Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ján Andrej Cully a Nora Jenčušová sa stali majstrami Slovenska v časovke

V českých mestách Kovářov a Mladá Vožice sa tento rok konajú Spoločné majstrovstvá Českej a Slovenskej republiky v cestnej cyklistike a program začal tradične individuálnymi časovkami.
Biker
Ján Andrej Cully a Nora Jenčušová sa stali majstrami Slovenska v časovke

Foto: Ján Melicher

Majstrovský titul z vlaňajška sa podarilo obhájiť len Nore Jenčušovej, ostatní víťazi boli noví alebo staronoví. V Kovářove sa šla náročná trať s dvoma kopcami, ktoré sa šli navyše dvakrát – tam aj späť na trase dlhej 20 kilometrov pre kategórie junioriek, žien aj juniorov. Pri mužoch sa všetko násobilo, keďže mali na pláne až 40 kilometrov.

Členitý terén veľmi vyhovoval Klaudii Varšovej (CYKLO SPIŠ), ktorá vyhrala kategóriu junioriek. Zo Slovenska súťažilo šesť dievčat. Striebro si vybojovala Terézia Ciriaková z CyS – Akadémie Petra Sagana a bronz pripadol Simone Bodoríkovej (CK EPIC Dohňany).

„Veľmi som rada a spokojná. Celý čas sa mi šlo pomerne dobre, neboleli ma až tak nohy. Hlavne v kopcoch ma to trochu aj prekvapilo. Myslela som si, že sa unavím a vyčerapám viac, že mi neostane toľko síl do záveru, ale šla som v tých kopcoch svoje tempo a celé si to správne sadlo,“ povedala v cieli Varšová.

U žien to bol generačný súboj profesionálky Nory Jenčušovej z BEPINKU s niekoľkonásobnou majsterkou SR Jankou Keseg Števkovou (Outsiterz). Nora napokon vyhrala o minútu a len pár sekúnd za Keseg Števkovou zaostala Petra Machálková (CAT Trenčín).

„Som veľmi rada, že sa mi podarilo obhájiť titul. Po dlhšej dobe bol profil časovky dosť zvlnený, viac ako po minulé roky, alebo ako sme zvyknutí. Bolo to stále hore-dole, takže nebolo to jednoduché, preto som rada, že to vyšlo a vyhrala som,“ povedala Jenčušová.

Juniorské pódium bolo vyárendované čisto pre pretekárov, ktorí pretekajú v zahraničí. Zvíťazil Samuel Novák (Borgo Molino Rinascita Friuli) pred Dominikom Dunárom (Willebrord Wil Vooruit), hoci poradie medzi nimi bolo na obrátke ešte vymenené. V cieli ich delilo 15 sekúnd.

Tomáš Sivok (Team Franco Ballerini) mal technické problémy a napokon zaostal o 42 sekúnd. „Hodnotím svoj výkon naozaj pozitívne, dal som do toho všetko. Dlho som sa pripravoval na tento deň, pracoval na budovaní výkonu a som spokojný s výsledkom aj dosiahnutým časom,“ povedal po dojazde spokojný Novák.

Popoludní sa šla časovka v najprestížnejšej mužskej kategórii, ktorá priniesla súboj špecialistov na túto disciplínu. Na pódiu stáli pretekári, ktorí si vybojovali posledných šesť titulov v boji s chronometrom.

Vyše dve hodiny viedol Marek Čanecký (BRS – Kaktus bike), ktorý šiel v prvej skupine a tešiť sa mohol aj po prvom medzičase po prejazde všetkých súperov, no Ján Andrej Cully (PRO CYCLING AONE) postupne zrýchľoval a napokon mu „vzal“ titul z rúk, a to až o 21 sekúnd. Vyrovnal tak ich bilanciu zlatých medailí z tejto disciplíny na 3:3. Vlaňajší víťaz Ronald Kuba (Brigetio KSE) skončil na 3. mieste.

„Popravde, nevedel som, čo mám od seba očakávať aj keď som sa vyslovene pripravoval na tento deň a túto časovku. Veril som, že je vo mne ten výkon z minulosti a tak som sa venoval príprave popri práci aj štúdiu na túto disciplínu. Vedel som aj o číslach, ktoré dosahujem, ale predsa len, keď nepretekáte na ceste a nebodaj ešte aj v časovke, neviete sa porovnať s ostatnými, takže bol som v napätí, ako to vypáli. Pripravoval som sa na túto časovku už od jesene, keď ma oslovil Noro Kirschner, či sa tomu nebudeme venovať, takže som veľmi rád za víťazstvo a tretí titul. Neskutočný pocit,“ zhodnotil vydarený deň Cully.

Zdroj: Slovenský zväz cyklistiky

Kompletné výsledky MSR v časovke 2022

20220623_MUZI_elite_SVK 20220623_zeny_SVK 20220623_juniori_SVK 20220623_juniorky_SVK

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu