Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mark Cavendish sa hnevá, že mu opäť spadla reťaz. Napriek tomu predviedol výborný šprint a na Heistse Pijl skončil tretí (+video)

"Pri zjazde mi spadla reťaz a tento rok sa to nestalo prvýkrát. Pri pokuse vrátiť ju naspäť som tak stratil pozície." povedal Cavendish.
Martin Sarvaš
Mark Cavendish sa hnevá, že mu opäť spadla reťaz. Napriek tomu predviedol výborný šprint a na Heistse Pijl skončil tretí (+video)

Mark Cavendish bol v sobotu na pretekoch Heistse Pijl jedným z favoritov a nakoniec skončil na treťom mieste. Po pretekoch však povedal, že je sklamaný, že sa mu spadla reťaz, a nebolo to prvýkrát.

Tesne pred šprintom Cavendish výrazne zaostal v porovnaní s konečným víťazom Arnaudom De Lie (Lotto Soudal) a Giacomom Nizzolom (Israel-Premier Tech). Aj napriek tomu, že sa musel vrátiť a bol v zlej pozícii, v šprinte bol rýchly, niekoľko jazdcov predbehol a obsadil slušné tretie miesto.

Cavendish po dojazde priznal, že ho zabrzdil problém s reťazou: „V poslednom kole sme videli, že sme tam, kde sme chceli byť pred stúpaním na dlažobné kocky. Pri zjazde mi spadla reťaz a tento rok sa to nestalo prvýkrát. Pri pokuse vrátiť ju naspäť som tak stratil pozície.“

Cavendishove problémy s reťazou a záverečný šprint pretekov Heistse Pijl:

„Je to trochu sklamanie po tom, čo chlapci celý deň tak tvrdo pracovali,“ povedal Cavendish o svojich tímových kolegoch, ktorí sťahovali náskok úniku.

Prečítajte si tiež

„Musel som to skúsiť, pretože v šprinte nikdy neviete. Ale s chlapmi ako De Lie, De Bie… Ako sa volá? Ten chlap bol naozaj rýchly,“ povedal Cavendish o mladom 20-ročnom Belgičanovi.

„Musel som prísť zozadu z veľkej diaľky, je to škoda. Prešiel som poslednou zákrutou v prvej päťke a to bolo naozaj perfektné. Medzera, ktorú som musel dobiehať kvôli problémom s reťazou, bola sklamaním po tom, čo chalani urobili.“

Problémy s radením a padaním reťaze u radenia Shimana sa vyskytujú v poslednom období celkom často, pretože jazdci nemajú kompletné najnovšie 12-rýchlostné sady a používajú kombinácie staršieho a novšieho radenia, čo samotné Shimano neodporúča.

Prečo padajú reťaze?

Z vyjadrení mechanikov sú na to dva dôvody – zlé zarovnanie pri použití starých prevodníkov a kompatibilita novej reťaze pre 11-rýchlostné radenie s novými prevodníkmi.

Zarovnanie môže znamenať pri radení veľa, ale padanie reťaze by mohlo spôsobiť nesprávne zarovnanie reťaze s kazetou alebo zarovnanie prešmyku s  prevodníkmi.

Väčším problémom však bude použitie starých prevodníkov. Aby sa do rovnako širokého priestoru, ako mali 11-rýchlostné kazety, zmestilo 12 pastorkov, musel sa medzi prevodmi zmenšiť priestor. Menej priestoru si vyžadovalo aj užšiu reťaz, ktorú Shimano dodáva k novému radeniu.

Je teda veľmi pravdepodobné, že nová 12-rýchlostná reťaz nesedí úplne dokonale v zuboch prevodníkov, čo možno nie je vidno na prvý pohľad, ale pri jazde v rozbitejšom teréne či necitlivejšom radení je väčšia pravdepodobnosť, že reťaz spadne.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu