Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné/Mestské

Test: Helma Specialized Align II

Druhá generácia helmy Align má kvalitnú konštrukciu, MIPS, pekný dizajn, je dobre odvetraná a je lacná. Jediným negatívom je vyššia hmotnosť.
Hodnotenie: 4/5
60
Biker
Test: Helma Specialized Align II

Align II od Specializedu je praktická a pekná helma s podporou viacsmerného systému ochrany proti nárazu (MIPS) za priaznivú cenu 60 eur.

Prilba si prešla zásadnou inováciou predchádzajúcej verzie Align, ktorej sa cenou približuje len veľmi málo značiek.

Pochvalu si zaslúži aj kvalita konštrukcie, no celková hmotnosť 374 g (M/L) by mohla byť pre niekoho zlomová.

Detaily helmy Specialized Align II

Helmu ponúka Specialized v 13 farbách:

Hmotnosť je síce vysoká, ale vysoká je aj kvalita, hlavne za prilbu za 60 eur.

Rozdelené remienky sú navrhnuté tak, aby sa nastavovali ľahko, zatiaľ čo upevňovací systém Specialized Headset SX v zadnej časti umožňuje rýchle zaistenie helmy na hlave.

Vnútorné polstrovanie je viac než bohaté a ventiláciu zabezpečuje 16 kanálov.

Výkon Specialized Align II

Pridanie MIPS-u je hlavnou inováciou predchádzajúceho modelu Align. Až do vydania tejto prilby a Giant Relay MIPS bol najbližšou konkurenciou v podobnej cenovej hladine iba Abus Macator MIPS.

Aj keď účinnosť MIPS-u stále nie je úplne jednoznačná, prilby s ochranným systémom dosiahli veľmi vysoké skóre v nedávnych testoch bezpečnosti prilieb nezávislej spoločnosti Virginia Tech. Align II získal päťhviezdičkové hodnotenie a umiestnenie v top 10.

Nevýhodou MIPS-u za túto cenu je zvýšenie hmotnosti prilby v rozsahu 25 až 45 g. Align II váži vo veľkosti M/L mohutných 374 g, čo je o nejakých 82 g viac ako napríklad Giro Agilis MIPS (292 g, ale s cenovkou 80 eur).

Hmotnosť bola pri jazde okamžite citeľná a zdalo sa, že pri dlhých jazdách sa ešte zintenzívnila. Obzvlášť citeľná bola v stúpaniach.

Jazdci, ktorí si však ešte nezvykli alebo sa nerozmaznali nosením ľahších prilieb, si túto extra hmotnosť až tak neuvedomia.

Rozdelené popruhy zaisťujú ľahké nájdenie toho správneho nastavenia, zadné uchytenie vďaka systému Specialized Headset SX sa zaistí rýchlo a vnútorné polstrovanie je pohodlné.

Vetranie je dostatočné vďaka 16 ventilačným otvorom a využitiu systému 4th Dimension Cooling System od Specializedu.

Porovnanie Specialized Align II a Giant Relay MIPS

Pokiaľ ide o hmotnosť, cenu a výkon, helme Specialized Align II konkuruje najbližšie už spomínaná helma Giant Relay MIPS.

Po testovaní oboch je výkon podobný, ale Relay MIPS vyhráva boj o hmotnosti o 26 g, čo je aj citeľné.

Align II vyhráva z hľadiska estetiky (hoci je to subjektívne), aj vďaka 13 farebným možnostiam, ktoré sú k dispozícii.

Verdikt

Za 60 eur je Specialized Align II skutočne skvelá prilba. Cena, MIPS a dobre zaslúžená povesť kvalitných produktov Specializedu by mali prilákať veľa jazdcov a ľudí, ktorí dochádzajú do práce, ktorí dbajú na rozpočet, ale zdatnejší cyklisti môžu mať problém s hmotnosťou.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu