Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Svetový pohár v XC sa po šiestich kolách presúva do Severnej Ameriky, bude však bez favoritov Loany Lecomte a Mathiasa Flückigera

Po šiestich kolách sú na čele priebežného rebríčka Bec McConnell a legenda Nino Schurter.
Matúš Bušík
Svetový pohár v XC sa po šiestich kolách presúva do Severnej Ameriky, bude však bez favoritov Loany Lecomte a Mathiasa Flückigera

V tejto sezóne sa odjazdilo už 6 kôl Svetového pohára v XC a okrem jedného kola v Brazílii sa ostatné išli v Európe. Je teda najvyšší čas presunúť sa do Severnej Ameriky, v ktorej sa uskutočnia dve podujatia.

Najbližšie sa jazdci predstavia v Snowshoe v USA. Táto trať hostila finálové kolá Svetového pohára v rokoch 2019 a 2021. V tomto roku to síce nebude finále, ale náročná trať, americké davy a potenciálne nestále počasie, môžu priniesť takú drámu, akú sme na Snowshoe videli v minulosti, najmä v kontexte tejto mimoriadne divokej sezóny.

Na pretekoch v Snowshoe žiaľ opäť neuvidíme jedného z favoritov mužskej kategórie Mathiasa Flückigera. Medzi ženami sa na štart nepostaví Loana Lecomte. Znova sa tak naskytá príležitosť, aby niektorí z pretekárov prekvapili a uchmatli si pódiové umiestnenie.

Trať v Snowshoe

Trať zostáva veľmi podobná tej z roku 2021, ktorú si môžete prezrieť na nasledujúcom videu.

Trať od minulého roku prešla iba menšími kozmetickými úpravami a pretekári tak zhruba vedia, čo majú od nej očakávať. Je to rôznorodá trasa so sekciami v lese, kde je množstvo koreňov a ostrých kameňov, na ktoré si jazdci musia dávať pozor. Taktiež sa na nej nachádza niekoľko prudkých stúpaní, takže na oddych tu nie je priestor.

Tento rok organizátori pridali „freeride flow“ sekciu, ktorá určite ponúkne pekné prejazdy pretekárov, v ktorých sa prejaví, kto je na tom technicky najlepšie. Trať je zakončená rovnako ako minulý rok zjazdovou kamennou sekciou, čo pred koncom každého kola poskytne miernu výhodu technicky vybaveným jazdcom.

V roku 2021 sa najrýchlejšími jazdcami stali Evie Richars medzi ženami a mužskú kategóriu ovládol Christopher Blevins. Za zmienku stojí tretie miesto českého cyklistu Ondřeja Cinka.

Priebežné hodnotenie Svetového pohára

Ženy:

1. Bec McConnell – 1317
2. Anne Terpstra – 1205
3. Loana Lecomte – 1204

Muži:

1. Nino Schurter – 1342
2. Vlad Dascalu – 1082
3. Alan Hatherly – 1063

Program Svetového pohára XC v Snowshoe

XC Short Track – piatok, 29. júla 2022, 23:20

Finále XCO – nedeľa, 31. júla 2022, 18:00 ženy, 20:30 muži

Priame prenosy si budete môcť pozrieť aj na stránke biker.sk a budú zverejnené vždy pol hodinu pred začiatkom každej disciplíny.

Taktiež vám ponúkneme priame prenosy zo Svetového pohára v zjazde.

Aktuality

Včera 17:18 Julian Alaphilippe bol 130 km v úniku a po 11-kilometrovom sóle a neuveriteľnom výkone vyhral etapu na Giro d’Italia.

Dvojnásobný majster sveta predviedol na Gire jeden z najlepších výkonov v kariére a šéfovi tímu Soudal Quick-Step Patrickovi Lefevereovi, s ktorým mal v úvode sezóny viacero konfliktov, ukázal, že je v skvelej forme.

Včera 12:39 Fabio Jakobsen po páde na Gire končí. Tima Merliera rozhodcovia potrestali za nebezpečný šprint.

Tim Merlier výrazne zmenil dráhu šprintu v hromadnom dojazde 11. etapy Giro d’Italia, za čo ho rozhodcovia odsunuli z pôvodne druhého až na 89. miesto.

Včera 12:16 Detaily 12. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Kopcovitá etapa má 183 km, prevýšenie 2132 m a praje výbušným klasikárom, ale môže sa skončiť aj hromadným šprintom.

Včera 11:54 Video: Nahnevaný Jonathan Milan nadával jazdcovi UAE, lebo si nemohol zobrať tašku s jedlom.

Taliansky šprintér tímu Lidl-Trek si chcel zobrať tašku s jedlom 50 km po štarte jedenástej etapy Giro d’Italia, čo sa mu nepodarilo, keďže na kraji cesty išiel jeden z jazdcov tímu UAE Emirates.

Včera 10:56 Mathieu van der Poel sa chystá na Tour de France. Na Olympiáde pôjde na cestnom bicykli.

Van der Poel sa vyjadril, že logickou voľbou bude sústredenie sa na cestnú cyklistiku. Na Tour pôjde po etapách a bude pomáhať Jasperovi Philipsenovi v šprintoch.

Zavrieť reklamu