Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Vidlice

Test: Vidlica DVO Diamond D1

Hodnotenie: 3.5/5
899
Biker

Diamond má externe nastaviteľné tlmenie pomalej aj rýchlej kompresie, ako aj tlmenie pomalého odskoku. Okrem nich tu nájdete tiež nastaviteľnú negatívnu vinutú pružinu umiestnenú pod vzduchovým piestom, ktorú DVO volá OTT (Off The Top).

Hmotnostne vidlica rozhodne patrí k tým ťažším, no nemôžeme povedať, že by sme si to pri jazde nejako všimli. Nohy hrubé 35 mm sú dostatočne torzne tuhé, aby držali stopu a zvládli aj vyosené dopady.

Čo sa chodu týka, citlivosť na začiatku zdvihu je na naozaj výbornej úrovni, zvlášť keď si dáte tu námahu a správne nastavíte negatívnu pružinu OTT. Na druhej strane, je to ďalší nastavovací krúžok naviac, ktorý zvyšuje šance na to, že nastavenie netrafíte správne.

Ak sa vám to podarí, predné koleso nádherne kopíruje terén a vidlica chodí s absolútnym minimom trenia. Progresivita sa dá nastaviť celkom unikátne – objemom oleja vo vzduchovej komore namiesto plastových vložiek.

My sme však továrenské nastavenie nemali potrebu meniť – vidlica nám chodila bez tvrdých dorazov, a pritom využívala celý zdvih. Dostatočná je aj opora v strede zdvihu a vidlica sa zbytočne nezanára ani pri preťaženiach v zákrutách či prudkom brzdení.

Počiatočná citlivosť, žiaľ, neznamená nutne komfort a keď sa stretne s väčšími nerovnosťami a hranatými prekážkami, nedokáže ich absorbovať tak kontrolovane ako tie najlepšie vidlice, a to ani s plne otvoreným tlmením kompresie.

Výsledkom tak sú unavenejšie ruky než pri tých najlepších. Náš 76-kilový testovací jazdec mal vidlicu nafúkanú presne podľa tabuľky od výrobcu a vtedy chodila dobre. Tlmenie odskoku však musel mať úplne otvorené. Ešte ľahší jazdci tak zrejme budú musieť dať vidlicu profesionálne vyladiť, aby sa vracala dostatočne rýchlo.

  • Nastavenia LSC, HSC, LSR, OTT (Off The Top – negatívna vinutá pružina), tlak vzduchu, objem vzduchovej komory
  • Zdvih 150 – 170 mm (27,5“), 140 – 160 mm (29“)
  • Ofset 37/44 mm (27,5“), 44/51 mm (29“)
  • Hmotnosť 2 255 g (29“, 150 mm)
  •  www.levelsportkoncept.cz

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu