vracia do WorldTour, ale vzduchové deflektory z úplne nového aero modelu Oltre RC museli odstrániť.
Martin Sarvaš
Bianchi odstránilo „vzduchové deflektory“ z nového Oltre RC, aby ho UCI povolila

Bianchi sa v sezóne 2023 vráti do WorldTour pelotónu s tímom Arkéa-Samsic, ktorý bude jazdiť na najnovšom aero modeli Oltre RC. Taliansky výrobca však musel odstrániť tzv. „vzduchové deflektory“, aby bol bicykel v súlade s predpismi UCI.

Vzduchové deflektory usmerňujú prúdenie vzduchu okolo hlavovej trubky, čo patrí medzi hlavné vlastnosti cestných aerobikov.

Medzinárodná cyklistická federácia (UCI) však nedávno oznámila: „Použitie uvedených častí bude možné len mimo podujatí schválených UCI.“

Prečítajte si tiež

Aero výhodou mali byť práve vzduchové deflektory

Pri predstavení bicykla Bianchi píslo, že ich nový model Oltre RC ponúka úsporu 17,1 wattu oproti odchádzajúcemu Oltre XR4 pri rýchlosti 50 km/h resp. 45 sekúnd úspory na vzdialenosť 40 km pri jazde s výkonom 250 wattov.

Bianchi tiež o novom Oltre písalo, že „ponúka výhodu neuveriteľných 30% oproti najlepším aero bicyklom na trhu“, aj keď neposkytli žiadne ďalšie údaje.

Tieto tvrdenia sa týkajú bicykla s nasadenými vzduchovými deflektormi a nie je známe, či bude nový Oltre RC šetriť sekundy aj bez deflektorov.

UCI zakazuje aerodynamické prvky na hlavovej trubke

„Bianchi Oltre RC bol predstavený a homologovaný bez takzvaných deflektorov,“ uvádza sa vo vyhlásení UCI.

Článok 1.2.034 v technických predpisoch UCI zakazuje používanie „ochranných clon, trupov, aerodynamických krytov alebo akéhokoľvek iného zariadenia, ktoré sa pridáva do konštrukcie a ktoré je určené alebo má za následok zníženie odporu voči prenikaniu vzduchu.

Článok 1.2.034 pokračuje: „Aerodynamické zostavy a výčnelky na hlavovej trubke alebo inde sú zakázané.“

Jazdci tímu Arkea budú teda pretekať na aero modeli Oltre XR4 bez vzduchových deflektorov, vrchárskom bicykli Specialissima a časovkárskom Aquila.

Okrem Oltre RC bude tím používať ľahkú Specialissimu od Bianchi „na etapové preteky a stúpanie“, Aquilu na časovky a pre cyklokrosárov Zolder Pro.

Špecifikácie bicyklov tímu Arkéa-Samsic 2023

  • Bicykle Bianchi Oltre RC a Specialissima, časovkársky bicykel Aquila
  • Radenie a kolesá Shimano Dura-Ace Di2
  • Kolesá na časovku Vision TT
  • Kokpit Reparto Corse – Vision / FSA
  • Pneumatiky Continental
  • Sedlá Selle Italia
  • Fľaše/držiaky Elite
  • Cykloočítače Wahoo

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu