Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Jai Hindley zlomil Carapaza a stal sa historicky prvým austrálskym víťazom Giro d’Italia

Obrovský úspech dosiahol aj český cyklista Jan Hirt, ktorý vyhral kráľovskú etapu v Alpách a v celkovom hodnotení skončil na šiestom mieste.
Martin Sarvaš
Jai Hindley zlomil Carapaza a stal sa historicky prvým austrálskym víťazom Giro d’Italia

Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) sa stal víťazom celkového hodnotenia Giro d’Italia 2022.

O svojom najväčšom úspechu v kariére rozhodol v predposlednej etape, v ktorej zlomil Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers) v náročnom stúpaní Passo Fedaia a získal rozhodujúci náskok pred záverečnou časovkou.

Časovku vyhral domáci pretekár Matteo Sobrero (Team BikeExchange – Jayco) pred Thymenom Arensmanom a Mathieu van der Poelom (Alpecin-Fenix).

Carapaz absolvoval časovku iba o sedem sekúnd rýchlejšie ako Hindley, takže jazdec Bora-Hansgrohe vyhral celkové hodnotenie Gira s náskokom 1:18 min pred Carapazom. Na treťom mieste skončil Mikel Landa (Bahrain – Victorious) so stratou 3:24 minúty.

Prečítajte si tiež

26-ročný Jai Hindley sa stal historicky prvým austrálskym víťazom Giro d’Italia.

Tento úspech mal na dosah už pred dvomi rokmi, kedy išiel záverečnú časovku oblečený v ružovom drese lídra, avšak Tao Geoghegan Hart mal o 39 sekúnd lepší čas a presne s týmto rozdielom sa stal aj víťazom Gira 2020. Tentokrát si však už Hindley nenechal ujsť titul z talianskej Grand Tour.

„Mal som v hlave, čo sa stalo v roku 2020, ale už som jednoducho nedopustil, aby sa to zopakovalo,“ povedal s úsmevom Jai Hindley po poslednej etape.

„Je to neuveriteľné. Som veľmi hrdý na to, že som Austrálčan a teším sa, že si tento titul odnesiem domov.“

Obrovský úspech dosiahol na tohtoročnom Gire aj český cyklista Jan Hirt, ktorý vyhral kráľovskú etapu v Alpách a v celkovom hodnotení skončil na šiestom mieste so stratou necelých 9:28 minút na Hindleyho.

Rozhodujúci útok Jaia Hindleyho v 20. etape:

Záverečné výsledky Giro d’Italia 2022

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu