Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: GIANT Anthem 29er 2

XC raketa za rozumnú cenu.
Hodnotenie: 3.5/5
2 499
Biker
Test: GIANT Anthem 29er 2

Naše hodnotenie

Pretekárska raketa, na ktorej sa dá slušne zabaviť aj na singletrackoch.

+PLUSY

  • Vynikajúce odpruženie Maestro, ktoré robí presne to, čo od neho očakávate
  • Na pretekársky XC bike je prekvapivo zábavný

-MÍNUSY

  • Osky aj sedlovka na inbus
  • Položenejší sedlový uhol nemusí vyhovovať každému

Giant si na rok 2018 pripravil viacero zaujímavých noviniek, medzi ktorými nájdeme aj inovovaný model Anthem. Ten nasleduje aktuálne trendy a po štvorročnej pauze  prichádza opäť aj na veľkých 29-palcových kolesách.

Rám

Hliníkový rám s 90 mm zdvihom zadnej stavby vyniká najmä svojím spracovaním, zahladené zvary na prednom trojuholníku vzbudzujú dojem, že ide o drahší karbónový model.

Zaujala nás aj výrazná červená farba, vďaka ktorej Anthem priťahoval zvedavé pohľady okoloidúcich. Novinka dostala oproti svojmu predchodcovi položenejší 69-stupňový hlavový uhol, dlhší reach a tiež kratšiu zadnú stavbu.

Pridajte k tomu prepracovaný systém odpruženia Maestro a výsledkom je stále obratný, no v rýchlosti stabilnejší XC bike, ktorý sa nezľakne ani jazdy či dlhých túr po vašom obľúbenom traile.

Komponenty

Kvalitný rám dopĺňa spoľahlivé odpruženie z dielne Fox Racing Shox. V prípade tlmiča ide o model Float Performance s Trunnion uchytením, ktorý okrem nastavenia odskoku ponúka aj možnosť výrazného pritvrdenia v dvoch polohách.

Tlmiču výborne sekunduje vidlica Float SC Performance so zdvihom 100 mm a 15 mm Boost prednou oskou. O hladké radenie sa v prípade testovaného kúska stará rad Shimano SLX, 11-46-zubová kazeta ponúka dostatočný rozsah na to, aby ste zvládli akékoľvek stúpanie.

Pri jazde smerom nadol oceníte na XC bike mimoriadne široké 780 mm rajdy a kratší predstavec. O bezpečné zastavenie sa starajú základné brzdy Shimano MT500, ktoré nás však svojím výkonom nepresvedčili a podľa nás predstavujú najslabší článok spomedzi použitých komponentov.

Jazda

Už prvé metre s Anthemom naznačovali, čoho je tento bike v skutočnosti schopný. Okamžité reakcie na zašliapnutie do pedálov, žiadne zbytočné pohupovanie zadnej stavby, len priama paľba smerom vpred, a to všetko bez nutnosti prepnutia tlmiča do jednej z polôh uzamknutia, ktoré sme vlastne počas celého testovania ani nepoužili.

Jedinou chybičkou krásy pri šliapaní tak ostáva sedlový uhol 73,5 stupňa, pre ktorý sme mali hlavne pri strmších stúpaniach pocit, že sedíme až príliš nad zadným kolesom. Na to však rýchlo zabudnete v momente, keď sa trail začne zvažovať smerom nadol.

Pruženie ihneď začne hltať všetky malé i väčšie nerovnosti a vy len volíte tú správnu stopu a dupete do pedálov. S rastúcou rýchlosťou oceníte najmä vysokú stabilitu Anthemu, ktorá však nijak nepotláča jeho obratnosť a hravosť.

Na akúkoľvek zmenu smeru či skok bike reagoval ihneď, čo vám nepochybne vyčarí na tvári úsmev rovnako ako nám. Ten vám však zamrzne hneď, ako vás prvýkrát medzi lopatkami nežne poškrabká sedadlo, pretože Anthem nie je ako správny pretekársky XC bike vybavený teleskopickou sedlovkou.

Niekto by mohol namietať, no tých pár gramov naviac podľa nás určite stojí za to a väčší pocit istoty oceníte už pri prvom strmšom zjazde. Samotnú jazdu sme si nakoniec tak užívali, až sme zabudli, že sedíme na ľahkom XC-čku. Ako prvé si to v podobe slušnej osmičky odnieslo zadné koleso s vnútornou šírkou ráfika len 21 mm. Ak teda patríte k jazdcom s agresívnejším štýlom jazdy, je nutné si na to dať pozor.

Špecifikácia

  • Rám ALUXX SL-Grade hliníkový
  • Vidlica Fox 32 Float SC Performance 100 mm
  • Tlmič Fox Float Performance 90 mm
  • Pohon Shimano SLX (1 x 11)
  • Kolesá ráfiky Giant XC-1, náboje Giant Tracker Boost, plášte Maxxis IKON 29 x 2,2“
  • Brzdy Shimano BR-MT500 (180/160)
  • Rajdy/predstavec Giant Contact Trail 780x 31 8mm /Giant Contact
  • Sedlovka/Sedlo Giant Contact, 27.2 mm/Giant Contact
  • Hmotnosť 11,9 kg (M, bez pedálov)
  • www.progresscycle.sk

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu