Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Kellys Theos, séria F: Budúcnosť e-bikov je tu a je zo Slovenska

Nový model e-biku Kellysu Theos F je vyrobený z termoplastického oceľovo-karbónového kompozitu, ktorý je minimálne dvojnásobne odolnejší voči priamemu nárazu ako bežný karbón.
Biker
Kellys Theos, séria F: Budúcnosť e-bikov je tu a je zo Slovenska

Kellys Theos F

Kellys Theos, séria F, je svetovo prvá séria e-bikov vyrobených z nového termoplastického hybridného oceľovo-karbónového kompozitu. Jedinečné vlastnosti tohto materiálu skombinované s najnovšími technológiami vývojového centra Kellys vytvorili e-bike budúcnosti.

Unikátny materiál

Jednou z kľúčových noviniek série elektrobicyklov Theos F je rám z termoplastického hybridného oceľovo-karbónového kompozitu vyrobený firmou Rein4ced v Belgicku.

Ide o karbónové vlákna, ku ktorým sa na posilnenie pridávajú oceľové mikrovlákna a ako spojovací materiál je namiesto živice použitý termoplastický polymér. Nový rám, na rozdiel od doteraz bežne používaného živicovo-karbónového kompozitu, je až dvakrát odolnejší proti poškodeniu pri priamom náraze.

Pridaním oceľových mikrovlákien môžu niektoré body konštrukcie v závislosti od ich množstva a uloženia dosiahnuť až šesťnásobok odolnosti bežných rámov. To zvyšuje bezpečnosť z hľadiska zdravia jazdca, ale aj poškodenia konštrukcie samotného bicykla.

Navyše so zvyšujúcou sa odolnosťou nestúpa hmotnosť elektrobicykla – aj vďaka ľahšej batérii je celková hmotnosť na pomery elektrobicyklov veľmi nízka. Zároveň je rám z nového kompozitu plne recyklovateľný a je možné ho rozložiť napríklad pomocou vysokej teploty na jednotlivé zložky a ďalej spracovať.

Výroba

Nový výrobný proces predstavuje ďalší rozdiel medzi bežným karbónovým kompozitom a termoplastickým hybridným oceľovo-karbónovým kompozitom.

Štandardné kompozity na báze živice sa vo väčšine prípadov ručne tvoria vo forme a pečú v autokláve, aby sa zachoval ich požadovaný tvar. Ibaže manuálna výroba neumožňuje zachovať stálosť kvality výrobku a jeho mechanické vlastnosti. Je náchylnejšia na nedokonalosti, ktoré môžu výrazne znížiť pevnosť hotového výrobku.

Termoplastický hybridný oceľovo-karbónový kompozit sa formuje v robotizovanom procese pomocou tzv. press-formingu. Robotické ramená presne umiestnia predhriaty kompozit pred uzavretím formy a vylisovaním požadovaného tvaru.

Po tomto kroku kompozit potrebuje vychladnúť, aby si udržal požadovaný tvar a získal potrebnú tuhosť. Pokročilé robotizované press-forming lisovanie zaisťuje vo výrobnom procese rámu THEOS jeho stálu kvalitu a stabilné mechanické vlastnosti. Možnosť chýb vo výrobnom procese sa tak zredukovala na minimum.

Geometria

Nový THEOS F sa dodáva v dvoch variantoch: super-enduro so zdvihom 180/170 mm a enduro so zdvihom 150/140 mm. V oboch variantoch využíva THEOS F rozloženie mullet s 29” predným a 27,5” zadným kolesom, pričom predné koleso uľahčuje priechodnosť terénom a zachovanie rýchlosti, zatiaľ čo zadné zaisťuje lepšiu ovládateľnosť a trakciu.

O odpruženie sa stará najnovšie štvorčapové zavesenie zadnej stavby s virtuálnym bodom otáčania z vývojárskej dielne Kellys s názvom ThinkLink. Zachováva všetky výhody ako citlivosť či nezávislosť od bŕzd a pohonu a eliminuje tzv. pedal kickback pri zjazde.

Okrem toho nový THEOS využíva samozaisťovacie čapové osky pre jednoduchú údržbu, ktoré sa skladajú iba zo samotnej osky, samozaisťovacej matice a podložky, čo umožňuje pevné, tesné a presné uloženie. Vďaka unikátnemu dizajnu je rám pripravený pre teleskopické sedlovky s vysokým zdvihom (až 200 mm), ktoré sú súčasnými progresívnymi jazdcami veľmi žiadané.

Batéria a motor

Séria THEOS F prichádza s úplne novým zdrojom energie. Kellys spolu s firmou BMZ vyvinul pre tento model vyberateľnú Li-ion batériu Kellys Re-Charge K1 s kapacitou 725 Wh (20 Ah). Úplne nová batéria je vyrobená z napájacích článkov najnovšej generácie pre dosiahnutie najvyššieho možného pomeru kapacity a hmotnosti.

THEOS F prichádza navyše s novým fixačným systémom batérie vyvinutým v Kellys. Jej demontáž je veľmi jednoduchá – stačí odskrutkovať jednu upevňovaciu imbusovú skrutku (6 mm imbus je totožný s tým v zadnej oske) a vysunúť batériu zo spodnej rámovej trubky. Tento unikátny systém zjednodušuje vyberanie batérie a jej údržbu a zároveň zachováva nedotknutú štruktúru rámu.

Novú sériu THEOS F poháňa motor Shimano EP8 s krútiacim momentom 85 Nm. Táto pohonná jednotka je tichšia, ľahšia a kompaktnejšia ako jej predchodca (STEPS E8000), pričom ponúka lepší výkon a vyššiu efektivitu.

Testovanie

Bicykel prešiel mnohými záťažovými testami vrátane extrémne dlhých alpských zjazdov. Na testovaní a vylaďovaní bicykla sa podieľal aj jeden z najlepších súčasných zjazdárov na Slovensku Rastislav Baránek, ktorý ukazuje svoje jazdecké umenie aj na svojom YouTube kanáli Bike Mission.

Aktuality

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

22.04.2024 Janka Keseg Števková a Martina Krahulcová skončili v etapových pretekoch Epic Series 4 Islands na vynikajúcom 3. mieste (+video).

Preteky pozostávali z prológu a 4 etáp na štyrpoch rôznych chorvátskych ostrovoch. Slovenským pretekárkam v tíme 8capital sa prológ aj každú z etáp podarilo dokončiť na 3. mieste a celkovo z toho bolo taktiež tretie miesto.

22.04.2024 Haley Batten a Simon Andreassen vyhrali preteky svetového pohára XCO v brazílskej Araxá (+galéria).

Američanka Haley Batten zaznamenala perfektný víkend, keď sa jej po sobotných pretekov v Short Tracku (XCC) podarilo zvíťaziť aj v disciplíne Cross-Country Olympic (XCO) a víťazku prvého kola Jenny Rissveds zdolala po ich vzájomnom súboji plnom útokov v poslednom kole. Medzi mužmi bol najrýchlejším Simon Andreassen, ktorý využil mechanický problém Victora Koretzkyho, ktorého v záverečnom šprinte porazil.

21.04.2024 Tadej Pogačar vyhral Liège-Bastogne-Liège po 35 km sóle. Van der Poel vybojoval v šprinte tretie miesto.

Pogačar zaútočil v stúpaní Côte de La Redoute, na jeho zrýchlenie nedokázal nikto zareagovať a svoje sólo dotiahol úspešne až do cieľa. Druhý finišoval Romain Bardet, ktorý sa oddelil z vedúcej skupiny a 14 km pred cieľom a v šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.

Zavrieť reklamu