Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Remco Evenepoel o víťazstve Vuelty: Píšeme históriu pre tím aj Belgicko

"Remco prekvapil všetkých, vrátane mňa," povedal šéf tímu QuickStep Patrick Lefevere.
Martin Sarvaš
Remco Evenepoel o víťazstve Vuelty: Píšeme históriu pre tím aj Belgicko

Najlepšie fotografie Vuelta a España 2022

Remco Evenepoel, ktorý demonštroval pokoj, taktické myslenie, vylepšenú pretekársku bystrosť, ako aj fantastickú schopnosť pretekať pod tlakom, prepísal knihy cyklistickej histórie každým dňom stráveným vo vedení v Španielsku, čím splnil všetky nádeje, ktoré do neho ľudia vkladali od jeho juniorských čias.

Stal sa najmladším víťazom pretekov Vuelta a España za viac ako polstoročie a prvým belgickým víťazom pretekov Grand Tour po 44 rokoch.

„Teraz si to môžeme naozaj užiť,“ povedal Evenepoel pre španielsku televíziu po poslednej etape.

„Počas etapy som nemal veľa času na premýšľanie, pretože to bola naozaj technická trať a každým kolom to bolo nervóznejšie. Takže ku koncu to už také pekné nebolo. Ale som šťastný, že sme prežili a teraz sme tu.“

Prečítajte si tiež

„Tvrdo som na tom pracoval, veľa som sa obetoval a som šťastný, že sa to všetko v Španielsku vyplatilo. Som hrdý na to, že vidím podporu domácich, som za to vďačný, rovnako ako za fantastickú podporu, ktorú som neustále dostával od môjho tímu a mojej rodiny.“

„Som šťastný, že som súčasťou tohto skvelého tímu a som ohromený tým, čo som dosiahol,“ povedal jeden z najmladších jazdcov histórie Vuelty k triumfu na španielskej Grand Tour.

Evenepoel ako prvý víťaz Grand Tour pre cyklistickú veľmoc Belgicko od roku 1978 opísal svoje víťazstvo ako „písanie histórie môjho tímu, mojej krajiny a mňa, myslím, že môžeme byť hrdí na to, čo sme dosiahli za posledné tri týždne.“

Chystá sa na majstrovstvá sveta

Evenepoel sa vo svojej víťaznej reči opäť zameral na poďakovanie svojim tímovým kolegom v prejave víťaza, ako aj svojim dvom súperom na poslednom stupni víťazov, Enricovi Masovi (Movistar) a Juanovi Ayusovi (UAE Team Emirates) za dobré preteky.

Pred ukončením svojho prejavu Evenepoel konečne naznačil, že by sa mohol vrátiť na Vueltu v roku 2023. Isté však je, že v pondelok letí do Austrálie za ďalšou výzvou, ktorou sú majstrovstvá sveta.

„Momentálne je tu veľa radosti a emócií, ale myslím si, že až budúci týždeň si uvedomíme, čo sme tu všetci dosiahli. Znamená to veľa, je to kolektívne víťazstvo. Keď sme prišli do pretekov, verili sme v seba a svoje šance na dobrý výsledok, ale až po časovke – keď Remco získal toľko času na ostatných – sme si začali myslieť, že je možné držať červený dres a dostať sa do cieľa v Madride,“ povedal športový riaditeľ tímu Quick-Step Alpha Vinyl Klaas Lodewyck.

„Neboli to ľahké preteky, polovicu času sme ich museli ovládať len s piatimi chlapmi, ale Remco aj tím ukázali veľa charakteru a prispôsobili sa všetkým rôznym situáciám, s ktorými sme sa stretli, a ak existuje jedna vec, na ktorú som veľmi hrdý, je to toto,“ dodal Klaas Lodewyck.

Lefevere: Remco prekvapil všetkých, vrátane mňa

„Veľa ľudí ani nebolo na svete, keď malo Belgicko naposledy víťaza Grand Tour, takže je to celkom špeciálny moment. Remco prekvapil všetkých, vrátane nás, a ukázal, aký fenomenálny jazdec je,“ vysvetlil v Madride generálny riaditeľ tímu Quick-Step Alpha Vinyl Patrick Lefevere.

„Som šťastný, že nám veril, keď mal 17 rokov a začali sme našu krásnu spoluprácu. Nebolo to pre neho ľahké, najmä po páde v Lombardii, ktorá mu vzala možno rok kariéry, ale dokázal svoj fantastický charakter a vrátil sa z toho silnejší.“

„Je to skvelý moment pre neho, pre náš tím a pre Belgicko, ktorý si ľudia budú navždy pamätať, a som hrdý na Remca a tento neuveriteľný tím, ktorý dal všetko a odjazdil skvelé preteky!,“ dodal Lefevere.

Aktuality

17:18 Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním.

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.

14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila šiesta. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

08:52 Detaily 2. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

150 km dlhá trasa má prevýšenie 2250 m, pričom väčšina stúpaní je v závere. V cieľovom stúpaní Santuario di Oropa očakávame zaujímavý súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Zavrieť reklamu