Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Boli sme na bicykloch v Bardejove. Poradíme vám, kam ísť a čo vidieť

Zatiaľ čo vo svete zúrila pandémia, v Bardejove sa stavali singletracky.
Biker
Boli sme na bicykloch v Bardejove. Poradíme vám, kam ísť a čo vidieť

Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto a obec Slovenska. A právom. Vždy nás ohromí svojou jedinečnou atmosférou a spojením neoceniteľných kultúrnych a historických hodnôt so zeleňou a termálnymi vodami kúpeľov.

Historické jadro tohto šarišského mesta spolu s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium je od roku 2000 zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Miestni si to cenia a strážia a sú na svoje mesto hrdí. Navyše robia všetko pre to, aby tiež mali možnosť aktívneho života a pohybu. Napríklad aj na bikoch.

Vo svete zúril covid-19, v Bardejove sa stavali singletracky

Aby mali domáci bikeri kde jazdiť a aby sem radi prichádzali aj tí, ktorí nie sú miestni, o to sa snaží občianske združenie Liečivé singletracky zložené z piatich členov, ktorí tomu venujú svoj voľný čas. A nebolo to inak ani v uplynulom roku.

Ľudia, ktorí stoja za týmto občianskym združením, chcú, aby si mali aj mladší kde cvičiť techniku a starší a rýchlejší zasa mali zábavu a nemuseli riešiť, kam za ňou cestovať.

Nebolo by to však možné bez sponzorov, ktorí zabezpečujú finančnú aj materiálnu podporu a bez dobrovoľníkov, ktorí chodia na verejné brigády a pomáhajú udržiavať a zveľaďovať singletracky. Medzi dobrovoľníkmi pritom nájdete tiež mladšiu generáciu jazdcov, resp. trailbuilderov, čo ľudí zo združenia veľmi teší.

K novo vybudovaným patria singletrack Ostrá Hôrka a tzv. Big Bike lajna na Kráľovskom singletracku s novými skokmi a dropmi, ktorá vznikla s finančnou podporou bigbike.sk.

V pláne sú aj predĺženie Rodinného singletracku či vybudovanie nového singletracku, ktorý by prepájal Rodinný a Kráľovský singletrack, no zatiaľ je to vo fáze návrhu, resp. štúdie.

Kráľovský singletrack je už dobudovaný a len pripomeňme, že bol kopaný kompletne ručne, bez techniky, keďže cieľom bolo vybudovať prírodný trail, čo sa aj naozaj podarilo uskutočniť. Ide o singel, ktorý si užijú aj nároční jazdi. Práve taký tu totiž v minulosti chýbal. Nájdete na ňom strmé pasáže, voľné kamene, kompresie či korene a vždy po čase nejaké nové vylepšenia.

Ďalšou novinkou nadchádzajúcej sezóny je, že na enduro pretekoch budú už viditeľní aj pretekári za Liečivé singletracky, a to vďaka podpore miestneho bike shopu Topasport.eu.

Je tak zrejmé, že v Bardejove nelenili ani v čase, keď pre covid-19 nefungovali často ani základné veci. Tu sa, naopak, mnohé pohlo dopredu a celkovo sa dá povedať, že za ostatné roky sa okolie Bardejova zmenilo pre bikerov na nepoznanie.

Nie je to totiž až tak dávno, keď sa medzi Bardejovom a kúpeľmi nedalo prejsť ani po chodníku. V roku 2018 však spojil singletrack Herkules Bardejov s kúpeľmi a spolu s lokálnymi Liečivými singletrackmi priviedol do mesta množstvo bikerov.

Singletrack s dĺžkou zhruba 1,3 km sa začína pri benzínovej pumpe Slovnaft na konci Bardejova a končí na začiatku kúpeľov, kde sa napája na asfaltový chodník. Teší sa veľkej obľube všetkých bežcov, turistov, bikerov, ale aj ľudí z okolitých obcí dochádzajúcich do práce  na bicykloch.

Liečivé singletracky v aktuálnej sezóne

Lokálne liečivé singletracky sú priamo nad Bardejovskými Kúpeľmi a ponúkajú spolu takmer 7 kilometrov trás, po ktorých sa dá pre ich zábavnosť jazdiť dookola. Celkový okruh potrebný na odjazdenie všetkých singlov má dĺžku takmer 19 kilometrov.

Zaparkovať môžete aj priamo v stredisku Lipka pri základni trailov, odkiaľ sa lesom dostanete na asfaltku vedúcu rovno na vrchol k singlom. Pri základni sa nachádzajú verejne dostupná umývačka bikov a montážny stojan a užiť si tam môžete aj neobvyklé posedenie v štýle Stonehenge:).

Čerešenka je výšľapový singel, ale dá sa zjazdiť aj smerom nadol. Napoleon je zase zjazdový, stredne náročný technický trail, ktorý obsahuje občasné úzke pasáže a kamene. Rodinný singel je pre dobrého jazdca fakt cool a rýchly, no pre rodinky je stále pohodový.

Kráľovský je najvyššie položený singel a zároveň najtechnickejší pre vyznavačov enduro jazdenia. Najnovší singel Ostrá Hôrka predstavuje jednoduchý okruh v príjemnom lesnom prostredí. Prepojenie Liečivých singletrackov, resp. Bardejovských Kúpeľov s mestom Bardejov, zabezpečuje spomínaný cyklochodník Herkules.

Odporúčame prejsť aj kyslíkovú dráhu, kam ústi Rodinný singletrack. Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch má dĺžku 1 km a je na nej štrnásť stanovíšť s relaxačnými a pohybovými cvičeniami. Pôvodná kyslíková dráha bola vybudovaná v roku 1974, ale časom sa jej drevené zariadenia znehodnotili.

Pre viac informácií navštívte facebook.com: Liečivé singletracky Bardejovské Kúpele, resp. Liečivé singletracky Bardejovské Kúpele LSBK. GPS trasy a podrobné parametre singláčov sa dajú nájsť na webe/aplikácii Trailforks.

Novinka XC Ostrá Hôrka

Už spomínaný singletrack je ďalšou vizitkou občianskeho združenia Liečivé singletracky. Vznikol zrevitalizovaním existujúceho turistického chodníka a tvorí okruh dlhý 1,8 km. Ide o jednoduchý singletrack s miernym prevýšením, no aj so stúpavými úsekmi.

Nachádza sa v príjemnom zmiešanom lese a je vhodný na záverečné jazdy, ideálne pri západe slnka. Je na ňom altánok a v blízkosti okruhu aj osviežujúca studnička. Sekundárne je okruh určený aj turistom.

Ikony okolia a stovky kilometrov trás

Medzi najvýznamnejšie cyklodestinácie v blízkom okolí patria určite ikonický vrchol nad mestom Bardejov Stebnícka Magura a majestátny Zborovský hrad. V širšom okolí Bardejova sa nachádza pohorie Čergov. Jeho hrebeň ponúka krásne výhľady a nové bikové stredisko Lysatrails.

Ak sa budete chcieť vydať aj trochu ďalej od hraníc mesta, čakajte niekoľko stoviek kilometrov cyklotrás, ktoré vedú najmä po menej frekventovaných asfaltových alebo poľných cestách. Od konca roka 2018 spojil slovenské a poľské kúpeľné pohraničné obce a mestá 230 km dlhý cyklistický okruh.

Jedným z cieľov bolo aj vytvorenie poľsko-slovenského turistického produktu na lepšie využitie kultúrneho a prírodného dedičstva pohraničia. Aquavelo spája viaceré slovenské a poľské kúpeľné mestá pohraničia, ako sú Krynica, Muszyna, Piwniczna, Szczawnica, Vyšné Ružbachy, Stará Ľubovňa, Ľubovnianske Kúpele, Bardejov a Bardejovské Kúpele, ale aj ďalšie samosprávy na oboch stranách hranice. Tie sú už konečne voľne otvorené, tak netreba dlho váhať.

Na sezónu sú v Bardejove ako vždy dobre pripravení a traily, ktoré tam nájdete, sú udržiavané a vždy výborne zjazdné. Pred dvomi rokmi pribudlo nové značenie, ktoré ešte zvýšilo komfort jazdcov. Takisto pokračuje spolupráca so strediskom Lipka, kde nájdete hotel s reštauráciou a s dostatkom miesta na parkovanie. Vyskúšať v ňom môžete športové rýchle menu a dokonca aj saunu a vírivku, ktoré sú k dispozícii priamo v budove. Hneď pri Lipke, kde je zároveň základňa trailov, slúži bikerom malá umývacia stanica. No všetko napredovanie by nebolo možné nielen bez združenia Liečivé singletracky, ale ani bez sponzorov a dobrovoľníkov. Všetkým patrí naše veľké uznanie.   

Kyslíková cesta Mihaľov ‒ Bardejov

Na kyslíkovú dráhu v Bardejovských Kúpeľoch nadväzuje aj cyklotrasa Kyslíková cesta Mihaľov ‒ Bardejov. Obe majú spolu takmer 10 km.

Mihaľov patrí už oddávna k rekreačnej oblasti mesta Bardejov. Je to miesto, ktoré navštevujú nielen Bardejovčania, ale aj turisti z iným miest a regiónov. Kyslíková cesta Mihaľov predstavuje 3 km dlhý turisticko-relaxačný chodník s 19 obnovenými zastávkami, ktoré dopĺňajú prvky na cvičenie. V zime ju využívajú bežkári a v lete turisti. Okolie ponúka množstvo cyklotrás a pekný výhľad na Bardejov.

Skejtpark a Pumptrack ‒ Bike park

Obnovený skejtpark je určený predovšetkým skejterom, bikerom a kolobežkárom a prísť sem môže ktokoľvek ‒ či už domáci, alebo aj „cezpoľný“. V pláne je takisto obnoviť a doplniť streetovú časť skejtparku, a to hlavne šikminy, ako náhradu terajších starších drevených rádiusov. V rovnakom areáli sa pokračuje aj s budovaním Pumptrack – Bike parku, ktorý je plynulo prepojený so skejtovou zónou.

Pumptracková dráha má rozmery 37 × 13 m. Obnovený areál bude slúžiť zároveň na organizovanie medzinárodných podujatí a pretekov. Po radničnom námestí predstavuje druhé najatraktívnejšie miesto pre návštevníkov regiónu. Frekventovaná oblasť pri rieke Topľa v Bardejove je tak čoraz atraktívnejšia a láka na športové aktivity a oddych.

Bardejovské kúpele

Bardejovské kúpele s dlhoročnou tradíciou patria k špičke slovenského kúpeľníctva. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby pohybového, obehového a tráviaceho ústrojenstva, poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest a ženské ochorenia. Kúpele si vychutnávali aj také historické osobnosti ako cisárovná Alžbeta, rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska.

Kam ísť a čo navštíviť?

Historické centrum mesta

V roku 2000 bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia a s bývalou Mestskou radnicou (prvou stavbou renesancie na území Slovenska) vám pripraví nezabudnuteľný zážitok. Medzi vyhlásené klenoty mesta patrí spomínané židovské suburbium, ktorého súčasťou je aj Stará synagóga. Nemenej zaujímavou súčasťou mesta je zachovalý systém opevnenia. Ak ste v Bardejove, tieto miesta nemôžete vynechať.

Rozhľadňa Kamenná hora

Obľúbeným cieľom výletov sa stala aj rozhľadňa Kamenná hora. Z Bardejova k nej vedie červená značka. Rozhľadňa poskytuje nádherný výhľad predovšetkým na mesto a okolitú prírodu a keďže je ľahko prístupná aj pre malé deti, tak aj možnosti aktívneho trávenia času pre celé rodiny. Kto má záujem, môže na otvorenom ohnisku vedľa rozhľadne opekať a sedieť na lavičkách. Najmenší návštevníci si pritom môžu rozširovať svoje vedomosti informáciami o prírode z náučných tabúľ, ktoré boli inštalované na prvom poschodí rozhľadne.

Hrad Zborov

Jednou z najvýznamnejších hradných lokalít na severovýchode Slovenska je zrúcanina hradu Zborov, nazývaného aj Makovica. V sezónach poznačených vlnami koronavírusu sa stal obľúbeným cieľom výletov v čase, keď boli vnútorné atrakcie regiónu uzavreté. Hrad je celoročne voľne prístupný a vedú k nemu dobre značené turistické a cykloturistické trasy. Pešo je od obce Zborov vzdialený po žltej značke približne 30 minút, počítajte však so strmým výstupom. Pre rodiny s deťmi je vhodnejšia trasa po červenej značke v trvaní asi 45 min. Z Bardejovských Kúpeľov vedie k hradu 8 km dlhý chodník.

Kláštorisko pri Bardejove

Archeologické nálezisko Kláštorisko – Mníchovský potok je nová turistická zastávka v blízkosti hlavnej turistickej magistrály SNP (červená značka). Lokalita Kláštorisko sa nachádza v katastri obce Zlatné, v údolí nad Mníchovským potokom. Od stredu Bardejova je vzdialená 6,4 km smerom na severozápad. Trasa dolinou Mníchovského potoka  má však 8,5 km. Pri revitalizácii turistickej infraštruktúry boli obnovené altánok a lavičky, kamenné ohnisko, turistické značenie a pribudla aj informačná tabuľa.

Rehabilitačné chodníky

Turistické chodníky Čerešňa a Tri studničky slúžia nielen obyvateľom Bardejova a širšieho regiónu, ale aj návštevníkom Bardejovských Kúpeľov. V okolí je niekoľko okruhov chodníkov, ktoré majú jeden spoločný východiskový bod, a to Kúpeľnú kolonádu. Tu sa liečebné prechádzky zároveň končia. Trasy niektorých okruhov sú vo viacerých úsekoch spoločné, diferencované podľa náročnosti a spravidla vedú na vyhliadkové alebo cieľové body, sú vybavené odpočívadlami, prístreškami, otvorenými alebo krytými ohniskami a inými technickými zariadeniami. Pozdĺž chodníkov sú umiestnené otvorené a kryté lavičky.

Náučný chodník Čierna Mláka

Na chodníku v lesoparku kúpeľov v lokalite nad jazierkom a má celkovú dĺžku 4,46 km, nájdete 18 tematických zastávok. Z rozhľadne, ktorá je súčasťou chodníka, je nádherný výhľad na Zborovský hrad a jeho okolie. Okrem toho vás privítajú kamenná terasovitá vyhliadka na hlavný hrebeň Čergovského pohoria, kaplnka svätého Huberta a príšera vystupujúca z vôd jazierka pri Zimnej studni. K dispozícii sú aj lavičky, studničky a zrubové ohnisko. Chodník patrí k najvyhľadávanejším turistickým miestam v Bardejovských Kúpeľoch.

Tanky, delá, vojenská technika

Nikde na Slovensku nie je toľko pamätníkov a pamätných miest viažucich sa k obom svetovým vojnám ako v okolí Dukly a Svidníka. V areáli prírodného múzea, ako aj okolo cesty do Svidníka, je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Deti aj dospelí si tu môžu doslova ohmatať tanky, delá, lietadlá a vojenskú techniku, nazrieť do bunkrov a zvrchu sa pozrieť na bojiská, či vidieť miesta odpočinku tisícok zosnulých. K dispozícii sú aj pamiatky pod záštitou UNESCO. Vojenské historické múzeum sprístupnilo minulý rok Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku.

Drevené kostolíky

Aj drevené kostolíky, aké sa nedajú nájsť hocikde na Slovensku, sú doménou východného Slovenska. V okrese Bardejov sa môžete vybrať na ich prieskum do obcí Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová či Zboj. V okrese Svidník nájdete tieto skvosty v skanzene Svidník a ďalej v obciach Potoky, Šemetkovce, Miroľa, Krajné Čierno, Ladomirová, Bodružal, Príkra, Dobroslava, Nižný Komárnik, Vyšný Komárnik, Medvedie a Hunkovce.

Aktuality

17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

Včera 10:46 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Včera 10:30 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

Včera 09:19 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu