Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Kolagén je silný spojenec pre naše telo a to nielen v starobe

Kolagén je jeden z najdôležitejších proteínov, ktorý robí našu kožu elastickou, pružnou a dodáva jej mladistvý vzhľad. Nachádza sa v celom tele a vedci identifikovali až 29 jeho typov.
Biker
Kolagén je silný spojenec pre naše telo a to nielen v starobe

Každý z nás starne, to nebolo nikdy tajomstvom. Starnutie je prirodzený proces a jeho vonkajším prejavom je výskyt jemných línií a vrások.

Telo sa opotrebuje, kĺby, kosti či pokožka jednoducho potrebujú našu pomoc. Kolagén je jeden z najdôležitejších proteínov, ktorý robí našu kožu elastickou, pružnou a dodáva jej mladistvý vzhľad. Nachádza sa v celom tele a vedci identifikovali až 29 jeho typov.

Kolagén typu I tvorený z aminokolagénu C a kyseliny hyalurónovej zohráva hlavnú úlohu vo výživových doplnkoch určených pre pokožku.

Redukuje príznaky starnutia a dodáva pleti silu a pružnosť. V mladom veku si telo samo dokáže kolagén vyprodukovať v plnej miere, vyživuje kĺby, zlepšuje pohyblivosť svalov a bráni starnutiu kĺbových štruktúr a tkaniva.

Ak má človek v tele dostatok kolagénu, pleť a tkanivá sú mladé a pružné. Od 25 rokov však telo postupne stráca schopnosť kolagén tvoriť a po 40. roku ho už netvorí takmer vôbec.

Nedostatok kolagénu a jeho prirodzený úbytok vedú k zhoršeniu stavu organizmu, ktoré sa prejavuje oslabením svalstva, znížením pružnosti šliach a svalov a znížením trenia vo vnútri kĺbov.

Nedostatok kolagénu má za následok aj vznik prvých vrások, a najmä pre ženy obávanej celulitídy.

Prečo užívať kolagén?

Kolagén je bielkovina nevyhnutná pre ľudské telo, pretože je hlavnou zložkou spojivových tkanív. Tvorí až 30 % celkovej hmoty ľudských bielkovín a 70 % hmoty bielkovín kože.

Za pružnosť a pevnosť pleti sú zodpovedné kolagénové vlákna tvorené fibroblastmi – tvorcami bielkovín. Nedostatok bielkovín v ľudskom organizme má za následok starnutie pokožky, jej ochabnutie a vznik vrások.

Ďalej však zapríčiňuje aj zmatnenie vlasov a nechtov, zhoršenie stavu kostí, oslabenie svalov, šliach a kĺbov, čoho výsledkom môžu byť artritída či osteoporóza.

Okrem starostlivosti o tvár, pokožku, vlasy a nechty má kolagén význam aj pre kĺby a kolená. Jeho najdôležitejšou funkciou je, že je stavebnou látkou šliach, väziva, kostí a pokožky.

Je dôležitý aj pre homeostázu, teda udržiavanie stálosti vnútorného prostredia (stála teplota, pH a koncentrácia iónov), ktoré sú nevyhnutné pre normálnu činnosť organizmu.

Ak si všimnete na sebe prvú vrásku, je to signál, že je na čase dodať telu kolagén. Aby ste si zachovali pohyblivosť, pevnosť a odolnosť kĺbových chrupaviek, vzhľad a kvalitu pokožky bez vrások, je dôležité jeho pravidelné dopĺňanie.

Výživový doplnok Maxi Vita Exclusive Kolagén Forte+ ponúka kombináciu aktívnych látok, ktoré spolu s kolagénom a vitamínom C nevyhnutne pomáhajú pri tvorbe kolagénu, a tým aj pri štruktúre chrupaviek, väzov, šliach, kože, kostí, ďasien, zubov a krvných ciev.

Maxi Vita Exclusive Kolagén Forte+ obsahuje ďalej extrakt z Boswellia serrata, ktorý vďaka obsiahnutým látkam pomáha udržať kĺby v  dobrom stave.

Účinky kolagénu:
  • intenzívna hlboká hydratácia
  • zvýšenie elasticity pokožky
  • vyhladenie drobných vrások
  • spomalenie starnutia pokožky
  • zosvetlenie pigmentových škvŕn
  • účinná doplnková terapia pri liečbe celulitídy
  • pomoc pri rozšírených cievkach a striách
  • regenerácia nechtov a vlasov
  • ochrana pred vznikom krvných zrazenín
  • zlepšenie hojenia pokožky pri poraneniach a popáleninách
  • obsahuje glycín, ktorý je dôležitý pre zdravý rast svalov

Čo škodí tvorbe kolagénu?

Tvorbu kolagénu v našom tele ovplyvňujú viaceré faktory. Niektoré vie ovplyvniť každý z nás, iné sú prirodzené a nedajú sa obmedziť a zmeniť.

Produkcia kolagénu klesá prirodzene so stúpajúcim vekom. Od 25. roku života sa obsah kolagénu v pokožke znižuje každoročne o 1,5 %, po 40. roku sa netvorí už vôbec.

Priamy negatívny a deštrukčný charakter aj na už existujúci kolagén v organizme má fajčenie a nezáleží na tom, či máte 20 alebo 60 rokov. Fajčenie spôsobuje nielen utlmenie produkcie nového kolagénu, ale priamo vplýva na degeneráciu pokožky a, samozrejme, aj iných vnútorných orgánov a systémov. 

Viac informácií nájdete na www.vitar.sk.

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu