Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pred 10 rokmi na Stelviu, dnes v Neapole. Kráľ únikov Thomas De Gendt vyhral ôsmu etapu Giro d’Italia

Belgičan si pripísal po desiatich rokoch svoje druhé víťazstvo na Gire. Druhý skončil Davide Gabburo, tretí Jorge Arcas.
Martin Sarvaš
Pred 10 rokmi na Stelviu, dnes v Neapole. Kráľ únikov Thomas De Gendt vyhral ôsmu etapu Giro d’Italia

8. etapa Giro d’Italia 2022

 

  • Dĺžka: 153km
  • Prevýšenie: 2243 m
  • Čas: 3:32:53 hod
  • Priemerná rýchlosť (víťaza): 43,1 km/h

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) zvíťazil v 8. etape Giro d’Italia 2022 a po desiatich rokoch si pripísal svoje druhé víťazstvo na Gire.

Po dlhom dni v skupine v úniku na etape plnej útokov porazil v záverečnom šprinte Davida Gabbura (Bardiani CSF Faizanè), ktorý skončil na druhom mieste a Jorgeho Arcasa (Movistaru), ktorý skončil tretí.

De Gendt pretekal od úvodu agresívne, pričom sa najprv prebojoval do úniku na začiatku etapy a potom sa oddelil do vedúcej päťčlennej skupiny.

Do posledných kilometrov prenasledovali vedúcu štvoricu Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) a Biniam Girmay (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux), no v záverečnom šprinte na nich strácali 15 sekúnd. Girmay bsadil piate miesto pred Van der Poelom.

V ružovom drese lídra pretekov zostane aj naďalej oblečený Juan Pedro López (Trek – Segafredo) a nemenilo sa ani poradie v bodovacej súťaži, ktorú vedie Arnaud Démare (Groupama FDJ). Girmay však znížil Démarov náskok a stráca naňho 27 bodov.

V celkovom hodnotení si výrazne polepšil Guillaume Martin (Cofidis), ktorý sa dostal do úniku a posunul sa o 24 miest vyššie na 4. miesto, pričom na vedúceho Lópeza stráca 1:06 minúty.

„Dnes bol jeden z tých dní, ktorý mi vyhovuje. Vyzerá to trochu ako barcelonská etapa na Okolo Katalánska – stále sa ide hore-dole a ťažko sa regeneruje,“ povedal De Gendt po víťazstve v etape.

„Ale 10 rokov po etape na Stelviu som konečne opäť vyhral etapu na Gire. Keby ste sa ma pred dvoma týždňami spýtali, či vy som dokázal vyhrať etapu na Gire, povedal by som nie, pretože som bol v zlej forme. Ale teraz prichádzajú dobré nohy,“ dodal.

Záverečný kilometer 8. etapy Giro d’Italia 2022:

Výsledky 8. etapy Giro d’Italia 2022

Aktuality

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

Zavrieť reklamu