Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pred rokom jazdila pre zábavu okolo Rimavskej Soboty, teraz bola na najťažšom horskom etapáku na svete (rozhovor)

Slovenské cyklistky Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová absolvovali na pretekoch Cape Epic 2022 dokopy 681 km s prevýšením 16 900 metrov a medzi ženami skončili v celkovom hodnotení na šiestom mieste.
Martin Sarvaš
Martina Krahulcová na pretekoch Cape Epic 2022. Foto: Cape Epic

Meno Janka Keseg Števková (46) je na slovenskej cyklistickej scéne veľmi známy pojem. Počas svojej kariéry dosiahla už mnoho úspechov vrátane 21 titulov majsterky Slovenska v horskej cyklistike.

Jej spolujazdkyňa na Cape Epic 2022 Martina Krahulcová je, naopak, úplný nováčik. 24-ročná rodáčka z Hrachova pri Rimavskej Sobote ešte donedávna jazdila na bicykli len pre zábavu po škole či po práci a pretekať začala len minulý rok. Opýtali sme sa jej teda, ako začala s cyklistikou a ako sa vôbec dostala na Cape Epic.

Skúšal som si vyhľadať tvoje výsledky a našiel som ich len z rokov 2021 a 2022. Predtým si nejazdila MTB?

S pretekaním, konkrétne s horskou cyklistikou, som začala pred rokom. Kamaráti mi stále hovorili, že mi to ide dobre a mala by som sa skúsiť prihlásiť na preteky. Prihlásila som sa teda na Slovenský pohár v cross-country, kde sa mi to ihneď zapáčilo a pokračovala som v ďalších kolách tejto disciplíny. Tiež som sa zúčastnila maratónov XCM Slovenského pohára.

Ako sa ti darilo na pretekoch na Slovensku?

Vlani sa mi podarilo obsadiť na Majstrovstvách Slovenska v cross-country maratóne druhé miesto a bola som celkovou víťazkou Slovenského pohára v cross-country maratóne.

Cape Epic je také Tour de France horskej cyklistiky. Napadlo ti vôbec niekedy v minulosti, že by si sa mohla dostať na najväčší horský etapák na svete?

Ako milovník horskej cyklistiky som občas rozmýšľala, aké by to bolo, postaviť sa na štartovú čiaru tohto prestížneho etapáku a zmerať si sily s tými najlepšími pretekárkami – a zrazu to bolo tu. Až keď sme sedeli v lietadle do Cape Town, začala som si uvedomovať, že sa zúčastním Cape Epic.

Kedy si sa dozvedela, že pôjdeš na Cape Epic?

Necelé dva mesiace pred začiatkom Cape Epic od Janky Keseg Števkovej a Tomáša Legnavskeho. Keď som sa to dozvedela, musela som najprv v práci zistiť, či mi dajú toľko dovolenky (nebol s tým problém) a potom som účasť na Cape Epic potvrdila.

Musela si sa v zime špeciálne pripravovať?

Počas zimnej sezóny som jazdila Slovenský pohár v cyklokrose, čo som brala ako spestrenie prípravy na ďalšiu sezónu a keďže na Slovensku boli výborné podmienky na skialp a bežky, na prípravu som využila aj tie, v kombinácii s horským bicyklom. Vo februári som bola na sústredení na Malorke, kde boli v tom čase lepšie klimatické podmienky ako na Slovensku. Zamerala som sa na silu a vytrvalosť, pretože som vedela, že etapy na Cape Epic sa budú jazdiť od štyroch do siedmich hodín a ja som také množstvo hodín v sedle bicykla nikdy predtým nejazdila, a už vôbec nie sedem etapových dní za sebou.

Aké boli tvoje pocity pri prvých tréningových jazdách?

Silný vietor, ktorý po príchode fúkal každý deň, mi dosť vadil. Africký terén sa mi zdal byť na prvý pohľad dosť náročný pre nekonečné množstvo skál a piesku, z ktorého ma v prvých dňoch trochu bolela hlava. Našťastie som sa do toho celkom rýchlo dostala aj napriek tomu, že som sedela na novom bicykli, ktorý som si kúpila tesne pred Cape Epic a nebola som na tento nový model ešte celkom zvyknutá.

V akom predstihu ste prišli do Afriky?

Šesť dní pred začiatkom Cape Epic.

Aká bola aklimatizácia na prostredie?

Samozrejme, bola to pre nás menšia zmena, ale keďže máme radi teplé počasie, rýchlo sme sa aklimatizovali a ja som navyše do Afriky letela po sústredení na Malorke, takže to bolo pre mňa veľké plus. Nadmorská výška v Južnej Afrike nie je veľká, takže s tým sme problém nemali.

Ako vyzeralo tvoje ráno pred pretekmi?

Celý rozhovor si prečítate v magazíne Biker vydanie 4/2022

Magazín Biker si môžete kúpiť vo vašich novinových stánkoch.

Pridajte sa k predplatiteľom

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu