Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Spoznajte Liptov, región kde sa cykloturistika stala letnou prioritou

Liptov patrí medzi celoročne obľúbené destinácie vďaka svojej skvelej medzihorskej polohe a ponúka ideálne možnosti na aktívnu dovolenku.
Matúš Bušík
Spoznajte Liptov, región kde sa cykloturistika stala letnou prioritou

V minulosti bol navštevovaný športovými nadšencami, ktorí trávili čas pešou turistikou v Nízkych či Západných Tatrách, vo Veľkej Fatre alebo v Chočských vrchoch. Nádherné scenérie však nenájdete len na hrebeňoch hôr, stačí sa na svet pozerať zo sedla bicykla!

Cykloturistika sa stáva čoraz populárnejšou a inak to nie je ani na Liptove, kde je z nej letná turistická priorita.

Dôvodov, prečo prejsť liptovské doliny a vrcholy na bicykli, je veľmi veľa a každý si určite nájde ten svoj. My by sme vám chceli priblížiť tie najdôležitejšie, pre ktoré sa táto destinácia stala pre nás tou skutočne TOP, a to nielen v rámci Slovenska.

Štedrosť prírody

Región obklopený horami, výdatnými prameňmi, nekonečnými dolinami či majestátnymi lesmi? Liptov dostal do vienka štedrú výbavu, ktorú mu závidia mnohé regióny.

Liptovská príroda je tu pre každého cyklistu, či už hľadá idylickú horskú trasu, adrenalínový zjazd alebo len tichú čistinku na oddych.

„Každého, kto na Liptov príde, zasvätí ten do pravého slovenského koloritu so všetkou tou jedinečnou krásou a neopakovateľnou poetikou,“ hovorí predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

Nekonečná spleť cyklotrás

Cykloregión Liptov je prepletený stovkami kilometrov cykloturistických trás. Sú rôznorodé, určené širokej verejnosti, profíkom, ale aj rodinám s deťmi. Tú svoju si určite vyberiete aj vy.

Všetkých 850 kilometrov cykloturistických trás je vyznačených priamo v teréne, pričom sa každoročne kontrolujú a systematicky obnovujú, aby sa zachovali kvalita a komfort cyklistov.

Cyklotrasy nájdete aj v prehľadných mapách cykloregiónu, ktoré sú v teréne ľahko dostupné a pravidelne sa aktualizujú.

Rozsiahla e-biková infraštruktúra

Prirodzene, región s jeho nádhernými scenériami a zákutiami je ten najväčší poklad, no krásne lokality samy osebe nestačia na dokonalú cyklodovolenku. Tunajšia organizácia cestovného ruchu vytvára komplexnú infraštruktúru, ktorú ocení každý návštevník.

S príchodom fenoménu elektrocyklistika sa zmenil aj pohľad na jej ďalší rozvoj. Elektrický bicykel robí cyklistiku dostupnejšou a aj tých menej zdatných dovezie až tam, kam by sa na klasickom bicykli nedostali.

Liptov preto vybudoval širokú sieť verejných nabíjacích staníc, ktorú neustále rozširuje. Zároveň spolupracuje s požičovňami e-bikov a aj preto sa v segmente elektrocyklistiky stal jasným lídrom na Slovensku.

Systematická údržba značenia a dizajnový cyklomobiliár

Cykloregión Liptov sa právom považuje za synonymum kvality a silných cyklistických zážitkov. Na jeho trasách nájdete všetko, čo potrebujete pre komfortný zážitok.

Vyškolení značkári cykloturistického značenia sa starajú o jeho obnovu a údržbu. Zároveň budujú nový cyklistický mobiliár zložený z prístreškov, lavičiek, stolov, stojanov na bicykle či drevených cykloturistických máp, ktoré sa pravidelne obsahovo aktualizujú, aby návštevníkovi poskytli správnu informáciu. Dizajn mobiliára bol vybraný v architektonickej súťaži, ktorú vyhrali architektky z Liptova pôsobiace v Nemecku.

Cykloturistická infraštruktúra sa však naďalej rozvíja, a tak tu určite nájdete stále nové a nové prvky, ktoré zvýšia váš komfort a spríjemnia aktívny oddych.

Rôznorodosť pre všetkých

„Systematicky pracujeme na infraštruktúre regiónu a vylepšujeme ju. Cítime záväzok voči našim návštevníkom, nech jazdia na akomkoľvek type bicykla,” hovorí Andrej Medla, regionálny cyklokoordinátor.

Liptov je populárna destinácia aj medzi cyklistami, ktorí vyhľadávajú adrenalín v bikeparkoch či na lokálnych singletrailoch. Obľúbené sú hlavne Malinô Brdo pri Ružomberku a Hradská hora pri Liptovskom Hrádku, no pracujeme aj novom flowtraile v lokalite Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši, ktorý bude dostupný aj pre rekreačných cyklistov.

Obľúbené asfaltové trasy tu majú nielen vyznávači cestnej cyklistiky, ale aj rodiny s deťmi, ktoré vyhľadávajú nenáročné a bezpečné trasy doplnené o lokálne historické, kultúrne či prírodné atrakcie. Tie dotvoria aktívny rodinný výlet o ďalšiu hodnotu a nezabudnuteľné zážitky.

Žiť znamená bicyklovať sa

Cykloregión Liptov, to nie sú len atraktívne trasy a kvalitná infraštruktúra rôznej náročnosti. Tvorí ho hlavne komunita ľudí, „srdciarov“, ktorých spájajú priateľstvo, láska k prírode a k rodnému kraju, no hlavne sa ich život točí okolo bicyklovania.

Liptov je preto bohatý aj na ponuku rôznych podujatí, pretekov a ďalších cyklistických výziev, ktorých sa môžete zúčastniť aj vy. Je to ideálna destinácia pre aktívnu letnú dovolenku na bicykli.

Naozaj nezáleží na tom, akú kondíciu máte, alebo aký bicykel preferujete, nájdete tu kvalitnú infraštruktúru, širokú ponuku požičovní, ubytovania, letných autobusov vybavených nosičmi na bicykle či cyklovlak.

Liptov je však hlavne miesto, kde si oddýchnete a svoj voľný čas si dokonale užijete.

Obdivujte výhľady na vodu a hory, spoznajte Liptov na dvoch kolesách.

Viac informácií o ponuke cykloregiónu, o cyklopodujatiach, možnostiach a ponukách na cykloturistiku nájdete na webových stránkach visitliptov.sk alebo cykloregion.sk.

Článok je uverejnený s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu