Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Juraj Sagan ukončil profesionálnu kariéru takmer 200km jazdou v úniku na Majstrovstvách sveta

Po 16 rokoch v profesionálnom pelotóne odjazdil brat Petra Sagana v Austrálii svoje posledné preteky v kariére.
Martin Sarvaš
Juraj Sagan ukončil profesionálnu kariéru takmer 200km jazdou v úniku na Majstrovstvách sveta

Juraj Sagan. Foto: Slovenský zväz cyklistiky / Matej Cervenka

Juraj Sagan ako 33-ročný ukončil kariéru profesionálneho cyklistu na Majstrovstvách sveta v Austrálii, kde odjazdil necelých 200km v úniku.

Svetový šampionát vo Wollongongu bol celkovo jeho 771. deň na cestných pretekoch od roku 2005, kedy začal pretekať v juniorskej kategórii.

Starší brat Petra Sagana má za sebou bohatú kariéru – z celkovo 16 sezón v mužskom pelotóne odjazdil 12 rokov v najvyššej kategórii WorldTour a posledný rok bol v ProTour.

S Jurajom Saganom sme ešte začiatkom roka 2021 absolvovali tréning i spravili rozhovor, v ktorom povedal, že „O cyklistoch v profi pelotóne sa dá ťažko povedať, že sa vedia bicyklovať“ a tiež rozprával o tom, či niekedy rozmýšľal, že s cyklistikou skončí, aké je pretekať na Tour de France, koľko váži a ako náročné je udržovať si hmotnosť alebo ako to mali v tíme s alkoholom.

Juraj Sagan začal jazdiť v mužskej elite v Dukle Trenčín, kde bol tri roky (2007-2009) a v roku 2010 sa dostal do WorldTour, aj vďaka Petrovi, ktorý podpísal zmluvu s tímom Liquigas – Doimo. Od tohto momentu boli až dodnes bratia Saganovci v rovnakom tíme.

V tíme Liquigas, resp. neskôr Cannondale, bol 5 rokov (2010-2014), potom prestúpil na dva roky do Tinkoffu (2015, 2016), 5 rokov bol v Bora – Hansgrohe (2017-2021) a tento rok ukončil v tíme TotalEnergies.

Juraj Sagan je štvornásobným majstrom Slovenska (’20, ’19, ’17, ’16), no na pretekoch plnil väčšinou prácu domestika a pomáhal lídrom.

Juraj pomohol bratovi Petrovi k zisku troch titulov majstra sveta, absolvoval všetky najväčšie klasiky a v roku 2017 odjazdil 11 etáp na Tour de France.

Peter Sagan oznámil koniec kariéry brata Juraja pred štartom Majstrovstiev sveta, kde napokon skončil na siedmom mieste: „Pre mňa je dnešný deň emocionálny zo špeciálneho dôvodu. Dnes je posledný deň, kedy budem oficiálne zdieľať pretekársku trať s jazdcom, ktorým je môj brat, môj tímový kolega a môj najlepší priateľ.“

„Juraj na konci roka odíde z profesionálnej cyklistiky, takže Wollongong bude znamenať oficiálne finále jeho kariéry. Ďakujem ti, brat môj, že vždy stojíš po mojom boku v dobrých aj zlých dňoch. Ďakujem za všetko, čo si pre mňa celé tie roky urobil, na bicykli aj mimo neho. Pelotónu budeš určite chýbať,“ dodal Peter Sagan.

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu