Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Ponúkame vám 6 tipov na cyklovýlet na Záhorí

Toľko rozmanitosti v jednom regióne inde len tak ľahko nenájdete.
Biker
Ponúkame vám 6 tipov na cyklovýlet na Záhorí

Kráľovské mesto Skalica s vychýreným trdelníkom, Baťov kanál, Stupava a Dni zelá, borovicové lesy, jazierka, ale aj malebná krajina kopaníc a Štefánikov pamätník v Brezovej pod Bradlom… to všetko je Záhorie.

Aby sme zachytili aspoň trochu tej rôznorodosti, ponúkame 6 trás, z ktorých si vyberú skúsení bikeri, tí, ktorí len začínajú, alebo aj celé rodiny na výlete.

Veľký Skalický okruh (č. 5208)

Trasa vás prevedie celým skalickým chotárom. Okruh sa začína na námestí v Skalici, pričom cyklotrasa je aj v meste veľmi dobre značená.

Keď sa z neho vymotáte, napojíte sa na poľnú cestu a na chvíľu aj na Záhorácku magistrálu. Z nej pri salaši zídete a vstúpite do CHKO Biele Karpaty. Trasa v týchto miestach stúpa a klesá a pri odpočívadle Kamenná búda sa stáča naspäť.

Po niekoľkých kilometroch budete prechádzať cez prírodnú rezerváciu Šmatlavé uhlisko a ďalej opäť cez lúky a polia. Napriek tomu, že je to dlhá trasa, nepatrí k mimoriadne náročným a s dobre zvolenými prestávkami ju zvládnu aj fyzicky menej zdatní bikeri.

Skalica – Mlýnky

Nenáročná cyklotrasa sa začína naproti Skalickým rybníkom v smere na golfový rezort.

Prvý dôležitý bod je obec Mokrý Háj, z ktorej sa cyklotrasou č. 8223 napojíte na Záhorácku magistrálu. Prechádzať budete cez salaš a onedlho sa ocitnete v Zlatníckej doline.

Za reštauráciou na kopci odbočte doľava a vojdite sa na cyklotrasu č. 8227. Tá vás prevedie cez už spomínanú prírodnú rezerváciu Šmatlavé uhlisko až do cieľa vašej cesty – do Mlýnkov.

Neďaleko je vodná nádrž s rovnakým názvom, ktorú by bola škoda v lete nenavštíviť.

Stupavský okruh

Táto miestami pomerne náročná trasa vás prevedie zo Stupavy cez Kamenný vŕšok, Lintavy, Košarisko a rázcestie pod Kozliskom až po Pajštún, ktorý sme v našom výbere nemohli vynechať.

Z neho sa budete cez Borinku vracať späť. Začínate v Stupave pri Rímskej stanici a pokračujete smerom na Kamenný vŕšok, potom na Rokytovec, no pred ním odbočíte smerom na Lintavy a ďalej Košarisko.

Po červenej sa vydajte ďalej smerom na Staré Hájne a na rázcestí po Kozliskom odbočte doprava k hradu Pajštún.

Odtiaľ vás čaká parádny zjazd po červenej do Borinky a nakoniec zvyšok po ceste do Stupavy.

Senica – Kunov – Sobotište

Plánujete výlet s deťmi? Potom je tu pre vás nenáročná trasa zo Senice okolo Kunovskej priehrady do Sobotišťa, no ak hľadáte oddych pri vode či lanové centrum pre deti, nemusíte dôjsť ani tam.

Celkovú dĺžku výletu (spiatočne) si potom skrátite z 18 na 11 km a pôjdete iba po ceste, ktorá je navyše večer osvetlená LED svietidlami v asfalte.

Zo Štefánikovej ulice v Senici treba vyraziť na východ, potom smerom na Kunov a odtiaľ k vodnej nádrži Kunov, prípadne poza ňu do Sobotišťa. Na poslednom úseku vás čakajú poľné/lesné cesty, takže sú vhodné skôr MTB, resp. trekové bicykle.

Brezová pod Bradlom – Chvojnica (č. 2202)

Kopaničiarska trasa vás prevedie po najkrajších kútoch tohto malebného kraja a poskytne vám krásne výhľady na okolie. Zastavíte sa aj na Bradle či rozhľadni Hrajky.

Vyrazte z námestia v Brezovej pod Bradlom smerom na Košariská, kde sa oplatí zastaviť sa, viacero historických budov je tam totiž prerobených na reštaurácie a ubytovacie zariadenia.

Odtiaľ vás čaká trochu náročnejšie stúpanie, no odmenou je pomyselný vrchol trasy – Bradlo a mohyla, kde je pochovaný M. R. Štefánik a kde si môžete vychutnať krásny kruhový výhľad.

Potom zjazdom smerom na Priepasné a striedavým stúpaním a klesaním dôjdete do obce Belanskovci, mestskej časti Myjavy – Turá Lúka a Chvojnice. Zdatní bikeri môžu pokračovať po tejto trase až k Baťovmu kanálu.

Zdroj: iStock

Brezová pod Bradlom – Prietrž – hrad Branč (č. 8309)

Okrem Pajštúna máme ešte jeden tip na hrad, a to Branč, ku ktorému sa dostane napríklad aj po tejto trase.

Začína sa na námestí v Brezovej pod Bradlom, vedie cez mesto smerom na Jablonicu, ale kilometer za mestom odbáča na Prietrž.

Mierne stúpa pekným kopaničiarskym krajom na vrchol nad osadou Dolné Paseky. Pred obcou Prietrž míňa vodnú nádrž, kde si možno urobiť príjemnú prestávku.

Nad obcou Podbranč vychádza na lúky a ponúka krásne výhľady na hrad Branč, ktorý dominuje celému regiónu.

Trasa pokračuje miernym klesaním do obce, cez ktorú prechádza a končí sa v miestnej časti Podzámok.

Aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu